Πολιτικές προεκτάσεις που φτάνουν μέχρι και τις μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες λαμβάνει στο εσωτερικό της χώρας η εμπλοκή της Εύας Καϊλή στο Qatargate και το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την ΕΕ.

Πίεση

Η αντιπαράθεση, που προκλήθηκε ευθύς αμέσως μετά τη διαγραφή της κας Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη που τη χαρακτήρισε «δούρειο ίππο της ΝΔ» εντός του ΠΑΣΟΚ, σήμερα πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Κεντρική γραμμή του μεγάρου Μαξίμου πλέον είναι ότι η υπόθεση Καϊλή αποτελεί για το Νίκο Ανδρουλάκη «πλυντήριο» για να δικαιολογήσει την πρόθεσή του -όπως του χρεώνει η κυβέρνηση- να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα το σήμα αυτό το έδωσε με τις πρωινές του δηλώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ενώ οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της πρωθυπουργού να ασκήσει μεγάλη πίεση στο Νίκο Ανδρουλάκη ενόψει και των επικείμενων εκλογών.

«Δείχνει και πανικό και μικρότητα το να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Δημοκρατία. Εν πάση περιπτώσει, επειδή στις Βρυξέλλες φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζεστε και όλοι γνωριζόμαστε, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά περισσότερα γι’ αυτό το θέμα. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για αυτά τα οποία λέει και για αυτά τα οποία πράττει» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σήμα, σαφήνεια και μισόλογα

Μάλιστα ο πρωθυπουργός συνδύασε την επικοινωνιακή διαχείριση που κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης στην υπόθεση Καϊλή με τις δηλώσεις του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ την Κυριακή και το «σήμα» που έστειλε για κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τη ΝΔ.

«Είναι, επίσης, τελείως ξεκάθαρο ότι για τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά η αυτοδυναμία είναι και μία αναγκαία προϋπόθεση σταθερότητας, επειδή και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν κάνει τις επιλογές τους.

»Άκουγα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει με απόλυτη σαφήνεια ότι θέλει να στείλει τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση για να οικοδομηθεί η προοδευτική διακυβέρνηση. Νομίζω ότι το είπε πολύ καθαρά. Ο άνθρωπος θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να είμαστε ξεκάθαροι εδώ και να το γνωρίζουν αυτό και οι πολίτες οι οποίοι ενδεχομένως θα εμπιστευτούν το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

»Οι επιλογές λοιπόν έχουν γίνει και αν ο κ. Ανδρουλάκης επιλέγει να είναι παρακολούθημα του κ. Τσίπρα, ας βγει στο κάτω-κάτω να το πει με ειλικρίνεια και με απόλυτη σαφήνεια, αντί να μάς το λέει με μισόλογα» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση

Η επίμαχη δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη που έχει προβληματίσει αλλά και ενοχλήσει το μέγαρο Μαξίμου ήταν οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι θα πρέπει να σταλεί η ΝΔ στην αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρουλάκης την Κυριακή καταλήγοντας στην ομιλία του τόνισε: «Έχουμε χρέος, η καθεμία και ο καθένας από εμάς, να αγωνιστούμε σε χωριά, πόλεις, εργασιακούς χώρους, για να ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ μια δύναμη αλλαγής. Ένα ποτάμι σύγχρονων προοδευτικών ιδεών, που θα ανατρέψει κατεστημένα. Που θα στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και να δημιουργήσει μία προοδευτική κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή.

»Με πρωταγωνιστή τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης. Μια κυβέρνηση που δεν θα θυμίζει τίποτα την περιπέτεια Τσίπρα-Καμένου. Μια κυβέρνηση που θα απαντήσει με σύγχρονο τρόπο στις μεγάλες ανάγκες του τόπου. Μια κυβέρνηση που θα θέλει πραγματικά να εμπεδώσει την κοινωνική δικαιοσύνη και την εθνική αξιοπρέπεια».

