Τ ην τρίτη θέση κατέλαβε η ελληνική ομάδα στο 20ό Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Debate που διεξήχθη στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ μεταξύ 5 και 15 Σεπτεμβρίου και στο οποίο πήραν μέρος 39 χώρες. Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες μη αγγλόφωνες χώρες που καταφέρνουν να φθάσουν στα ημιτελικά της διοργάνωσης και η μόνη που το καταφέρνει για δεύτερη φορά. Την ελληνική ομάδα που διακρίθηκε αποτελούσαν η Ελενα Γεωργαντζή, ο Αλέξανδρος Δασκαγιάννης , η Πένυ Δουλιγέρη, ο Γιώργος Κατρίτσης και η Χριστίνα Χαρέμη, ενώ αναπληρωματικοί ήταν ο Στέφανος Γκαντόλφο και ο Γιώργος Δουγανιώτης. Την ομάδα προπόνησαν οι κυρίες Εφη Γιαννακούρη, Εϊριάννα Κουρή και Ελεν Κολιάις.

Το 21ο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα Debate (WSDC) θα διοργανωθεί στην Αθήνα από 9 ως 19 Φεβρουαρίου 2009 και θα συμμετάσχουν σε αυτό περισσότεροι από 300 μαθητές, ηλικίας 16-18 ετών, από 40 χώρες. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Αυστραλία το 1988 και εξελίχθηκε σε ετήσιο θεσμό ο οποίος κάθε χρόνο φιλοξενείται σε άλλη χώρα. Οι μαθητές που συμμετέχουν επιλέγονται έπειτα από μια μακρά σειρά τοπικών, περιφερειακών και εθνικών διαγωνισμών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα debates γίνονται στην αγγλική γλώσσα. Κάθε χώρα έχει δικαίωμα να πάρει μέρος με μια ομάδα τριών- πέντε μαθητών, οι οποίοι είναι κάτω των 19 ετών. Στη χώρα μας πραγματοποιείται ετησίως μια σειρά πρωταθλήματα debate τα οποία προσελκύουν τους πιο ταλαντούχους μαθητές από διάφορα σχολεία.

Το debate είναι ένα πνευματικό αγώνισμα κατά τη διάρκεια του οποίου δύο τριμελείς ομάδες καλούνται να υπερασπιστούν, με λόγο και αντίλογο, τις δύο αντίθετες πλευρές ενός αμφιλεγόμενου θέματος. Ο αγώνας διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που είναι καταγεγραμμένοι στο καταστατικό του αγωνίσματος, ενώ το αποτέλεσμά του αποφασίζεται από ομάδα έμπειρων κριτών που παρακολουθεί την επιχειρηματολογία των ομάδων. Τα θέματα που οι αντίπαλες ομάδες πραγματεύονται αφορούν ηθικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και άλλους προβληματισμούς.

Κάθε χώρα που αναλαμβάνει τη διοργάνωση είθισται να εκλέγει μια σημαίνουσα προσωπικότητα ως πάτρωνα του πρωταθλήματος. Στα 20 χρόνια του θεσμού ως πάτρωνες έχουν διατελέσει, μεταξύ άλλων, ο Τόνι Μπλερ και ο Νέλσον Μαντέλα . Πάτρωνας του πρωταθλήματος στην Αθήνα θα είναι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ.Στεφανόπουλος.