Σε δύο συλλήψεις προχώρησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, στο πλαίσιο έρευνας υπόθεσης μεγάλης απάτης με θύματα πάνω από 30.000 γερμανούς – στην πλειονότητά τους ηλικιωμένους – πολίτες.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η αστυνομική έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό της Eurojust και με τη συνδρομή της Europol, κατόπιν αιτήματος των γερμανικών Αρχών, για την εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες, την τελευταία δεκαετία. Η επιχείρηση διενεργήθηκε ταυτόχρονα από διωκτικές αρχές σε Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία και στην Ελλάδα.
Συνολικά, συνελήφθησαν, βάσει ευρωπαϊκών ενταλμάτων, τρία άτομα, από τα οποία δύο στη χώρα μας (25 και 43 ετών) και ένα στην Αυστρία, ενώ ερευνήθηκαν περισσότεροι από 35 χώροι και συνολικά 39 ύποπτοι.
Στην Ελλάδα, έγιναν έρευνες σε Κομοτηνή, Θεσσαλονίκη και Τρίκαλα Ημαθίας και προσήχθησαν 17 άτομα, τα οποία κλήθηκαν να δώσουν καταθέσεις ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Η μέθοδος της απάτης
Όπως αναφέρουν οι διωκτικές αρχές, η διεθνής εγκληματική οργάνωση, από τον Νοέμβριο του 2015, διαχειριζόταν δίκτυο τηλεφωνικών κέντρων, εγκατεστημένων στην Τουρκία, με βασικό στόχο την εξαπάτηση γερμανών πολιτών. Σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, οι χειριστές των τηλεφωνικών κέντρων επικοινωνούσαν με γερμανούς πολίτες, ενημερώνοντάς τους ότι είχαν κερδίσει δώρα σε διαγωνισμούς και τους έπειθαν να συνάψουν σύμβαση για συνδρομή περιοδικού, ώστε να συνεχίσουν να έχουν την πιθανότητα να κερδίσουν και άλλα δώρα. Για να εξαπατήσουν τα θύματά τους, οι ύποπτοι φέρονται ότι παρίσταναν τραπεζικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς.
Ο 25χρονος και ο 43χρονος που συνελήφθησαν στην Ελλάδα, φέρεται να είχαν κομβικό ρόλο, καθώς εξαπατούσαν μεγάλο αριθμό πολιτών και διέθεταν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς για την είσπραξη και διακίνηση των παράνομων εσόδων.
Κατά τις έρευνες στην Ελλάδα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- κινητά τηλέφωνα,
- φορητά ψηφιακά μέσα αποθήκευσης δεδομένων,
- τραπεζικές κάρτες,
- φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
- χρυσαφικά και τιμαλφή,
- δύο αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα, καθώς και
- πλήθος εγγράφων που σχετίζονται με την υπόθεση.
Μέχρι στιγμής, από τις γερμανικές Αρχές έχουν εξιχνιαστεί 30.000 περιπτώσεις απάτης με τη συνολική ζημία να εκτιμάται σε πάνω από 8.000.000 ευρώ, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για περισσότερα από 170 άτομα, που είναι ύποπτα για διαδικτυακή απάτη σε όλη την Ευρώπη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν, θα παραδοθούν στις γερμανικές Αρχές για περαιτέρω ανάλυση, ενώ οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.