Πριν τις βραδινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε προηγηθεί σφοδρή αντιπαράθεση στην ίδια κατεύθυνση ανάμεσα στη Χαριλάου Τρικούπη και τον Γιάννη Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε ευθέως το Νίκο Ανδρουλάκη ότι χρεώνοντας την Εύα Καϊλή στη ΝΔ επιδιώκει να βρει άλλοθι για μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα και το Γιάνη Βαρουφάκη.

Στοιχίζεται με Τσίπρα και Βαρουφάκη

«Αν ο κ. Ανδρουλάκης ψάχνει να βρει τρόπους για να βγει από μια δύσκολη θέση -που ενδεχομένως είναι- ή για να δικαιολογήσει και να τεκμηριώσει την επιλογή του -αυτό το κάλεσμα που έκανε πριν από λίγες μέρες, να στείλουμε τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση, φαντάζομαι με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα και δεν ξέρω ποιον άλλον στοιχίζονται πίσω από αυτή τη λογική- μπορεί να θεμελιώσει άλλου είδους επιχειρήματα» είπε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Στη Δημοκρατία ο κόσμος όλα τα ακούει και αποφασίζει, αλλά όχι αυτά τα οποία δεν στέκονται στην κοινή λογική. Η κ. Καϊλή δεν ήταν μέλος της Νέας Δημοκρατίας, δεν είχε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. «Μεταγραφές αεροδρομίου» έχουν γίνει από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν ουκ ολίγες. Με μεγαλύτερη σοβαρότητα και με μεγαλύτερο προβληματισμό όλοι συνολικά, ως πολιτικό σύστημα, πρέπει να στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιου είδους θέματα και όχι να τα προσεγγίζουμε με τις λογικές του κ. Ανδρουλάκη ή πολύ περισσότερο με το να διαγράφουμε δημόσια τις αναρτήσεις μας από τα κοινωνικά δίκτυα, θεωρώντας ότι έτσι θα ξαναγράψουμε κάπως αλλιώς την ιστορία και την πραγματικότητα».

Ευφάνταστα σενάρια και μυθοπλασία

«Συμμεριζόμαστε ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, που μόλις προχθές παραδέχτηκε τη λειτουργία παράκεντρου μέσα στην ΕΥΠ, το οποίο μεταξύ άλλων «παγίδευσε» και τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, έχει ανάγκη να βρει καταφύγιο από την οδυνηρή για την κυβέρνηση πραγματικότητα στη μυθοπλασία. Σήμερα επανήλθε με ευφάνταστα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών» σχολίασε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και πρόσθεσε:

«Η Νέα Δημοκρατία στον διχαστικό της λόγο ταυτίζει την έλλειψη αυτοδυναμίας με την αστάθεια και ζητά από ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να έχει κεντρική επιδίωξη την παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.

»Ο, δε, ΣΥΡΙΖΑ αν και εισηγητής της απλής αναλογικής, την απορρίπτει στην πράξη καθώς δήθεν δε θεωρεί «ηθικό» να συμπράξει σε μια «κυβέρνηση των ηττημένων», με σκοπό να διασώσει το μέλλον του Αλέξη Τσίπρα και κατ΄επέκταση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

»Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής ζητά ισχυρή εντολή για να προσφέρει μια προγραμματική σοσιαλδημοκρατική εναλλακτική στους πολίτες εγγυώμενο τη σταθερότητα από την 1η Κυριακή, μακριά από τις παθογένειες που συσσώρευσαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και Νέας Δημοκρατίας».

Λοβέρδος και Γιαννακοπούλου αποφεύγουν το χαρακτηρισμό «δούρειος ίππος»

Την ίδια στιγμή μετά τον Αντρέα Λοβέρδο, τον χαρακτηρισμό «Δούρειο ίππο» που χρησιμοποίησε για την Εύα Καϊλή ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε και η Νάντια Γιαννακοπούλου. «Εμένα δε μου αρέσει προσωπικά να χρησιμοποιώ χαρακτηρισμούς. Αλλά είναι μια φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρός μας».

«Η κα Καϊλή θα είναι κάτι σαν την Πισπιρίγκου στα μέσα ενημέρωσης. Δεν συγχέω τις υποθέσεις προς θεού. Το Μαξίμου θέλει να έχει Πισπιρίγκου. Να μη μιλάμε για τίποτα άλλο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.