Το σκηνικό στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» μοιάζει ονειρικό, βγαλμένο λες από τη μεγαλοπρέπεια των Βερσαλλιών. Σερβιρισμένες μπροστά μας σε ντελικάτα, πορσελάνινα πιάτα βρίσκονται τέσσερις ιδιαίτερες σούπες που μοσχομυρίζουν, σε μια εικόνα-πρότυπο της art de la table. O executive chef των ξενοδοχείων «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George» Αστέριος Κουστούδης μάς υποδέχεται χαμογελαστός για να μας παρουσιάσει τέσσερις από τις πιο αγαπημένες σούπες του ιστορικού ξενοδοχείου: τη σoύπα με μανιτάρια, κάστανα, πετιμέζι και μπαχαρικά, ένα πιάτο που κλείνει μέσα του «τη γεύση όλου του χειμώνα», όπως αναφέρει, τη σούπα με φασόλια Φενεού και τσάτνεϊ από σαλάμι Λευκάδας, μία σούπα με βαθιά ελληνικό χαρακτήρα, την επίσης ελληνικότατη, «τίμια» κοτόσουπα με τραχανά και τσαλαφούτι – πρέπει να σηµειωθεί ότι και στα δύο ξενοδοχεία γίνεται προσπάθεια προώθησης της ελληνικής γαστρονοµίας και µάλιστα οι δύο αυτές ελληνικές σούπες έχουν ενταχθεί στο µενού ως πρόταση ηµέρας. Τέλος, έρχεται και η κρεμμυδόσουπα με γραβιέρα τρούφας, ένα πιάτο-φόρος τιμής στη γαλλική κουζίνα και στους γάλλους σεφ που έχουν παρελάσει από τις κουζίνες του «Hôtel Grande Bretagne».

Oπως εξηγεί ο σεφ, μια σούπα μπορεί να αποτελεί ένα ιδιαίτερα οικονομικό πιάτο. «Μην ξεχνάμε ότι για την παρασκευή της έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε προϊόντα που έχουμε ήδη στο ψυγείο μας. Οπως ένα κομμένο καρότο ή ένα κομμένο κρεμμύδι ή υλικά που μας έχουν περισσέψει από την προηγούμενη ημέρα» αναφέρει και συμπληρώνει: «Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι οι Ελληνες αρχίζουν και βάζουν συνειδητά τη σούπα στην καθημερινότητά τους. Δεν ψάχνουν πλέον το εύκολο, γρήγορο μαγείρεμα, αλλά αναζητούν μια καλή πρώτη ύλη, μια καλή συνταγή. Για παράδειγμα, μια εξαιρετική σούπα μπορεί να δημιουργηθεί αν περάσεις, πριν από την κατσαρόλα, τα λαχανικά από τον φούρνο. Είναι χρονοβόρο, το καταλαβαίνω, αλλά το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Την ίδια στιγμή πλέον κερδίζουν οι συνδυασμοί. Με λίγα λόγια, μπορούμε να δούμε την παραδοσιακή σούπα φασόλια, χτυπημένη σε κρέμα, μαζί με κάποιο καπνιστό ψάρι. Τελικά, μιλώντας και με βάση τα δικά μου βιώματα – προέρχομαι από τη Θεσσαλονίκη – οτιδήποτε υπάρχει σε ένα τραπέζι του λεγόμενου μεζέ μπορεί να γίνει ωραιότατη γαρνιτούρα σε σούπα: οι ελιές, το τουρσί, τα καπνιστά ψάρια κ.λπ. Μπορείς να πάρεις αυτά τα υλικά, να τα εντάξεις και να δημιουργήσεις ένα νέο πιάτο».

Περιεχόμενο για συνδρομητές

Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου από tovima.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.

Έχετε ήδη
συνδρομή;

Μπορείτε να συνδεθείτε από εδω

Θέλετε να γίνετε συνδρομητής;

Μπορείτε να αποκτήσετε την συνδρομή σας από εδω