Στη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ υπήρξαν αρκετοί διοικητικοί ηγέτες που χλευάστηκαν, κατηγορήθηκαν και κυνηγήθηκαν εξαιτίας αδέξιων, εσφαλμένων μέχρι και καταστροφικών χειρισμών τους. Δύο εξ αυτών, οι κκ. Θωμάς Βουλινός και Γιώργος Μπατατούδης, κατάφεραν μέσα από αντίξοες συνθήκες να αντέξουν περίπου επτά χρόνια ο καθένας. Ο κ. Γιάννης Γούμενος κατέρριψε το ρεκόρ να χρεωθεί όλα όσα και οι προκάτοχοί του μέσα σε διάστημα τριών χρόνων. Από τις «καλύτερες» ημέρες που υποσχόταν ο πρώην ασφαλιστής και αργότερα «τσακάλι του χρηματιστηρίου» το καλοκαίρι του 2003 όταν διαδέχθηκε τον κ. Μπατατούδη, φτάσαμε στις εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις του 2006 με τους οργανωμένους οπαδούς να αξιώνουν την κεφαλή του επί πίνακι. Γεννημένος πριν από 45 χρόνια στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Γούμενος έθετε ψηλά τον πήχη σε ό,τι και αν έπραττε. Το μεγάλο χαρτοφυλάκιο που δημιούργησε το 1992 του επέτρεψε να οικοδομήσει πρακτορείο ασφαλιστικών συμβολαίων που αργότερα εξελίχθηκε στη βορειοελλαδική ΑΕΠΕΥ, η οποία έγινε στη συνέχεια ΑΧΕΠΕΥ.


Οταν ο κ. Μπατατούδης παρέπαιε το 2003 και η τότε πολιτική αθλητική ηγεσία αλλά και εξωδιοικητικοί παράγοντες του Δικεφάλου αναζητούσαν κάποια λύση, ο κ. Αγγελος Αναστασιάδης που υποκαθιστούσε σε πλείστες περιπτώσεις ακόμη και τη διοίκηση ήταν εκείνος που προετοίμασε το έδαφος για τον ερχομό του κ. Γούμενου. Κανείς δεν θα προέβλεπε τότε ότι δύο χρόνια αργότερα οι δυο τους θα οδηγούνταν σε δικαστική διαμάχη. Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις με τον κ. Μπατατούδη και με την καθοριστική συμβουλή του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου η διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ πέρασε στα χέρια του κ. Γούμενου στις 21 Δεκεμβρίου 2003. Το τίμημα του 1,1 εκατ. ευρώ χαρακτηρίστηκε ευτελές, αλλά σηματοδότησε την αλλαγή σελίδας στον ΠΑΟΚ, που ήδη είχε χάσει πολλούς παίκτες (Καφές, Γεωργιάδης κ.ά.) αλλά και τα μεγάλα συμβόλαιά τους. Συνάμα κληρονόμησε χρέη ύψους 11 εκατ. ευρώ.


Η μόνιμη επωδός του κ. Γούμενου ήταν ότι «ο ΠΑΟΚ είναι μαγαζί γωνία και κάποιοι το γκρέμισαν, γι’ αυτό και πρέπει να κτιστεί από την αρχή» επηρμένος από την προοπτική της συμμετοχής στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά την τρίτη θέση που κατέλαβε η ομάδα με προπονητή τον κ. Αναστασιάδη. Ακόμη θυμούνται τα… ερίφια που μοίρασε τη Μεγάλη Τετάρτη του 2004 μαζί με 600.000 ευρώ στους παίκτες, ενώ δύο μήνες αργότερα δικαιώνεται και από το Εφετείο Κοζάνης το οποίο αναίρεσε την ποινή της φυλάκισης τριών χρόνων για χρηματιστηριακές παραβάσεις της ΑΧΕΠΕΥ. Φευ…


