Ασκήσεις ισορροπίας για το ΚΙΝΑΛ

Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Τις δυσκολίες της μετεκλογικής στρατηγικής που θέλει το Κίνημα Αλλαγής υπεύθυνη δύναμη αντιπολίτευσης αλλά και συναίνεσης, καθώς και τις λεπτές ισορροπίες στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, ανέδειξαν οι πρώτες κοινοβουλευτικές μάχες στη Βουλή. Η βροχή των νομοσχεδίων που έφερε η κυβέρνηση υπήρξε ένα πρώτο – δύσκολο – πεδίο δοκιμασίας για την ίδια τη Φώφη Γεννηματά.
«Εσωσαν την παρτίδα»
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής έχει, όπως λέγεται, κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη αφού η Κοινοβουλευτική Ομάδα, παρά τις ταραχώδεις συνεδριάσεις που προηγήθηκαν, παρουσίασε μια συντεταγμένη εικόνα κατά την ψηφοφορία για το πανεπιστημιακό άσυλο, «σώζοντας την παρτίδα». Διαφοροποιήσεις, σε πείσμα των εκτιμήσεων που τις θεωρούσαν πολύ πιθανές, δεν υπήρξαν. Ωστόσο, η κυρία Γεννηματά θα πρέπει να προβληματιστεί «καθώς το τανγκό της συναίνεσης απαιτεί δύο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι είναι διατεθειμένος να το χορέψει αποκλειστικά στους δικούς του ρυθμούς».
Το απόγευμα της Τετάρτης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, συνοδευόμενη από τον Ανδρέα Λοβέρδο, πέρασε την πόρτα του γραφείου της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή. Λίγο νωρίτερα, η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της ξεκαθάρισε ότι είχε την πρόθεση να συναινέσει σε μια ρεαλιστική λύση που θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλή, με μεγάλη πλειοψηφία, να στείλει στην κοινωνία το μήνυμα της απόφασης των πολιτικών δυνάμεων για ασφαλή πανεπιστήμια και της διάθεσής τους για συνεννόηση.
Η κυρία Γεννηματά ανέλαβε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια να υπάρξει ένας κοινός τόπος. Είχε προηγηθεί μια σειρά επαφών μεταξύ της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της εισηγήτριας του Κινήματος Αλλαγής Χαράς Κεφαλίδου. «Επικοινώνησα με τον Μητσοτάκη επειδή εννοώ και πιστεύω αυτά που λέω» είπε στους στενούς της συνεργάτες, επισημαίνοντας ότι η διάταξη που επί της ουσίας «εξισώνει τα πανεπιστήμια με τις πλατείες δεν είναι αποτελεσματική». Εκτιμά, όπως τόνισε και στη δευτερολογία της στη Βουλή, απευθυνόμενη προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι θα διαμορφώσει «μέτωπα ετερόκλητων δυνάμεων απέναντι στην κυβέρνηση, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και από Σεπτέμβριο θα έχουμε νέα προβλήματα μέσα στα πανεπιστήμια».
Η Φώφη Γεννηματά, όπως επισημαίνουν οι βουλευτές, προσπάθησε και πέρασε στους πολίτες την εικόνα ότι «έχουμε τη διάθεση να συναινέσουμε και να βοηθήσουμε». Ωστόσο, όπως λένε, αυτές τις ημέρες πήρε δύο μηνύματα που οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν της.
To «μήνυμα» Μητσοτάκη
Το πρώτο εστάλη από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός σε αυτή τη φάση, όπως λέγεται, επέλεξε αντί της συνεννόησης «το καθαρό μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του», δείχνοντας ότι προτεραιότητά του, όπως άλλωστε τονίζει, είναι η εφαρμογή του προγράμματός του «ακόμα και αν χρειαστεί και μόνος του». Επιπροσθέτως, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει ευθέως στις προτάσεις της Φώφης Γεννηματά «δείχνοντας μια υπεροψία». Η «πρόβα συναίνεσης» αποδείχθηκε μη επιτυχής και δημιούργησε αμφιβολίες για τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη. «Οταν θες συναίνεση, είσαι διατεθειμένος να κάνεις και ένα βήμα πίσω» τονίζουν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.
Το δεύτερο μήνυμα εστάλη από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η συντεταγμένη εικόνα κατά την ψηφοφορία για το άσυλο αποτυπώνει ίσως τη συνειδητοποίηση αυτού που τόνισε, σε έντονο ύφος, ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου, σε μια από τις «δύσκολες» συνεδριάσεις της: «Ο καθένας εδώ μέσα μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του, αλλά αν πάρουμε μια απόφαση, ή θα την ακολουθήσουμε όλοι ή δεν πάμε πουθενά».
Είχε προηγηθεί μια έντονη συζήτηση για το θέμα του ασύλου, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Νομικής Σχολής στην Πάτρα.
Παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτά τα ζητήματα, το κύριο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει η Φώφη Γεννηματά συμπυκνώνεται στην επισήμανση του Χάρη Καστανίδη που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.
Η παρέμβαση Καστανίδη
Ο κ. Καστανίδης, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε ότι υπάρχει από βουλευτές διαφορετικός βαθμός ευθιξίας για ζητήματα που αφορούν τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι μετά το 2012 το ΠαΣοΚ έχει κάνει στην πολιτική του μια «δεξιά στροφή», την οποία πρέπει να επανεξετάσει.
Σε κάθε περίπτωση, παρά τις αναταράξεις, η Χαριλάου Τρικούπη εκτιμά ότι το Κίνημα Αλλαγής πέρασε, σε γενικές γραμμές, επιτυχώς τον κάβο της δοκιμασίας της βροχής των νομοσχεδίων που έφερε η κυβέρνηση, σε μια περίοδο που η μετεκλογική στρατηγική είναι «υπό διαμόρφωση». Η αποσαφήνισή της θα αποτελέσει το στοίχημα του φθινοπώρου αλλά και το πεδίο αντιπαράθεσης των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν για τον προσανατολισμό της.

