Ο κ. Γαβρόγλου διαλύει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο
Ενα ακόμη ανώτατο ίδρυμα με διακριτό ρόλο χάνει τη θέση του προκειμένου να μη μείνουν «ορφανά» ΤΕΙ της περιοχής, με τα οποία κανένα άλλο πανεπιστήμιο δεν δέχθηκε να συγχωνευθεί
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι ένα ακόμη success story της ελληνικής εκπαίδευσης που βαίνει προς το τέλος του. Τη λάμψη του φαίνεται ότι παίρνει μαζί της η «θύελλα» των ανακατατάξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Ετσι, ένα ακόμη ανώτατο ίδρυμα με διακριτό ρόλο χάνει τη θέση του προκειμένου να μη μείνουν «ορφανά» ΤΕΙ της περιοχής με τα οποία κανένα άλλο πανεπιστήμιο δεν δέχθηκε να συγχωνευθεί.
Ανοιχτή κρίση
στη διοίκηση
Η αλλαγή αυτή στη φυσιογνωμία του ΕΑΠ δεν προωθείται αναίμακτα: ανεξέλεγκτη κρίση χωρίς προηγούμενο βρίσκεται σε εξέλιξη στη διοίκηση του Ιδρύματος, καθώς ο μοναδικός που επιθυμεί την προωθούμενη συγχώνευσή του με το ΤΕΙ Δυτικής Αττικής φαίνεται ότι είναι ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του κ. Βασίλης Καρδάσης, ο οποίος και βρίσκεται σε κοινή «οδό» με το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο, ο κ. Καρδάσης απολαμβάνει πλέον μόνο την εμπιστοσύνη του υπουργού Παιδείας. Κατά τη συνεδρίαση της διοικούσας επιτροπής της περασμένης Τρίτης οι κοσμήτορες και ο πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Ιδρύματος δήλωσαν ανοικτά ότι δεν επιθυμούν να τους εκπροσωπεί ο νυν πρόεδρος του ΕΑΠ στις συζητήσεις με το υπουργείο Παιδείας για το θέμα. Οι πανεπιστημιακοί, μέλη της διοίκησης του ΕΑΠ, κρίνουν ότι το σχέδιο αλλαγής της φυσιογνωμίας του Ιδρύματος είναι πρόχειρο και χωρίς καμία μελέτη σκοπιμότητας ή βιωσιμότητάς του. Κατηγόρησαν δε τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Ιδρύματος για οξείς χαρακτηρισμούς σε βάρος τους και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
Επ’ αυτού ο κ. Καρδάσης, μιλώντας στο «Βήμα», δηλώνει ότι θεωρεί πως όποιος αποχώρησε δεν συμμετέχει πια στη διοίκηση του ΕΑΠ. Σε σχετική του επιστολή, δε, προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητάς του, αναφέρει ότι οι συνάδελφοί του έθεσαν επί της ουσίας ως απαίτηση την παραίτησή του. «Καθώς όλοι είμαστε διορισμένοι από το υπουργείο Παιδείας όμως», υποστηρίζει ο κ. Καρδάσης, «όφειλαν το αίτημά τους να το θέσουν υπ’ όψιν του υπουργού».
Με λίγα λόγια, ο διορισμένος από το υπουργείο Παιδείας πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου δήλωσε ότι ο μόνος τρόπος αμφισβήτησης των απόψεών του είναι μέσω του υπουργού Παιδείας, με τον οποίο όμως ο ίδιος βρίσκεται σε συμφωνία σχετικά με τη συγχώνευση του ΕΑΠ με το ΤΕΙ Δυτικής Αττικής…
«Διαφωνούμε με το να μας εκπροσωπεί ο κ. Καρδάσης στις διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Παιδείας για τη συγχώνευση με το ΤΕΙ Δυτικής Αττικής και αποχωρήσαμε από τη συνεδρίαση, ενώ τώρα μαζεύουμε υπογραφές, που έχουν φτάσει ήδη τις 6.000, κατά του σχεδίου» λέει σχετικά o κ. Αυγουστίνος Ι. Δημητράς, αναπληρωτής καθηγητής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ.
Από την πλευρά του ο κ. Καρδάσης δηλώνει ότι είναι σωστή η πρόταση συγχώνευσης του ΕΑΠ και προσθέτει: «Θεωρώ ότι ανταποκρίνεται πλήρως στη στρατηγική περαιτέρω ανάπτυξής του με νέα τμήματα, ενώ τα δυο Ιδρύματα θα έχουν διακριτούς στόχους και τον δικό του τύπο εκπαίδευσης το καθένα».
Το σχέδιο για
τη συγχώνευση
Με την έναρξη του εαρινού ακαδημαϊκού εξαμήνου σε εξέλιξη και τους σαράντα χιλιάδες φοιτητές του Ιδρύματος να αγωνιούν, το υπουργείο Παιδείας παρουσιάζει πιθανότατα τις επόμενες ημέρες το σχέδιο νόμου συγχώνευσής του.
