Έξι χρόνια πριν, η ιδιοκτήτρια Διαμάντω Μπάρκουλα – Δανιήλ μου εξηγούσε ότι μετά τις 3.30 το μεσημέρι δεν μπορεί να κρατήσει ανοιχτό το μαγαζί γιατί τα πράγματα αγριεύουν. «Ναρκωτικά, έμποροι, φοβάσαι και χωρίς να το θες», έλεγε. Σήμερα, τα πράγματα μοιάζουν να έχουν λίγο, ελάχιστα, μαλακώσει. Το ωράριο ωστόσο παραμένει αυστηρά το ίδιο.

Πίσω από το ταμείο βρήκα και σήμερα τη Διαμάντω, πάντα με το ίδιο χαμόγελο, πάντα με τη διάθεση να εξηγήσει τα προϊόντα και την ποιότητά τους. Φύλλο χωριάτικο λαδιού για πίτες, αλλά και χωριάτικο λεπτό για γλυκά, φύλλο κανταΐφι και χειροποίητη σφολιάτα σε φρέσκια και κατεψυγμένη εκδοχή είναι τα βασικά προϊόντα της.

Στους καταψύκτες θα βρείτε και έτοιμα σφολιατοπιτάκια με ζαμπόν, τυρί, χόρτα, λουκάνικα και πίτες διάφορες, όμως εγώ ψηφίζω δαγκωτό το φρέσκο χωριάτικο φύλλο λαδιού για ωραίες χορτόπιτες και το φύλλο κανταΐφι για μυρωδάτα βουτυρένια αλμυρά κανταΐφια γεμισμένα με παλαιωμένο κασέρι. .

Αραδιασμένα στον ένα τοίχο καλάθια φιλοξενούν παξιμάδια, ντάκους, κουλουράκια και κριτσίνια. Για τις ημέρες της νηστείας η ιδιοκτήτρια προτείνει ένα σησαμένιο κουλούρι βουτηγμένο σε μπίτερ σοκολάτα, το οποίο δοκίμασα και μου θύμισε κουλούρι Θεσσαλονίκης βουτηγμένο σε μερέντα.

Αυτά για σήμερα και αύριο θα πάμε για λουκουμάδες.

Χωριάτικο φύλλο λαδιού, Διαμάντω Μπάρκουλα – Δανιήλ, Αναξαγόρα 4, Αθήνα, τηλ. 210 5228 216

Διαβάστε ακόμη
Περίπατος στην Αθήνα: Για ελληνικούς ξηρούς καρπούς στη Βερανζέρου
Περίπατος στην Αθήνα: Μπριζολάκια πλάι στη Λυρική
Περίπατος στην Αθήνα: Μια Αγροτική Γωνιά στα Εξάρχεια
Περίπατος στην Αθήνα: Από τη Σανταρόζα στη Θεμιστοκλέους για μερακλίδικο ούζο