ΗΤουρκία πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας εφόσον θέλει να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Αυτό επεσήμανε, μιλώντας προς «Το Βήμα», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ΧανςΓκερτ Πέτερινγκ, ο οποίος βρέθηκε χθες για λίγες ώρες στην Αθήνα για να παραστεί στο συνέδριο «Επιχειρηματικότητα με ανθρώπινο πρόσωπο» που διεξήχθη στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Πέτερινγκ τόνισε ότι μετά τη λήξη της πρόσφατης πολιτικής κρίσης στην Τουρκία «είναι προς το συμφέρον τόσο της Τουρκίας όσο και της ΕΕ να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Η Αγκυρα όμως πρέπει να υλοποιήσει και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Το Κυπριακό ανήκει σε αυτές.Είναι πολύ άσχημο που ως τώρα η Τουρκία δεν έχει κάνει πράξη τις δεσμεύσεις αυτές,όσον αφορά το άνοιγμα των λιμανιών και των αεροδρομίων της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναγνωρίζει ότι η κρίση στον Καύκασο γεννά προκλήσεις για τις σχέσεις ΕΕ- Ρωσίας: «Είναι σημαντικό που το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε κοινή θέση επί του ζητήματος.Αν και ο γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι διέπραξε σοβαρό λάθος,η Ρωσία δεν δικαιολογείται να εισβάλει στην επικράτεια της Γεωργίας και να αναγνωρίσει την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία.Οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στο “σχέδιο έξι σημείων” του προέδρου Σαρκοζί το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί και τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από το γεωργιανό έδαφος».

Οσον αφορά το πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας αλλά και γενικότερα τις ευρωρωσικές σχέσεις, ο κ. Πέτερινγκ σημειώνει ότι «οι καλές σχέσεις με τη Μόσχα καθώς και η φιλοδοξία για μια συνεργασία,μια στρατηγική συνεργασία,ΕΕ- Ρωσίας παραμένουν στο τραπέζι.Αν όμως η Ρωσία δεν εφαρμόσει το “σχέδιο έξι σημείων”,αυτή η συνεργασία τίθεται εν κινδύνω.Επιπλέον θέλουμε διαφοροποίηση της προμήθειας ενέργειας, όσον αφορά το είδος της ενέργειας αλλά τη μη εξάρτηση από έναν μόνο προμηθευτή,είτε αυτός είναι η Ρωσία είτε όχι».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν κρύβει την ανησυχία του για την απάθεια της κοινής γνώμης εν όψει των ευρωεκλογών του 2009. «Το πρόβλημα με την απάθεια στις εκλογές δεν περιορίζεται δυστυχώς μόνο στις ευρωεκλογές» υπογραμμίζει. «Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη και πρέπει να κάνουμε κάτι για να την αντιστρέψουμε.Οι ευρωπαϊκές πολιτικές πρέπει να γίνουν κομμάτι όχι μόνο της πολιτικής αλλά και της ίδιας της ιδιωτικής ζωής των Ευρωπαίων». Και ερωτηθείς για τη Συνθήκη της Λισαβόνας επεσήμανε ότι «μας προσφέρει τη δυνατότητα να δράσουμε καλύτερα και ενιαία ως ΕΕ,καθώς και περισσότερη δημοκρατία,αφού ενισχύει τον κοινοβουλευτισμό τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο». Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ιρλανδοί θα ψηφίσουν τελικά υπέρ της Συνθήκης, αλλά ουδείς πρέπει να επηρεάσει την κρίση και τις αποφάσεις τους.

Οσον αφορά το αν τα Σκόπια πρέπει να πάρουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον προσεχή Δεκέμβριο χωρίς προηγούμενη επίλυση του προβλήματος της ονομασίας με την Ελλάδα, ο κ. Πέτερινγκ σημείωσε ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι μια χώρα μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ μόνον αν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν σε αυτό. Η ελληνική συμφωνία στο ζήτημα αυτό είναι,επομένως,ζωτικής σημασίας και ελπίζω ότι θα βρεθεί μια λύση στο θέμα αυτό».