Στο νέο Ιδρυμα που σχεδιάζεται θα μπορεί κάποιος να φοιτήσει και με δίδακτρα και χωρίς, και με μηχανογραφικό (όσον αφορά τις σχολές του ΤΕΙ) και χωρίς, ενώ θα έχει και αμφιθέατρα και – κυρίως – προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Το νέο Ιδρυμα όμως «ανοίγει την πόρτα» στους διοικούντες τον χώρο της εκπαίδευσης για τη μελλοντική επέκταση των διδάκτρων και σε προπτυχιακά προγράμματα, καθώς κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τη διείσδυση της μεθόδου και σε άλλα προγράμματα της ανώτατης εκπαίδευσης και μια πιθανή αύξηση των προγραμμάτων της «εξ αποστάσεως» εκπαίδευσης.
Ειρωνεία αποτελεί το ότι όλα αυτά προωθούνται μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στη Βουλή. Και φυσικά το ότι κατά τη σχετική συζήτηση στη Βουλή την περίοδο της πρώτης νομοθετικής προσπάθειας ίδρυσής του, το 1992, ο φόβος πολλών ομιλητών ήταν ότι διά μέσου του ΕΑΠ προωθείται η ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης στην Ελλάδα (το Ιδρυμα τελικά θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας στην Παιδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ οι τελικές διατάξεις ψηφίστηκαν το 1997).
Από τον Σεπτέμβριο οι διετείς δομές, αλλά πού;
Μετά την κατάργηση των ΤΕΙ σειρά φαίνεται ότι έχουν τα κρατικά ΙΕΚ, καθώς το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβρη τα πρώτα διετή προγράμματα επιπέδου επαγγελματικής κατάρτισης που ιδρύει μέσα στα πανεπιστήμια και στα οποία οι νέοι από τα Επαγγελματικα Λύκεια θα εγγράφονται χωρίς εξετάσεις.
Τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας τους θα συντάξει για όλα τα ΑΕΙ το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (που προέκυψε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά) και το οποίο είναι το πρώτο πανεπιστήμιο ως σήμερα που δέχτηκε την ίδρυσή τους. Ο κανονισμός λειτουργίας τους θα είναι στο πρότυπο της λειτουργίας των ΙΕΚ, ενώ «προικοδοτούνται» από το υπουργείο Παιδείας με ένα ποσό της τάξης των 50.000 ευρώ το καθένα.
Οι διευθυντές τους παίρνουν «επίδομα ευθύνης» και δυνατότητας απαλλαγής από μέρος των διδακτικών τους καθηκόντων με απόφαση της Συγκλήτου των Ιδρυμάτων τους.
Ετσι όπως αναφέρεται σε σχετική επιστολή του υπουργείου Παιδείας προς το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που έχει στα χέρια του «Το Βήμα»: «Τα διετή προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από τον τακτικό προϋπολογισμό. Το κόστος κάθε διετούς κύκλου ενός προγράμματος σπουδών εκτιμάται στα 50.000 ευρώ. Το παραπάνω ποσό αφορά τα λειτουργικά έξοδα του προγράμματος σπουδών, όπως για παράδειγμα: αμοιβές διδασκόντων/εκπαιδευτών, δαπάνες αναλωσίμων, μικροεξοπλισμό, λογισμικό, υποδομές κ.λπ. Αλλά και λοιπές δαπάνες όπως: αγοράς/δημιουργίας εκπαιδευτικού υλικού, δαπάνες εργασιών πεδίου, δαπάνες μετακινήσεων διδασκόντων, δαπάνες μετακινήσεων φοιτητών του διετούς προγράμματος για εκπαιδευτικούς σκοπούς, οργάνωσης συνεδρίου, έξοδα δημοσιότητας – προβολής κ.τ.λ.».
Ακόμη «με νομοθετική ρύθμιση, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα προβλεφθεί ωριαία αμοιβή για τους διδάσκοντες/εκπαιδευτές. Για το ύψος της ωριαίας αμοιβής των διδασκόντων/εκπαιδευτών το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται ως εξής: α) μέλη ΔΕΠ 36 ευρώ, πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με διδακτορικό 30 ευρώ, πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με μεταπτυχιακό 24 ευρώ, μη πτυχιούχοι/ειδικής τεχνικής εμπειρίας/εμπειροτέχνες 16 ευρώ. Κάθε διδάσκων μέλος ΔΕΠ θα μπορεί να έχει την υπευθυνότητα μόνο ενός μαθήματος ανά εξάμηνο. Το ποσοστό των ωρών διδασκαλίας των μελών ΔΕΠ επί του συνόλου των ωρών διδασκαλίας (1.200 ώρες) στα διετή προγράμματα δεν μπορεί να ξεπερνά το 25% (300 ώρες), ενώ το υπόλοιπο 75% (900 ώρες) των ωρών διδασκαλίας θα καλύπτεται από τις λοιπές κατηγορίες διδασκόντων».
Ετσι «τα Ιδρύματα καλούνται να υποβάλουν έως την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019 όλες τις ώριμες προτάσεις τους για την ίδρυση διετών προγραμμάτων σπουδών τα οποία μπορούν να ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο του 2019».

