Σήμερα Τρίτη (3/6) υπολογίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα έχουν μια πληρέστερη εικόνα για το αν και πότε θα συλλεχθούν οι τέσσερις υπογραφές που αναζητούνται προκειμένου η πρόταση του για σύσταση προανακριτικής επιτροπής εις βάρος έξι προσώπων να τεθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής. Ό,τι πρόκειται να συμβεί δηλαδή με άλλες δύο – από ΝΔ και ΠαΣοΚ.

Χθες Δευτέρα η διαδικασία, την οποία επιβλέπει ο εισηγητής και γραμματέας της ΚΟ Διονύσης Καλαματιανός, κύλησε άνευ ουσιαστικής προόδου. Το διαμορφωμένο από το περασμένο Σάββατο κείμενο ήταν προσβάσιμο και διαθέσιμο σε όσους βουλευτές ήθελαν να το μελετήσουν και να το συνυπογράψουν. Ωστόσο το επιδιωκόμενο άθροισμα των τριάντα δεν συμπληρώθηκε κατά την πρώτη ημέρα, μολονότι πάντως οι εκτιμήσεις συνηγορούν πως αργά ή γρήγορα η -άνευ κομματικών διαχωρισμών- απόπειρα της Κουμουνδούρου θα φέρει αποτέλεσμα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να επιταχύνει τον ρυθμό των εξελίξεων και, μέσα από μετακύλιση των ευθυνών, να βρει ό,τι της λείπει. Σημείωναν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές ότι «δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση». Αντιθέτως, όπως προσέθεταν, «έχουμε ευθύνη όλοι απέναντι στην κοινωνία» να προχωρήσει κάθε διαδικασία ελέγχου πολιτικών έτσι ώστε να μην μείνει σκιά πάνω από μια τέτοια εθνική τραγωδία. Είναι προτροπές που επανέλαβε και ο πρόεδρος Σωκράτης Φάμελλος το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη, καλώντας όσους περισσότερους να υιοθετήσουν μια πρόταση «άρτια τεκμηριωμένη νομικά».

«Δεν μιλάμε για άσκηση ποινικής δίωξης» θέλησε να διευκρινίσει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου, Γιώργος Καραμέρος για να υπάρχει σαφής εικόνα. «Μιλάμε για μία Προκαταρκτική Εξέταση, όπου ακόμα και σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ενδείξεις ή αποχρώσες ενδείξεις, η Βουλή θα πρέπει να διερευνήσει αν οι ευθύνες, οι οποίες εμείς έχουμε αντιστοιχίσει με τα αναφερόμενα αδικήματα, μπορούν να φτάσουν σε μια εξέταση σε ένα δικαστήριο».

Ποιοι και πότε θα υπογράψουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Εξ ανάγκης, βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να περιμένει καρτερικά, όσο κι αν επιμένει ότι «οι υπόλοιπες Κοινοβουλευτικές Ομάδες και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που έχουμε συνεργαστεί στο πρόσφατο παρελθόν, οφείλουν πλέον να έχουν ξεκάθαρη στάση» πάνω σε αυτό το κοινοβουλευτικό ζήτημα. Αν δηλαδή θα συνταχθούν στο όλον με το σκεπτικό του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει παραπομπή για Κυρ. Μητσοτάκη, Κ. Αχ. Καραμανλή, Γιαν. Κεφαλογιάννη, Γιωρ. Καραγιάννη, Μιχ. Παπαδόπουλου και Χρ. Σπίρτζη.

