«Δεν αρκεί μία τετραετία»


Διατεθειμένη να παραμείνει στον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ολοκληρώσει ό,τι ξεκίνησε κατά την τρέχουσα τετραετία δηλώνει η υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς και πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ENAE) κυρία Φώφη Γεννηματά. Τονίζοντας ότι η εμπιστοσύνη του κόσμου την τιμά, ανεξαρτήτως του πού ανήκει ο κόσμος αυτός πολιτικά, η κυρία Γεννηματά αρνείται τον ρόλο του απλού διεκπεραιωτή της κεντρικής διοίκησης και επισημαίνει, με έμφαση στην ανάγκη αποκέντρωσης, ότι θα διεκδικήσει δυναμικά τους στρατηγικούς στόχους της προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Απαντά δε στους επικριτές της σημειώνοντας: «Οσοι κινδυνολογούν και δημιουργούν προβλήματα για μεγάλα θέματα εκτίθενται οι ίδιοι».





– Κυρία Γεννηματά,
από τη θέση της υπερνομάρχου εκπροσωπείτε σήμερα περί τα 2,5 εκατομμύρια πολιτών. Πού έχετε τοποθετήσει εκλογικά τον πήχη για την Υπερνομαρχία Πολιτών και ποιο θεωρείτε ότι θα είναι το πολιτικό μήνυμα της αναμέτρησης του Οκτωβρίου;


«Στόχος μας είναι η νίκη σε μια πολύ μεγάλη μάχη: τη μάχη για την ποιότητα της ζωής μας, στην οποία έχουμε δικαίωμα όλοι – νέοι, ηλικιωμένοι, μετανάστες, γυναίκες, παιδιά. Με αυτή την έννοια οι εκλογές του Οκτωβρίου είναι σαφώς πολιτική μάχη. Είναι η μάχη της καθημερινότητας που εμείς δίνουμε εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. Το πολιτικό μήνυμα και τα συμπεράσματα των εκλογών, που βεβαίως θα υπάρξουν, θα τα καθορίσουν οι πολίτες. Θα αξιολογηθούν την κατάλληλη ώρα, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να βάλουμε σε δεύτερη μοίρα τον αγώνα για μια καλύτερη ποιότητα ζωής».


– Οι δημοσκοπήσεις σάς εμφανίζουν να προηγείσθε αισθητά του ανθυποψηφίου σας (ΝΔ) κ. Αργ. Ντινόπουλου. Πιστεύετε ότι θα σας ευνοήσει το νέο μέτρο, η δυνατότητα ανάδειξης δημάρχων και νομαρχών από την πρώτη Κυριακή με 42%;


«Το 42% δεν ευνοεί το μεγάλο ζήτημα της αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση. H εκλογή από τον πρώτο γύρο αποκλείει από τις τοπικές κοινωνίες φωνές οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες στην ανάπτυξη απλώς και μόνο επειδή ανήκουν σε δυνάμεις με χαμηλότερα ποσοστά. Οσοι θέλουν να εκλέγονται οι νομάρχες και οι δήμαρχοι από τη μειοψηφία των πολιτών δεν πιστεύουν στην ισχυρή αυτοδιοίκηση. Μακριά από εμένα μικροκομματικές λογικές. Την αντίθεσή μου με το 42% την έχω εκφράσει επανειλημμένως ως πρόεδρος της ENAE, την εκφράζω και σήμερα».


– Προσφάτως επισημάνθηκε ότι το όνομά σας εμφανίζει «διεισδυτικότητα» και σε ψηφοφόρους άλλων κομμάτων, ακόμη και σε αυτούς του ΛΑΟΣ, κατά 30%. Πώς αντιμετωπίζετε την προοπτική ενίσχυσης από μια τόσο – πολιτικά τουλάχιστον – διαφορετική δεξαμενή ψηφοφόρων;


