Ενας θολωτός μυκηναϊκός τάφος, ο οποίος δίνει νέες, σημαντικές διαστάσεις στην ιστορία της Λευκάδας, αποκαλύφθηκε σε επαρχιακό δρόμο του νησιού. Συγκεκριμένα ο τάφος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών διαπλάτυνσης του επαρχιακού δρόμου από τον Αγιο Νικήτα προς τη διασταύρωση του Καθίσματος, όπου βρίσκονται και οι περίφημες παραλίες του νησιού. Το ζήτημα όμως είναι πως, παρ΄ ότι τα έργα εκτελούνταν από επίσημο φορέα, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας, εν τούτοις δεν αποφεύχθηκε η μερική καταστροφή του ευρήματος. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, μόνο εκ των υστέρων ειδοποιήθηκε για το μνημείο η ΛΣτ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων, ώστε να ακολουθήσει η ανασκαφή του από την έφορο κυρία Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση . Ουδεμία πληροφορία υπάρχει ωστόσο αρμοδίως αν τη μερική καταστροφή αυτού του τάφου, η οποία έγινε προφανώς από κάποια μπουλντόζα, ακολούθησε και λαθρανασκαφή, καθώς το μνημείο ήταν εκτεθειμένο.

Ο τάφος είναι μικρών διαστάσεων αλλά περιείχε πολλές ταφές. Η ανασκαφέας έφερε μάλιστα στο φως αρκετά σημαντικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων μικρά πήλινα θρυμματισμένα αγγεία, δύο σφραγιδόλιθους από στεατίτη, χάντρες από διάφορα υλικά, μία χάλκινη απόληξη αιχμής που είχε σχήμα φύλλου, αν και ήταν στρεβλωμένη, πήλινα σφονδύλια κ.ά.

Σημαντικό είναι να επισημανθεί ότι με την ανακάλυψη αυτή προστίθεται μία νέα μυκηναϊκή θέση στα νησιά του Ιονίου και της Δυτικής Ελλάδας, σημαντική για την προϊστορία της περιοχής. Και αυτό γιατί ως σήμερα απουσίαζε σχεδόν η μυκηναϊκή παρουσία στο νησί. Ας σημειωθεί εδώ ότι ο διαπρεπής γερμανός αρχαιολόγος Γουλιέλμος Ντέρπφελντ, συνεργάτης του Ερρίκου Σλήμαν στην ανασκαφή της Τροίας, είχε πραγματοποιήσει εκτεταμένες αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή του Νυδριού, φέρνοντας στο φως εξαιρετικά ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Χαλκού (περίπου 2000 π.Χ.). Ο ίδιος εκείνη την εποχή πίστεψε ότι είχε ανακαλύψει την πατρίδα του Οδυσσέα, κάτι όμως που δεν αποδεικνύουν τα ευρήματά του, καθώς ανάγονται σε πολύ προγενέστερη εποχή, τη στιγμή μάλιστα που συστηματικές ανασκαφές στη Λευκάδα δεν έχουν γίνει ποτέ.

Τα ανθρώπινα ίχνη στη Λευκάδα πάντως ξεκινούν από την Παλαιολιθική εποχή, ενώ ομηρικές αναφορές μιλούν για την κατοίκησή της από τους Λέλεγες κατά τον 15ο αιώνα π.Χ.