«Η πρόταση είναι πάνω στο τραπέζι για συνυπογραφές» επαναλάμβαναν επιτελικά στελέχη απαντώντας ενίοτε σε διάφορες διαρροές από άλλες πτέρυγες της Βουλής πως δεν τους έχει σταλεί κάποιο κείμενο προς έγκριση. Σε κάτι τέτοιο η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προβεί, εκτός κι αν ζητηθεί από συγκεκριμένους βουλευτές.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να υπογραφεί το κείμενο από οποιονδήποτε συναινεί, χωρίς όμως να προηγηθεί οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Θα προτιμούσαν, φυσικά, επιτελείς της Κουμουνδούρου αυτοί που, εν τέλει, θα αποφασίσουν να προσέλθουν να είναι βουλευτές από πτέρυγες του προοδευτικού τόξου και με τους οποίους έχει ήδη υπάρξει συνεννόηση σε πρωτοβουλίες όπως η πρόταση δυσπιστίας και το κείμενο για τη Γάζα. «Θα πρέπει, αντιλαμβάνομαι, να συνυπογράψουν και το κείμενο, όπως είναι λογικό, για τα παιδιά των Τεμπών» σημείωσε με νόημα ο Γ. Καραμέρος.

Οι 6+6 βουλευτές

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν φυσικά οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας, η ηγεσία της οποίας αναμένεται μέσα στην ημέρα να δώσει το στίγμα των κινήσεών της.

Από την άλλη βρίσκονται οι ανεξάρτητοι που εκπροσωπούν εντός Βουλής το Κίνημα Δημοκρατίας. Δηλαδή οι πέντε πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Τζάκρη, Πούλου, Χρηστίδου, Αυλωνίτης, Μάλαμα) και ο Μιχάλης Χουρδάκης (ανεξάρτητος από την Πλεύση). Με τον Στέφανο Κασσελάκη να επιστρέφει σήμερα από τη Μονή Σινά, όπου έκανε ταξίδι – αστραπή, συνεργάτες του διεμήνυαν χθες ότι «δεν αλλάζει κάτι από ό,τι έχουμε πει». Άρα θα υποστηρίξουν την πρόταση από τη στιγμή που ζητείται να ελεχθεί και ο πρωθυπουργός. «Δεν χωράνε πολιτικές σκοπιμότητες σε αυτό το θέμα» σημείωνε μεταξύ άλλων η Γιώτα Πούλου.

Από το Κίνημα Δημοκρατίας θα προτιμούσαν διαφορετική διαχείριση, να έχουν κάτι πιο χειροπιαστό στα χέρια από την ώρα που ένα άλλο κόμμα κάνει το ανοικτό κάλεσμα. Πάντως δεδομένου ότι ο Δ. Καλαματιανός είχε επικοινωνία με βουλευτές του κόμματος τους, από τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι οι διευκρινίσεις έχουν δοθεί επαρκώς.

Και οι εντελώς ανεξάρτητοι

Εν τω μεταξύ, και ο ανεξάρτητος (από τον ΣΥΡΙΖΑ) Γιάννης Σαρακιώτης προανήγγειλε ότι «θα υπερψηφίσω κάθε πρόταση που προέρχεται από την αντιπολίτευση και στοχεύει στην απόδοση ευθυνών και στα πολιτικά πρόσωπα τα οποία μένουν διαρκώς ανέγγιχτα». Απλώς δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για την ακριβή στάση του. Αν θα υπογράψει ή θα στηρίξει εκ των υστέρων. Όσο για την Αθηνά Λινού, εξετάζει κι αυτή τον τρόπο που θα κινηθεί.

Εκ των πραγμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον ανέλαβε το ρίσκο ν’ αφήσει ορθάνοικτη την πόρτα, πρόκειται να προβεί σ’ έναν «αναγκαστικό συμβιβασμό», με πρώην βουλευτές του να του διασφαλίζουν πως η πρόταση θα καταλήξει τουλάχιστον στην κάλπη της Ολομέλειας. Σε αντίθεση με ό,τι ζήτησε μια και δυο φορές η Νέα Αριστερά. Στο αισιόδοξο σενάριο μάλιστα για την Κουμουνδούρου, το άθροισμα που θα εξασφαλίσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, είτε εξ αρχής είτε κατά την ψηφοφορία – όταν φτάσει εκεί, είναι πιθανό ν’ αγγίξει ή και να υπερβεί τις 35 υπογραφές, ενόσω του ΠαΣοΚ (χωρίς τον Κυρ. Μητσοτάκη) φέρει για αρχή μόνο τις 33 της ΚΟ του.