«H εμπιστοσύνη αυτού του κόσμου, ανεξάρτητα από το πού ανήκει, Δεξιά ή Αριστερά, με τιμά. Αυτοί οι πολίτες αποτελούν τη δύναμή μας. Δουλέψαμε σκληρά και πετύχαμε πολλά, για όλους τους πολίτες, από τους οποίους στις εκλογές του Οκτωβρίου διεκδικούμε ψήφο εμπιστοσύνης. H Υπερνομαρχία δούλεψε από το Πέραμα ως τα νότια προάστια, από τα Κύθηρα ως τα Βριλήσια. Διπλασιάσαμε τα έσοδα των νομαρχιών από τον κρατικό προϋπολογισμό και για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού κατοχυρώσαμε από το υπουργείο Οικονομίας έναν αποκλειστικά δικό μας πόρο που μας απέδωσε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά στην Υπερνομαρχία, μαζί με τον Γ. Σγουρό και τον Γ. Μίχα, πραγματοποιούμε έργα υποδομής, πρασίνου και προσβασιμότητας σχεδόν σε όλους τους δήμους της υπερνομαρχίας».


– Κατά τη διάρκεια της θητείας σας, και δη κατά τις συγκρούσεις με υπουργούς της κυβέρνησης για την αποψίλωση – όπως τη χαρακτηρίζετε – των νομαρχιών από αρμοδιότητες, διερωτάσθε συχνά δημοσίως «ποιος και γιατί φοβάται τους αιρετούς». Ποιος και γιατί, λοιπόν, σας φοβάται ως υπερνομάρχη, κυρία Γεννηματά;


«H κεντρική διοίκηση εξακολουθεί στον 21ο αιώνα να φοβάται τους αιρετούς, να φοβάται την ουσιαστική συμμετοχή και την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων. Αφαιρεί αρμοδιότητες από τους αιρετούς και τις μεταφέρει στους περιφερειάρχες. Με αυτόν τον τρόπο συντηρούνται το πελατειακό σύστημα και η γραφειοκρατία. Ο έλεγχος της εξουσίας δημιουργεί έναν ασφυκτικό κλοιό στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης και σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του τόπου που πιστεύουν ότι το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι ξανά η επιστροφή στην αποκέντρωση».


– Αν και εφόσον βγείτε κερδισμένη από τη μάχη του Οκτωβρίου, πώς φαντάζεστε τη νέα σας θητεία, δεδομένης αυτής της «ένδειας» αρμοδιοτήτων;


«H νομαρχιακή αυτοδιοίκηση έχει εκατοντάδες αρμοδιότητες. Στην πράξη έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να τις ασκούμε. H νέα πρότασή μας προς τον πολίτη του Λεκανοπεδίου είναι να σπάσουμε τα αδιέξοδα που δημιουργεί η χρόνια γραφειοκρατία, η ασάφεια των αρμοδιοτήτων μεταξύ διαφόρων φορέων. Δεν θέλουμε να είμαστε απλοί διεκπεραιωτές της κεντρικής διοίκησης. Θέλουμε να πετύχουμε τους στρατηγικούς στόχους της προγραμματικής περιόδου 2007-2013 για περιφερειακή ανάπτυξη και σύγκλιση, για κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας, για αναβάθμιση των αστικών κέντρων, της υγείας και της πρόνοιας».


– Τώρα που ήλθε η στιγμή να κάνετε «ταμείο» δέχεστε αλλεπάλληλες επιθέσεις από τον κ. Ντινόπουλο. Ο ίδιος εμμένει αρκετά στο άτομό σας, ενώ δεν σταματάει να μιλάει για τετραετή απουσία από τα δρώμενα της Υπερνομαρχίας. Εσείς, αντιθέτως, δεν του απευθύνεστε προσωπικά…


«Απευθυνόμαστε στον πολίτη γιατί μπορούμε να του πούμε ότι «κάποιος νοιάζεται για σένα». Μειώσαμε τον χρόνο εξυπηρέτησης στις υπηρεσίες των νομαρχιών κατά 70%. Ο κόσμος νιώθει πιο ασφαλής με τους χιλιάδες ελέγχους που κάνουμε στα τρόφιμα στις κεντρικές αγορές, στα σουπερμάρκετ, στα κυλικεία, στα πλοία, στα παρασκευαστήρια. Νιώθει πιο ασφαλής με τους ελέγχους που κάνουμε στα σχολικά λεωφορεία, στους παιδικούς σταθμούς, στα νοσοκομεία, στα γηροκομεία. Βλέπει τα ανακαινισμένα και τα καινούργια κτίρια παντού. Βλέπει το νέο πρόσωπο και τη νέα αντίληψη στην Υπερνομαρχία».


– Τις προάλλες ο ίδιος αναφερόμενος στις «νεροτσουλήθρες» που σχεδιάζετε στο Πεδίον του Αρεως σας κατηγόρησε για παλαιοκομματικές μεθόδους παραμονή εκλογών, τη στιγμή που αδυνατείτε – όπως συμπληρώνει – να απορροφήσετε το κοινοτικό κονδύλι των 18 εκατ. ευρώ. Τι απαντάτε;


«Στο Πεδίον του Αρεως δεν προβλέπονται «νεροτσουλήθρες» αλλά η ανάπλαση της υδάτινης διαδρομής – του παλαιού ροδώνα – που, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, αποτελούσε σημείο αναφοράς μέσα στο Πάρκο. Οσοι κινδυνολογούν και δημιουργούν προβλήματα για ένα τόσο μεγάλο θέμα εκτίθενται οι ίδιοι. Τα συγκεκριμένα έργα, μαζί με αυτά στο Αττικό Αλσος, αποτελούν τη μεγαλύτερη επένδυση για το πράσινο στην Αττική. Τα 18 εκατ. ευρώ από το Γ’ ΚΠΣ θα αξιοποιηθούν μέσα στην επόμενη τετραετία, τα έργα θα έχουν τελειώσει ως το τέλος του 2008».


– Σε πρόσφατο άρθρο σας εναντιωθήκατε στη λογική «κάθε ελεύθερος δημόσιος χώρος και εμπορικό κέντρο» θέτοντας ως στόχο τον διπλασιασμό του πρασίνου που αναλογεί σε κάθε κάτοικο μέσα σε μία πενταετία. Πώς θα διασφαλίσετε από οικονομικής πλευράς τη λειτουργία του σχεδίου αυτού;


«Το σχέδιο αυτό απαιτεί μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία και κυρίως πολιτική βούληση από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης. Εμείς έχουμε προτείνει από τον Μάρτιο του 2005 τη δημιουργία «Πράσινου Ταμείου» που θα λειτουργεί στο επίπεδο της Υπερνομαρχίας Αθηνών – Πειραιώς και θα ενισχύεται χονδρικά από τους πόρους του Εθνικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ), του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή και του τακτικού προϋπολογισμού».


– Κλειδί, βεβαίως, για τη δημιουργία των νέων αυτών δομών είναι η αναβάθμιση του ρόλου των νομαρχιών. Εκτιμάτε ότι η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, εν όψει και της συνταγματικής αναθεώρησης, βαίνει προς την κατεύθυνση αυτή;


«Στην πρόσφατη συνάντησή μας με τον Πρωθυπουργό εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για την ίδρυση πέντε ΠΕΠ και αντίστοιχων «ειδικών γραμματειών» (υπερπεριφερειών) που μπορούν να καταργήσουν στην πράξη τον προγραμματικό και αναπτυξιακό ρόλο των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων. Είχαμε τη διαβεβαίωση ότι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα έχει αποφασιστικό ρόλο και λόγο στον σχεδιασμό του Δ’ ΚΠΣ αλλά και στον διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση που σκοπεύει να ανοίξει η κυβέρνηση».


– Εχετε πάντως και ένα ανοικτό μέτωπο με τους δημάρχους, παρά την παραδοχή – από κοινού με την Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας – για την ανάγκη μητροπολιτικής διοίκησης στο Λεκανοπέδιο.


«Με την ΚΕΔΚΕ μας ενώνει η κοινή μας αγωνία για τον ρόλο της αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη του τόπου. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν «ανοιχτά μέτωπα». Πιστεύουμε στον δρόμο της συνεργασίας και της κοινής δράσης και για αυτό έχουμε προτείνει κοινό θεματικό συνέδριο για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013 και για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την υλοποίησή του, με την ενίσχυση και όχι την υποκατάσταση των αυτοδιοικητικών θεσμών».


– Διαθέτετε ισχυρό επίθετο και υψηλή δημοφιλία. Κρίνετε ότι ο αυτοδιοικητικός στίβος θα «χωρέσει» τη μελλοντική σας πολιτική εξέλιξη; Ερχονται και εθνικές εκλογές.


«Εχουμε ξεκινήσει μια δουλειά που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε μία τετραετία. Επιθυμία μου είναι η ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. H υπόθεση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής που δίνουμε με αμεσότητα και αποτελεσματικότητα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής».