Η αγωνία των βουλευτών μπροστά στην κάλπη εντείνεται. Μπορεί να «μύρισαν εκλογές», σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ωστόσο, στον βαθμό που δεν έχει «κλειδώσει» η ακριβής ημερομηνία, η αγωνία αυτή θα συντηρείται και σε συνάρτηση με τους απρόβλεπτους παράγοντες και τους κινδύνους που εγκυμονεί η διεθνής συγκυρία με την ενεργειακή κρίση, τις πληθωριστικές πιέσεις, την τουρκική προκλητικότητα κ.λπ. θα αποκτά έναν χαρακτήρα ανασφάλειας.

Σε κλίμα προεκλογικό

Οι κυβερνητικές «διαρροές» που μιλούν για την άνοιξη αποτελούν μια καλή αφετηρία για τις προεκλογικές προετοιμασίες που στην πραγματικότητα έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρο, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση των παρακολουθήσεων και πολλοί διέβλεπαν την πιθανότητα των πρόωρων εκλογών. Πλέον όμως «το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι», όπως λένε χαρακτηριστικά. Το κλίμα άλλωστε, όπως διαφάνηκε και στη σφοδρή σύγκρουση προ ημερών στη Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, είναι καθαρά προεκλογικό και έτσι θα κυλήσει ο χρόνος μέχρι να στηθούν οι κάλπες, τις οποίες η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών αναμένει για την περίοδο Απριλίου-Μαΐου. Οι περιοδείες, οι συσκέψεις και οι ομιλίες έχουν ξεκινήσει ήδη και τα προεκλογικά επιτελεία συγκροτούνται όπου δεν έχουν ήδη αναλάβει δράση. Η περίοδος των γιορτών θα είναι μάλιστα μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για επαφές με τους ψηφοφόρους που αναζητούν πειστικές απαντήσεις για τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας: ακρίβεια, ενέργεια, υψηλό κόστος ζωής, εργασιακή ανασφάλεια κ.λπ.

Αυτά είναι στην κορυφή της ατζέντας των ενδιαφερόντων τους και επ’ αυτών καλούνται οι βουλευτές να δώσουν πειστικές εξηγήσεις. «Δεν μας ραίνουν με ροδοπέταλα, αλλά δεν μας γυρίζουν την πλάτη. Συζητούν, προτείνουν, διαμαρτύρονται, αξιώνουν μέτρα στήριξης και περιμένουν αξιόπιστες λύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά βουλευτής της ΝΔ, δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων που θέτουν οι πολίτες.

Παρά τη συγκυρία (υποκλοπές) οι κυβερνητικοί βουλευτές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς, όπως λένε, αυτό που συναντούν στις εκλογικές περιφέρειές τους είναι κυρίως η ανησυχία των πολιτών για τα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τους «αγγίζουν» τα θέματα που άπτονται της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Κατά βάση, σύμφωνα με την εμπειρία που μεταφέρουν βουλευτές της ΝΔ, η «μάχη» θα δοθεί στα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα, με έμφαση στην ακρίβεια («η ακρίβεια κρίνει τις εκλογές» λένε οι πιο έμπειροι), καθώς και στα έργα υποδομής ανά Περιφέρεια. Υπάρχει ωστόσο ένα εμπόδιο που προκαλεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων, όπως αναγνωρίζουν «γαλάζιοι» βουλευτές, και αυτό έχει να κάνει με το κεντροαριστερό κοινό στο οποίο έχουν πρόσβαση.

Αυτό που τους προβληματίζει κυρίως είναι πώς θα τους προσεγγίσουν εν όψει της πρώτης αναμέτρησης με την απλή αναλογική. Φοβούνται δηλαδή μήπως λειτουργήσει εις βάρος τους η δυνατότητα της «χαλαρής» ψήφου που ενδέχεται να διαχυθεί προς διάφορες κατευθύνσεις.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως προκαλούν ένα αίσθημα ανακούφισης στους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι παρά την «περιπέτεια» της απλής αναλογικής ευελπιστούν ότι στις δεύτερες εκλογές η ΝΔ «μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την αυτοδυναμία».

Οι προβληματισμοί στην αντιπολίτευση

Οσον αφορά τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκεί μετατοπίζεται το κέντρο βάρους της προεκλογικής τους δουλειάς. Η πολιτική του «ώριμου φρούτου» δεν αρκεί για να κερδίσουν σε αξιοπιστία, ούτε η επίκληση της κατάλυσης του κράτους δικαίου και του αυταρχικού καθεστώτος της «Μητσοτάκης ΑΕ», όπως παραδέχεται έμπειρος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει να καταφέρουμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες που αγωνιούν για τη ζωή τους και τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν, και να τους πείσουμε για την αξιοπιστία και τον ρεαλισμό των προτάσεών μας» παρατηρεί.

INFO

Οι «πληβείοι» και οι άλλοι

Πολλοί από τους σημερινούς «γαλάζιους» βουλευτές δεν θα εκλεγούν με την απλή αναλογική. «Στην πρώτη κάλπη κάποιοι θα μείνουν εκτός. Ομως αυτό θα διορθωθεί στη δεύτερη κάλπη» προβλέπει βουλευτής της περιφέρειας μεταφέροντας ένα επιπλέον εμπόδιο που έχουν να αντιμετωπίσουν οι «πληβείοι» της παράταξης και δεν είναι άλλο από τον ανταγωνισμό με προβεβλημένα κυβερνητικά στελέχη που θα κατέλθουν υποψήφιοι στις δικές τους περιφέρειες.