Φάμελλος: «Η στέγη δεν είναι εμπόρευμα»

Περιμένοντας τα μαντάτα από τη Βουλή, ο Σωκράτης Φάμελλος παρέμεινε χθες στη Θεσσαλονίκη. Η προσυνεδριακή, ανοικτή, εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ ήταν αφιερωμένη στη στεγαστική κρίση, στο δημογραφικό και στην ερημοποίηση της υπαίθρου.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του ο πρόεδρος του κόμματος συνέδεσε τα τρία αυτά «εθνικά ζητήματα», όπως τα χαρακτήρισε, και παρουσίασε τις τομές που απαιτούνται για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις. «Η στέγη δεν είναι εμπόρευμα» επεσήμανε στην εισήγησή του ο κ. Φάμελλος και απαρίθμησε μια σειρά από πόλεις σε Έβρο ή Δυτική Μακεδονία που «μαραζώνουν» σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 15% και αγγίζουν το 30% και στις οποίες «σε λίγο δεν θα υπάρχουν πολίτες να προφυλάσσει ο φράκτης».

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κατάσταση που πρέπει ν’ αλλάξει, καθώς «η κυβέρνηση εδώ κι έξι χρόνια έχει επιλέξει να μην έχει δημόσια πολιτική για τη στέγη» αντιμετωπίζοντας «τους ενοικιαστές ως πελάτες». Μιλώντας με αριθμούς, υποστήριξε πως «η κατοικία έχει καταλήξει να είναι προνόμιο» τη στιγμή που το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει ότι θα αποτελεί δικαίωμα.

Οι προτάσεις

Ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για συγκεκριμένη κυβερνητική δομή, προστασία πρώτης κατοικίας με διακοπή πλειστηριασμών, ρύθμιση οφειλών, αλλά και διαγραφή χρέους όπου καθίσταται αναγκαίο. Έκανε επίσης λόγο για δημιουργία αποθέματος κατοικίας, προγράμματα στέγασης με πολιτικές αποκέντρωσης και κίνητρα ιδιοκατοίκησης στην περιφέρεια. Φυσικά έβαλε στο τραπέζι τη ρύθμιση αγοράς στέγης με πλαφόν αύξησης ενοικίων, νομική στήριξη σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα εξώσεων και μεταφορά του ζητήματος στον ευρωπαϊκό πυλώνα, γιατί τέτοια ζητήματα «πρέπει να γίνουν και στη μεγάλη οικογένεια».

«Αυτή η πρόταση που θα έχει και επιστημονική βιωσιμότητα, θα είναι και κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμη. Αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα. Να ξεκινήσεις από την επιστήμη, αλλά να καταθέτεις μια πρόταση που: θα είναι κοινωνικά βιώσιμη, θα είναι πλειοψηφική και θα είναι οικονομικά βιώσιμη» συμπλήρωνε στο κλείσιμο ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «πολιτική δεν είναι να συζητάμε εσωτερικά τις δικές μας διαφορές. Είναι να αξιοποιούμε την επιστήμη για να λύνουμε προβλήματα στις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας».

Παρών ο Αγγελούδης

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, ενώ η βουλεύτρια Κατερινά Νοτοπούλου ανέπτυξε κάθε άξονα ξεχωριστά μέσα από αναλυτικά παραδείγματα και διαφάνειες για την πρώτη κατοικία, αλλά κυρίως την κοινωνική στέγη που τέθηκε σε προτεραιότητα. Τέλος αναφέρθηκε στη βραχυχρόνια μίσθωση και τη χορήγηση golden visa που έχουν επηρεάσει το καθεστώς στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παρών, για ένα διάστημα λόγω υποχρεώσεων, ήταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης που απεύθυνε χαιρετισμό και μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα στέγης που αντιμετωπίζει η μητρόπολη του ελληνικού βορρά. Μίλησε χαρακτηριστικά για ένα «εκρηκτικό μείγμα» ως συνέπεια του πεπερασμένου αστικού ιστού που δεν επιτρέπει τη βιώσιμη δόμηση και της επέκτασης του σχεδίου πόλης που έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια.