Ο Νικόλας Φαραντούρης απευθύνθηκε αυτή τη φορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επανεξέταση του ποσού ενίσχυσης των τεσσάρων δισ. που έχει εγκριθεί για την Αίγυπτο ενόψει της ενδεχόμενης αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Μονής Σινά.

Όπως επεσήμανε ο Έλληνας ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού προς την Κομισιόν, «οι εξελίξεις στην Αίγυπτο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές αφού ανοίγει ο δρόμος για τη διάλυση του ελληνορθόδοξου μοναστικού κέντρου του όρους Σινά. Εάν η απόφαση αυτή εφαρμοστεί, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής θα αλλάξει, η περιουσία της θα περιέλθει στο αιγυπτιακό δημόσιο και οι μοναχοί συν τω χρόνω θα εκδιωχθούν. Πιθανολογείται ακόμα και μετατροπή των εγκαταστάσεων σε «μουσείο» με πιθανή αλλοίωση ή κατεδάφιση ιστορικών κτηρίων».

Ο Κεφαλλονίτης καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου τόνισε ότι «η εξέλιξη αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Αίγυπτο και ταυτόχρονα, απειλή εναντίον ενός από τα σημαντικότερα λατρευτικά, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της ανθρωπότητας, της αρχαιότερης Μονής με αδιάλειπτη λειτουργία, από το 456 μ.Χ.».

«Πυρηνικό όπλο»

Ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών, ο Νικ. Φαραντούρης επεσήμανε ότι πρόσφατα εγκρίθηκε πακέτο ύψους €4 δισ. προς την Αίγυπτο απ’ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της «βιώσιμης αναπτυξιακής στρατηγικής 2030». Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και σύμφωνα με τους όρους Μνημονίου συνεργασίας ΕΕ – Αιγύπτου, για την εκταμίευση των δόσεων εξετάζεται η πρόοδος της Αιγύπτου στο σεβασμό των δημοκρατικών μηχανισμών, του κράτους δικαίου και της εγγύησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Νικόλας Φαραντούρης ζήτησε απ’ την «Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως θεματοφύλακα του ευρωπαϊκού δικαίου και των διεθνών συμφωνιών, να αναλάβει δράση» και σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να προχωρήσουν «σε αναστολή της εκταμίευσης του πακέτου, εάν η Αίγυπτος δεν διευθετήσει άμεσα το ζήτημα που προέκυψε κατά παράβαση της αρχής του σεβασμού των δικαιωμάτων θρησκευτικών κοινοτήτων και λατρευτικών χώρων, κορυφαία των οποίων αποτελεί για 1500 έτη η Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά».

Σε πρόσφατες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής χαρακτήρισε το πακέτο των 4 δισ. της ΕΕ προς την Αίγυπτο που ενέκρινε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως «το πυρηνικό όπλο» στα χέρια της ελληνικής αντιπροσωπείας και κάλεσε «την Ελληνική Κυβέρνηση να το αξιοποιήσει» δηλώνοντας ότι «βάζει πλάτη» για ένα εθνικό ζήτημα που δυστυχώς λόγω ολιγωρίας κινδυνεύει να οδηγήσει σε διάλυση την Ι.Μ. του Σινά.

Αντίμετρα από τις 14 Ιουλίου, αν…

Εν τω μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορικής και Οικονομικής Πολιτικής Μάρος Σέρτσοβιτς, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Φαραντούρη σχετικά με την ενδεχόμενη επιβολή αυξημένων δασμών από τις ΗΠΑ στον αγροδιατροφικό τομέα, αποκάλυψε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει «μέτρα επανεξισορρόπησης στις 14 Ιουλίου», εάν όπως διαφαίνεται δεν υπάρξει κάποια συμφωνία με τις ΗΠΑ μέχρι τότε.

Ο Νικόλας Φαραντούρης, με γραπτή ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία του για τον αμπελο-οινικό και εν γένει τον αγροτοδιατροφικό τομέα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε δασμούς όπως έχουν εξαγγείλει.

Ο επίτροπος Σέφτσοβιτς σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ για την εξεύρεση λύσης και εάν δεν αυτές δεν αποδώσουν, τα αντίμετρα της ΕΕ θα τεθούν σε ισχύ στις 14 Ιουλίου.