Ακόμη και χωρίς σκουπίδια, η Αθήνα παίρνει το χάλκινο μετάλλιο ως η τρίτη πιο βρώμικη πόλη στην Ευρώπη, «διάκριση» που μοιράζεται μαζί με τη Ρώμη. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τη διεθνή έρευνα που έγινε σε 1.100

άτομα τα οποία ταξίδεψαν πέρυσι στην Ευρώπη από τον κολοσσό του Διαδικτύου ΤripΑdvisor, ένα ταξιδιωτικό site με 5 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες και άλλους 25 εκατ. επισκέπτες ανά μήνα. Παρά το ακριβό ευρώ και το φθηνό δολάριο, το 50% των Αμερικανών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι σκοπεύει να έλθει εκ νέου στην Γηραιά Ηπειρο κατά προτίμηση τον Σεπτέμβριο, όταν και οι τιμές θα είναι πιο χαμηλές.

Οι ταξιδιώτες που πήραν μέρος στην έρευνα χαρακτήρισαν το Λονδίνο την πόλη για τα μεγαλύτερα βαλάντια, ενώ στη λίστα ακολουθούν το Παρίσι και η Ρώμη (που είναι ισόβαθμη με τη Βενετία, το Οσλο και τη Μόσχα). Ακόμη, η βρετανική πρωτεύουσα βγήκε νικήτρια στη βρωμιά, με δεύτερο το Παρίσι και τρίτες την Αθήνα και τη Ρώμη. Επίσης το Λονδίνο ήλθε πρώτο στη νυχτερινή διασκέδαση και το ακολουθούν το Αμστερνταμ και το Παρίσι. Τέλος η φήμη του Ηyde Ρark μάλλον έπαιξε κάποιον ρόλο στην κατάκτηση των πρωτείων στα ομορφότερα ευρωπαϊκά πάρκα, κατηγορία στην οποία δεύτερο αναδείχθηκε το Παρίσι, ενώ στην τρίτη θέση ισοβάθμησαν η Βαρκελώνη, το Αμστερνταμ και η Κοπεγχάγη.

Στον αντίποδα, το Παρίσι χαρακτηρίστηκε η πιο ρομαντική πόλη της Γηραιάς Ηπείρου και την ακολουθούν η Βενετία και η Ρώμη. Ακόμη η γαλλική πρωτεύουσα αναδείχθηκε κορυφαία για το επίπεδο της κουζίνας της, με δεύτερη τη Ρώμη και τρίτη τη Φλωρεντία. Τέλος η Πόλη του Φωτός κρίθηκε το καλύτερο μέρος για ψώνια, ενώ το ασημένιο μετάλλιο της κατανάλωσης πήρε το Λονδίνο και το χάλκινο η Ρώμη.

Τα πρωτεία στα παζάρια δεν τα πήρε κάποια βαλκανική πόλη, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά η «ευρωπαϊκή» Πράγα, την οποία ακολουθούν η Βουδαπέστη και η Λισαβόνα.

Το Δουβλίνο έλαβε τα πρωτεία της φιλοξενίας, καθώς φαίνεται να κατοικείται από τους πιο φιλικούς ανθρώπους στην Ευρώπη. Στη σχετική λίστα έπεται το Αμστερνταμ και το Λονδίνο. Αντιθέτως οι πόλεις με τους πιο εχθρικούς κατοίκους είναι το Παρίσι, το Λονδίνο(;) και η Μόσχα.

Στον αντίποδα του Λονδίνου, του Παρισιού, της Ρώμης και της Αθήνας, δηλαδή του κουαρτέτου των πιο βρώμικων πόλεων της Ευρώπης, βρίσκεται η Ζυρίχη και ακολουθούν η Κοπεγχάγη και η Στοκχόλμη ως οι καθαρότερες πόλεις της ηπείρου.

Η έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, οι Βρυξέλλες, μάλλον δεν φαίνεται να έχουν κάτι ενδιαφέρον, καθώς η έρευνα έδειξε ότι είναι η πιο βαρετή πόλη στη Γηραιά Ηπειρο, ενώ τη λίστα της βαρεμάρας συμπληρώνουν η Ζυρίχη, το Οσλο, η Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ.

Οι κάτοικοι της Αιώνιας Πόλης μπορούν να επαίρονται για τη δική τους πρωτιά, καθώς χαρακτηρίστηκαν οι πιο ελκυστικοί στην Ευρώπη, με δεύτερους τους Παριζιάνους και τρίτους τους ανθρώπους της Στοκχόλμης.

Τι λένε οι ξένοι επισκέπτες
Βρίθει το Διαδίκτυο από εντυπώσεις και σχόλια για την ελληνική πρω τεύουσα. Ανθρωποι από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου σχολιάζουν στο Ιnternet τα θετικά και τα αρνητικά που εντόπισαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

Victor,Βαρκελώνη: « Ούτε θέλω να θυμάμαι τις δύο ημέρες που έμεινα στην Αθήνα.Το ξενοδοχείο των πέντε αστέρων ήταν αντίστοιχο ενός ισπανικού των τριών. Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση ήταν η βρωμιά στους δρόμους και το γενικότερο χάος στην πόλη.Ολοι οι μοτοσικλετιστές δεν φορούσαν κράνος,ενώ τα αυτοκίνητα δεν σέβονταν ούτε τους πεζούς ούτε τους υπόλοιπους οδηγούς.Ευτυχώς μας είχαν προειδοποιήσει να μην πληρώνουμε στα ταξί ποσόν διαφορετικό από αυτό που έγραψε το ταξίμετρο, γιατί κάποιος οδηγός ταξί παζάρευε να μας πάει ως το ξενοδοχείο με δέκα ευρώ. Ολα τα ταξί σταματούν στα καλά καθούμενα και παίρνουν και άλλους πελάτες, οι οδηγοί τους καπνίζουν και ακούν μουσική στη διαπασών. Θέλω να ξαναπάω στην Ελλάδα, αλλά θα αποφύγω την Αθήνα».

Ανώνυμος,Μόντρεαλ: « Να αποφύγετε την Αθήνα με κάθε κόστος. Η πόλη είναι χαοτική,βρώμικη και αληθινός εφιάλτης,ειδικά το καλοκαίρι.Καλύτερα να πάτε απ΄ ευθείας στα νησιά ».

Ανώνυμος,Μόντρεαλ: « Η εμπειρία μας ήταν εξαιρετική.Η Αθήνα είναι μια θορυβώδης και πολυάσχολη μητρόπολη.Πήγαμε τον Σεπτέμβρη, μετά την τουριστική περίοδο,όμως ο καιρός ήταν ακόμη καυτός.Υπάρχουν πολλές ταβέρνες και καφέ που θα σας εκπλήξουν και σε πολύ φυσιολογικές τιμές.Επειδή με είχαν προειδοποιήσει ότι η Αθήνα είναι πολύ βρώμικη και μπουκωμένη από πληθυσμό,εξεπλάγην από το γεγονός ότι η πόλη μού έκανε τόσο καλή εντύπωση.Την αγάπησα και μετράω ημέρες ως το επόμενο ταξίδι μου εκεί ».

Ανώνυμος, ΑγγλίαΦανταστική πόλη, φοβερή νυχτερινή ζωή, εξαιρετική ατμόσφαιρα. Η Αθήνα συνδυάζει πολιτισμό και ψυχαγωγία.Πραγματικά εκπληκτική!Ωστόσο πρόκειται για πρωτεύουσα,άρα να περιμένετε μόλυνση και κάποιες βρώμικες περιοχές.Ενιωθα απόλυτη ασφάλεια,όμως καλό είναι να προσέχετε.Αν ξεπεράσετε την τυπική βρετανική συμπεριφοράθα δείτε ότι oι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί. Θα απολαύσετε την αίσθηση του χιούμορ που έχουν,αν και κάποιες φορές η γλώσσα του σώματός τους μπορεί να φαίνεται προκλητική, όμως, πιστέψτε με, είναι άκακοι.Τα αγγλικά τους είναι πολύ καλά.Η πόλη είναι λίγο ακριβή, όμως η ποιότητά της αξίζει τα λεφτά της.Αν θέλετε απλώς μια μπίρα και ένα φθηνό πιάτο φαγητό, παρακαλώ να μην πάτε στην Ελλάδα.Θα ήταν προσβολή στην κουλτούρα και στα στάνταρ τους.Τέλειο μέρος ».