* Η γκάφα με τον Λουκά και οι (απ)αλλαγές προπονητών


Η Ελλάδα ζούσε στον ρυθμό των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά ο ΠΑΟΚ έδινε τον υπέρ πάντων αγώνα του στις 11 Αυγούστου με αντίπαλο τη Μακάμπι Τελ Αβίβ για την είσοδό του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο 66´ χρησιμοποιείται ο Κύπριος Λιάσος Λουκά αντικαθιστώντας τον Γιώργο Κούτση. Ο Λουκά δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής όπως έχει ενημερώσει η UEFA, καθώς δεν είχε εκτίσει ποινή από παλαιότερο αγώνα. Ο ΠΑΟΚ χάνει τον αγώνα 2-1 στην Τούμπα αλλά οι όποιες ελπίδες του για τη ρεβάνς στο Ισραήλ εξανεμίζονται καθώς χρεώνεται με το βαρύ 3-0 άνευ αγώνα. Την γκάφα του… αιώνα όπως χαρακτηρίστηκε, χρεώνεται ολόκληρη η ΠΑΕ, αλλά τη… νύφη πληρώνει ο κ. Αναστασιάδης καθώς απομακρύνεται λίγο αργότερα. Οι οπαδοί διχάζονται. Τα χαμένα 7 εκατ. ευρώ από το Τσάμπιονς Λιγκ σε συνδυασμό με την ανάγκη της αλλαγής του ρόστερ υποχρεώνουν τον κ. Γούμενο να παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες τις υποσχέσεις του περί εξυγίανσης της ΠΑΕ.


Ο κ. Γούμενος αναζητεί πλέον τρόπους για να ισορροπήσει κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η αντιπαράθεσή του με τους οργανωμένους συνδεσμίτες κορυφώνεται. Αποφασίζει να θέσει σε εφαρμογή το νέο σχέδιό του για τη δημιουργία της νέας Τούμπας. Καταθέτει στον Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ πρότζεκτ ύψους 80 και 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο δεν διαθέτει το ανάλογο λαϊκό έρεισμα για να προχωρήσει. Παράλληλα, κατηγορείται και για διωγμούς παικτών οι οποίοι θεωρούνταν επιλογές του κ. Αναστασιάδη. Αποφασίζει να διώξει τον αυστριακό προπονητή κ. Ρολφ Φρίνγκερ τον οποίο ο ίδιος επέλεξε ως διάδοχο του κ. Αναστασιάδη (ακόμη του οφείλονται χρήματα έπειτα από προσφυγή του στη FIFA στην οποία δικαιώθηκε) και να αναθέσει την τεχνική ηγεσία στον κ. Νίκο Καραγεωργίου ο οποίος τελειώνει τη χρονιά, αρχίζει την επόμενη αλλά δεν παραμένει περισσότερο από δύο αγώνες. Προωθείται ο κ. Γιώργος Κωστίκος ο οποίος θεωρείται το αγαπημένο παιδί του προέδρου.


* Ο «κράχτης» Ζαγοράκης και το φιάσκο με τον Ματέους


Προκειμένου να πείσει τους οπαδούς για τις προθέσεις του περί δημιουργίας μιας νέας ομάδας που θα αποτελείται από φερέλπιδες παίκτες αλλά και έναν ηγέτη, ο κ. Γούμενος καταφέρνει να φέρει από την Μπολόνια τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Η παρουσία του «κάπτεν» προκαλεί ντελίριο ενθουσιασμού στους οπαδούς οι οποίοι ενισχύουν το ταμείο της ΠΑΕ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από την αγορά εισιτηρίων διαρκείας. Σε συνδυασμό με τη σύναψη συμφωνίας με κρατικούς – κυρίως – χορηγούς αλλά και την πρόκριση στους ομίλους του Κυπέλλου UEFA δημιουργείται μια αίσθηση ότι τελικά ο αετονύχης πρόεδρος της ΠΑΕ θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα. Ωστόσο, με τις πρώτες οικονομικές δυσκολίες τερματίζει και η ανακωχή μαζί τους. Παράλληλα, αναδεικνύεται η προχειρότητα σε θέματα οργάνωσης αλλά και η απίστευτη ελαφρότητα με την οποία χειρίζεται σημαντικά ζητήματα.


Εν τω μεταξύ, η σχέση του κ. Γούμενου με τον Ζαγοράκη πέρασε από σαράντα κύματα. Στην αρχή κατάφερε να πείσει τον (τότε) αρχηγό της Εθνικής να κλείσει την καριέρα του στον ΠΑΟΚ, αλλά στην πορεία τίποτε από όσα του υποσχέθηκε δεν υλοποίησε. Οι έντονοι διάλογοι που ακολούθησαν μεταξύ τους, πολλοί μάλιστα δημοσίως, δημιούργησαν την ψευδαίσθηση στον κ. Γούμενο ότι ο Ζαγοράκης επιδιώκει να γίνει… χαλίφης στη θέση του.


Το φιάσκο με τον γερμανό προπονητή κ. Λόταρ Ματέους που υποτίθεται ότι θα άφηνε την Εθνική Ουγγαρίας για τον ΠΑΟΚ είναι ενδεικτικό. Ο κ. Γούμενος διοχέτευσε στην κοινή γνώμη συμφωνία με τον άλλοτε μεγάλο άσο του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο οποίος όμως ουδέποτε αποδέχθηκε την πρόταση όπως αργότερα δήλωσε εκθέτοντας τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ μολονότι η «είδηση» είχε κάνει τον γύρο του κόσμου. Ακόμη και η πρόσληψη-«κλοπή» του κ. Ιλιε Ντουμιτρέσκου θεωρήθηκε unfair απέναντι σε μια φιλική ομάδα όπως η Καλλιθέα. Ο ρουμάνος τεχνικός εν τέλει έφυγε από τον Δικέφαλο, μολονότι ο κ. Γούμενος την παραμονή της αποχώρησής του επέμενε ότι «ο προπονητής δεν πρόκειται να φύγει». Πάντως τον καλούσε σε… ακροάσεις γιατί δεν χρησιμοποιούσε τους νεαρούς παίκτες και δημοσιοποιούσε τα παράπονά του για τον προπονητή της ομάδας. Εν τέλει επέλεξε τον κ. Μόμτσιλο Βούκοτιτς αφού στο μεταξύ δεν μπορούσε να εγγυηθεί ούτε καν ενάμιση χρόνο συμβόλαιο στον κ. Γιάννη Ματζουράκη.


* Η αποβολή από την UEFA, ο Σαλπιγγίδης και το χρέος


Ο κ. Γούμενος χαρακτηρίζεται πλέον τυχοδιώκτης από την πλειονότητα των οπαδών της ομάδας που μοναδικό σκοπό έχει την εκμετάλλευση του γηπέδου της Τούμπας. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ απαντά ότι όλος ο πόλεμος ξεκίνησε μετά την απόφασή του να κόψει τις «χρηματοδοτήσεις» εκδρομών των οργανωμένων.


Ο αποκλεισμός από την εφετινή διοργάνωση του Κυπέλλου UEFA αποτελεί θλιβερή πρωτιά της διοίκησης Γούμενου στην ιστορία των ελληνικών συλλόγων. Αντιμετώπισε με επιπολαιότητα το θέμα της κάλυψης της εγγυητικής επιστολής ύψους 5 εκατ. ευρώ ως τις 31 Μαίου 2006 που απαιτούνταν για τη συμμετοχή της ομάδας στη διοργάνωση. Παρά τις προσπάθειες της ΕΠΟ να εξασφαλίσει παράταση, η εγγυητική δεν εξασφαλίστηκε εμπρόθεσμα και ο ΠΑΟΚ έχασε το δικαίωμα συμμετοχής σε μια ευρωπαϊκή διοργάνωση.


Τις ημέρες που ο κ. Γούμενος είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα για επαφές με υποψήφιους επενδυτές, συγκροτήθηκε μια επιτροπή οικονομικής διαχείρισης με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την παραμονή παικτών, όπως ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης ο οποίος είχε καταθέσει προσφυγή. Αν και ο παίκτης πληρώθηκε, ο κ. Γούμενος επιστρέφοντας στα κοινά τον πούλησε στον Παναθηναϊκό αντί 1,7 εκατ. ευρώ συν την παραχώρηση τριών παικτών (Χαραλαμπίδης, Τσίγκας, Τόργκελε). Η ενέργειά του αυτή θεωρήθηκε μία ακόμη αιτία πολέμου με τους οργανωμένους οπαδούς.


Τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να προσδιοριστούν επακριβώς. Ισως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που απωθούν κάποιους υποψήφιους αγοραστές της ΠΑΕ. Υπολογίζεται ότι τα χρέη αυτή τη στιγμή είναι 28 εκατ. ευρώ (23,4 εκατ. υποστηρίζει ο κ. Γούμενος). Από αυτά 20 εκατ. ευρώ οφείλονται στην Εφορία μαζί με τις προσαυξήσεις ενώ το πρωτογενές χρέος υπολογίζεται στο μισό. Στο ΙΚΑ οφείλονται 500.000 ευρώ. Σε πρώην παίκτες και προπονητές και σε διάφορους πιστωτές οφείλονται 5 εκατ. ευρώ. Πολλές από τις υποθέσεις έχουν φθάσει στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) και γι’ αυτό έχει καταπέσει και η εγγυητική ύψους 303.000 ευρώ η οποία θα πρέπει να καλυφθεί ως τις 30 Νοεμβρίου, σε διαφορετική περίπτωση τίθεται θέμα αποβολής του ΠΑΟΚ από το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας. Στους εν ενεργεία ποδοσφαιριστές οφείλονται από μισθούς και δόσεις συμβολαίων περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα από τη μεταγραφή του Σαλπιγγίδη «πάγωσαν» το καλοκαίρι τις προσφυγές, αλλά σήμερα το χρέος μεγάλωσε.


* Στόχoς παικτών και οπαδών


Αν και οι συνθήκες είναι οι χειρότερες δυνατές, εντούτοις η ομάδα παραμένει ανταγωνιστική χάρη στις εκλάμψεις ποδοσφαιριστών με εμπειρία (Μίετσελ, Ζαγοράκης, Κωνσταντινίδης), αλλά και στο ταλέντο αρκετών νεαρών (Ηλιάδης, Φερνάντεζ, Χαραλαμπίδης). Με δεδομένο το οικονομικό χάος, το μέλλον τους στην ομάδα είναι αβέβαιο, καθώς όσοι δεν πουληθούν πιθανότατα θα οδηγηθούν σε προσφυγές.


Ακόμη μία υποχρέωση είναι η κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ύψους 6,2 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου. Οι άνθρωποι του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ επιδιώκουν να πάρουν παράταση τουλάχιστον έξι μηνών σε περίπτωση που κληθούν να συγκροτήσουν διοίκηση Πρωτοδικείου. Αν δεν καλυφθεί το ποσό, τότε τίθεται θέμα λειτουργίας της ΠΑΕ και κινδυνεύει με πτώχευση.


Η σημερινή κατάσταση στον ΠΑΟΚ έχει δημιουργήσει εντάσεις και τα πάθη οξύνθηκαν. Ο κ. Γούμενος έχει… μετοικήσει σχεδόν στην Αθήνα και όσες φορές μένει στη Θεσσαλονίκης σπανίως κυκλοφορεί χωρίς προσωπική συνοδεία και μάλιστα πολυάριθμη. Το σχετικά πρόσφατο επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό του σε μπαρ της παραλιακής λεωφόρου Νίκης από οπαδούς οφείλεται στο ότι δεν συνοδευόταν από πολλούς άνδρες της προσωπικής ασφαλείας του. Στα γραφεία της ΠΑΕ σπανίως πηγαίνει. Οι συνεδριάσεις γίνονταν συνήθως σε σπίτια συμβούλων. Η απεμπλοκή του από τον ΠΑΟΚ ίσως τελικά σημάνει και την οικογενειακή γαλήνη του την οποία έχει απολέσει προ πολλού…