ΛΟΝΔΙΝΟ «Δικαίωμα στον θάνατο» και μάλιστα σε τηλεοπτική «πρωτιά» για το ευρύ κοινό. Ο τίτλος είναι από το αμφιλεγόμενο ντοκυμαντέρ που επρόκειτο να προβληθεί χθες το βράδυ από το βρετανικό δίκτυο Sky, με θέμα την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του 59χρονου Κρεγκ Γιούερτ.

«Πρωταγωνιστής» του «Right to Die», όπως είναι ο αγγλικός τίτλος, ένας πρώην καθηγητής Πανεπιστημίου, ο Κρεγκ Γιούερτ, από το Χαρογκέιτ του Γιορκσάιρ, ο οποίος διεκδικώντας έναν «αξιοπρεπή» θάνατο αποφασίζει να υποβληθεί σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία στη γνωστή ελβετική κλινική «Dignitas».

Ο Γιούερτ, πατέρας δύο παιδιών, του 35χρονου Ιβάν και της 33χρονης Κατρίνα, διαγνώσθηκε ότι πάσχει από ανίατη νόσο των κινητικών νευρώνων. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν τα Χριστούγεννα του 2005. Εκτοτε η εξέλιξη της νόσου ήταν ραγδαία. Την άνοιξη του 2006 δεν μπορούσε να ελέγξει την κίνηση των χεριών του και το καλοκαίρι του ίδιου έτους ήταν συνδεδεμένος με αναπνευστικό μηχάνημα 24 ώρες το 24ωρο. Εκείνη την περίοδο άρχισε να μην μπορεί να κουνήσει τα πόδια του. Η απελπιστική κατάσταση της υγείας του τον οδήγησε στην κλινική «Dignitas», στη Ζυρίχη, καθώς η υποβοηθούμενη αυτοκτονία εξακολουθεί να είναι παράνομη στη Βρετανία. Ο θάνατός του προγραμματίστηκε για τις 26 Σεπτεμβρίου με «αντίτιμο» 3.000 στερλίνες (περίπου 3.500 ευρώ), που ήταν και το ποσό που πλήρωσε για τις υπηρεσίες της «Dignitas». Μαζί του, εκτός από τη σύζυγό του Μαίρη, βρέθηκε ο βραβευμένος με Οσκαρ καλύτερου ντοκυμαντέρ (1983) καναδός σκηνοθέτης Τζον Ζαρίτσκι.

Λ επτό προς λεπτό παρουσιάζονται στο ντοκυμαντέρ οι τελευταίες στιγμές του Γιούερτ, όπως τις κατέγραψε η κάμερα του Ζαρίτσκι. Οι σκηνές είναι σκληρές. Ο ασθενής εμφανίζεται να παρουσιάζει με διαύγεια τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «ζωντανό τάφο». Υποβοηθούμενος από τον «συνοδό» της «Dignitas» Αρθουρ Μπέρνχαρντ, ο Γιούερτ ενεργοποιεί με τα δόντια του ένα χρονόμετρο, το οποίο στα επόμενα 45 λεπτά θα απενεργοποιήσει το μηχάνημα που τον κρατά στη ζωή. Αμέσως μετά μία φωνή προειδοποιεί τον μελλοθάνατο: «Κύριε Γιούερτ,αν το πιείτε αυτό θα πεθάνετε». Υπό τους ήχους της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν ο ασθενής πίνει με καλαμάκι ένα θανατηφόρο διάλυμα, ενώ ο εκπρόσωπος της «Dignitas» του εύχεται «καλό ταξίδι». Λίγα λεπτά αργότερα χάνει τις αισθήσεις του, ενώ η γυναίκα του του κρατά το χέρι. Αργότερα ακούγεται ένας δυνατό «μπιπ» καθώς το μηχάνημα αναπνοής τίθεται εκτός λειτουργίας και ο άνθρωπος της «Dignitas» ελέγχει τον παλμό του για να αποφανθεί ότι ο ασθενής «είναι νεκρός». Είναι η πρώτη φορά που η βρετανική τηλεόραση προβάλλει ένα τέτοιο θέμα και μάλιστα στις 9 το βράδυ (τοπική ώρα). Τα ερωτήματα που εγείρονται πολλά, καθώς αφορούν όχι μόνο το ζήτημα της ευθανασίας, αλλά και τους κανόνες της τηλεοπτικής δεοντολογίας.

Με επιστολή στην εφημερίδα «Τhe Ιndependent» του Λονδίνου, η κυρία Γιούερτ υποστηρίζει ότι ο σύζυγός της ήθελε να μεταδοθούν οι τελευταίες στιγμές της ζωής του για να μετριαστούν οι φόβοι των ανθρώπων για τον θάνατο.