Ο τρόπος με τον οποίο θα εκδηλωθούν (αν εκδηλωθούν) και θα επιδράσουν τα σοβούντα εσωκομματικά πάθη στη ΝΔ, είναι μία από τις κρίσιμες παραμέτρους της επικείμενης εκλογικής μάχης.

Οπως παρατηρείται και επισημαίνεται από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού και άλλους κομματικούς παράγοντες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιμετωπίζει σήμερα κάποια σοβαρή, ανοιχτή εσωκομματική αμφισβήτηση, καθώς δεν υπάρχει εκδηλωμένος και επίσημος «δελφίνος» ή ομάδα «ανταρτών» εντός Κοινοβουλίου. Είναι ωστόσο αισθητό ότι ειδικά τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί η γκρίνια και η δυσαρέσκεια όσων αυτοπροσδιορίζονται ως εκπρόσωποι της λεγόμενης «λαϊκής Δεξιάς» και των πάσης φύσεως εκδοχών της.

Μετά τις εκλογές τα «σπουδαία»

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού αναγνωρίζουν πάντως ότι αυτή η συνθήκη της ηγεμονίας του δεν θα είναι παντοτινή. Λένε ενδεικτικά: «Αν θελήσει κάποιος να εκδηλώσει τις αρχηγικές φιλοδοξίες του, αυτό δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από το μέσον της δεύτερης κυβερνητικής θητείας».

Προϋπόθεση για την επαλήθευση αυτής της εκτίμησης είναι ωστόσο η ευρεία νίκη της ΝΔ στις εκλογές και κυρίως η επίτευξη της αυτοδυναμίας. Αν το ένα ή το άλλο δεν συμβεί, τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά.

Υπό αυτό το πρίσμα και καθώς κατά το πρόσφατο διάστημα οι κυριότερες αποστασιοποιήσεις από κυβερνητικές επιλογές εκδηλώθηκαν από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, το βλέμμα όλων εν όψει εκλογών είναι στραμμένο σε αυτούς και σε όσους και όσες εμφανίζονται ως στελέχη του περιβάλλοντος και της επιρροής τους.

Το στοιχείο αυτό αντιμετωπίζεται ως ένα από τα κρίσιμα εν όψει εκλογών και θα προσλάβει την όποια υπόσταση αναλόγως του εκλογικού ποσοστού, του μεγέθους και της σύνθεσης της ΚΟ της ΝΔ στις πρώτες εκλογές.

Κομβικής σημασίας στοιχείο θα είναι η κατάρτιση των ψηφοδελτίων και οι επιλογές του Πρωθυπουργού. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η πρόσφατη απόφαση να είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας ο Κυριάκος Πιερρακάκης, κάτι που αλλάζει τις ισορροπίες στη συγκεκριμένη περιφέρεια και θεωρείται πέραν όλων των άλλων μήνυμα προς την Ολγα Κεφαλογιάννη και τον Νικήτα Κακλαμάνη, οι οποίοι κατά καιρούς εκδηλώνουν τη διαφωνία τους ή διατυπώνουν κριτική στην κυβέρνηση.

Το δίλημμα του πρώην πρωθυπουργού

Μία από τις ενδιαφέρουσες παραμέτρους εν όψει εκλογών θα είναι και το αν ο Κώστας Καραμανλής θα θέσει υποψηφιότητα ή όχι και πώς θα δικαιολογήσει τη μία ή την άλλη απόφασή του.

Η εκδήλωση της Τετάρτης και η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια του Ιδρύματος με το όνομά του, αναμενόταν υπό το πρίσμα των εσωκομματικών ισορροπιών με ενδιαφέρον και ως ενδεικτική των διαθέσεων του πρώην πρωθυπουργού, δεδομένου ότι είχε προηγηθεί και η συνάντηση του με τον Κώστα Καραμανλή. Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση στο Παλλάς αξιολογήθηκε αρχικώς ως μία προληπτική «πυροσβεστική» κίνηση. Ωστόσο, η παρουσία του ουδόλως απέτρεψε τον πρώην πρωθυπουργό από αιχμηρές αναφορές.

INFO

Ο ρόλος του δεξιού Τύπου

Κρίσιμος στη σημερινή συγκυρία είναι ο ρόλος του δεξιού Τύπου, μέσω μίας μερίδας του οποίου ασκείται καθημερινώς σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες προξενεί έντονη ενόχληση στο Μέγαρο Μαξίμου. Το πώς θα επηρεαστεί το αντίστοιχο ακροατήριο στις εκλογές αντιμετωπίζεται ως μία από τις σημαντικές παραμέτρους για την έκβασή τους.

«Μάχιμος πολιτικός»

«Παραμένω μάχιμος πολιτικός! Και θα μιλήσω ως πολιτικός» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του την Τετάρτη, αποσαφηνίζοντας τις προθέσεις του για τη μελλοντική του δραστηριότητα.