Αλλος για Χίο
O νεοσύστατος οργανισμός ΔΗΩ (DEO projects) είναι η πρώτη πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης στο νησί με στόχο να αναδείξει τη σύγχρονη εικαστική σκηνή
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Η Μυτιλήνη έχει να επιδείξει τη νομαδική K-Gold Gallery του Νικόλα Βαμβουκλή και το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου με τον Δημήτρη Τρύφωνα και τη Βικτώρια Φασιανού, ενώ η Σάμος προσελκύει επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο χάρη στη δραστηριότητα του Ιδρύματος Σβαρτς. Για να γίνει πλήρης η παρουσία των νησιών του Βόρειου Αιγαίου στον διεθνή εικαστικό διάλογο αλλά και στην εγχώρια πολιτιστική παραγωγή, έρχεται η ΔΗΩ (DEO projects), η πρώτη πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης στη Χίο, να κάνει το εικαστικό άνοιγμα στο νησί που δεν βγάζει μόνο μαστίχα. Είναι μια ιδέα και μια πρωτοβουλία του επιμελητή (και ιδρυτή του) Ακη Κόκκινου, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Χίο και θέλησε να μεταφέρει τη δραστηριότητά του – εργάζεται ως ανεξάρτητος επιμελητής στο Λονδίνο – στην Ελλάδα.
Στη Χίο υπάρχει εξάλλου και ένα οικογενειακό σπίτι στο χωριό Νένητα όπου η μαστιχοπαραγωγός γιαγιά διατηρούσε ένα πανδοχείο από τη δεκαετία του ’20 έως εκείνη του ’60 με την ονομασία «Δήμητρα», ως έναν φόρο τιμής στη θεά της γεωργίας. Η νέα Δηώ (πρόκειται εξάλλου για ένα άλλο όνομα της Δήμητρας) είναι η συνέχεια της δραστηριοποίησης της οικογένειας στον χώρο της «φιλοξενίας», αν και πλέον το κτίριο θα χρησιμοποιείται μόνο για τις ανάγκες των καλλιτεχνών. Επειτα η Δηώ που γίνεται DEO (projects) στα αγγλικά απηχεί τη διπλή στόχευση του οργανισμού.
Διεθνικός διάλογος
«Η Χίος είναι ένα νησί που σε όλη την ιστορία της – λόγω της γεωγραφικής της θέσης – επιδίωκε τον διεθνικό διάλογο – το εμπόριο της μαστίχας και η ναυτιλία είναι δύο ισχυρά παραδείγματα από τα οποία δημιουργήθηκαν ισχυρές σχέσεις με το εξωτερικό. Αντίστοιχα, εμείς ως οργανισμός σκοπεύουμε να ενισχύσουμε αυτόν τον διάλογο μέσω της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής. Είναι ένας πολυφωνικός τόπος γεμάτος ιστορίες και αφηγήσεις που συνυπάρχουν και πολλές φορές αντικρούονται. Παράλληλα, ο φυσικός πλούτος του νησιού και η γεωλογία του το κάνουν να ξεχωρίζει από άλλα νησιά του Βόρειου Αιγαίου. Ολα αυτά τα στοιχεία και οι αναφορές μπορούν να αποτελέσουν ένα πολυδιάστατο υλικό για να δουλέψουν έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και να ευνοηθεί η τοπική κοινότητα του νησιού μέσω της επαφής της με τη σύγχρονη τέχνη» θα πει ο Κόκκινος στο «Βήμα».
Η πρώτη δράση του οργανισμού ονομάζεται «Commision Series» (Σειρά αναθέσεων) και στο πλαίσιό της προσκαλείται ένας διεθνής καλλιτέχνης για να δημιουργήσει μια σειρά έργων εμπνευσμένη από το νησί. Φέτος αυτός είναι ο βραζιλιάνος εικαστικός Πάουλο Νίμερ Πιζότα, ο οποίος κάνει στις αρχές Μαΐου την παρθενική του παρουσία στην Ελλάδα και αφότου μείνει στο νησί περίπου δύο μήνες θα δημιουργήσει έργα που θα προκύψουν από τη διάδρασή του με το νησί και τους αρχαιολογικούς του χώρους αλλά και με ντόπιους τεχνίτες ή και καλλιτέχνες. Το δημιουργικό αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί στα παλιά Σφαγεία της Χίου που υποστηρίζονται από την εθελοντική ομάδα Ομικρον σε μια έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 10 Ιουλίου.
Η πρωτοτυπία στην περίπτωση του DEO Projects είναι ότι σε κάθε δράση θα προσκαλείται ένας νέος συλλέκτης να συνδράμει στην υλοποίηση του έργου του καλλιτέχνη που έχει επιλεγεί. Εφέτος αυτή θα είναι η Τζέσικα Σινέλ, μια ιδιαίτερα δραστήρια συλλέκτρια η οποία τυχαίνει να είναι και Βραζιλιάνα.
Ευέλικτη δράση
«Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο όχι μόνο στη χρηματοδότηση αλλά και στο κομμάτι της επικοινωνίας και του διαλόγου με τον εκάστοτε καλλιτέχνη. Η ιδέα ξεκίνησε από το γεγονός πως όταν έχεις κάνει μια αίτηση σε ένα ίδρυμα για χρηματοδότηση πρέπει να δείξεις από πριν τι πρόκειται να δημιουργηθεί για να αποδείξεις ότι την αξίζεις. Συνήθως υπόσχεσαι περισσότερα απ’ όσα μπορείς να πραγματοποιήσεις και συνήθως αυτό το άγχος μεταφέρεται στον καλλιτέχνη. Σε μια ανάθεση έργου, όσο καλά και να έχεις προετοιμάσει μια πρόταση, υπάρχουν πάντα αλλαγές και δεν μπορείς και δεν πρέπει να προβλέψεις το αποτέλεσμα. Σκέφτηκα ότι αν έρχεται ένας νέος συλλέκτης κάθε φορά ως κομμάτι της όλης διαδικασίας και όχι απλώς ως ο χρηματοδότης της ανάθεσης, θα μπορούμε ουσιαστικά να χτίζουμε μαζί την πρόταση, επιμελητής, καλλιτέχνης και συλλέκτης, και να χρησιμοποιούμε ο καθένας τη δική του εξειδίκευση προκειμένου να επιτύχουμε τη μεγιστοποίηση της δράσης στο κομμάτι της δημιουργίας και της επικοινωνίας του με το κοινό και κάνει την όλη δράση πιο ευέλικτη και ανθεκτική στις αλλαγές. Παράλληλα, μας ενδιαφέρει πολύ να ενισχύσουμε και έλληνες καλλιτέχνες και την εγχώρια πολιτιστική παραγωγή με διάφορα προγράμματα και δράσεις που σχεδιάζουμε για το μέλλον».
Προκειμένου να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, η DEO Projects έχει ξεκινήσει έναν διάλογο με την Περιφέρεια Χίου, τον φορέα Τουρισμού της Χίου, την Hellenic Seaways, νέους έλληνες συλλέκτες και εθνικά ιδρύματα προκειμένου να προκύψει ένα οργανικό και βιώσιμο μοντέλο υποστήριξης.
«Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε, ασχέτως αν πρόκειται για μια μικρή ή για μια μεγαλύτερη δράση, είναι να αποδώσουμε την αξία που πρέπει στους καλλιτέχνες που συνεργάζονται μαζί μας. Παρόλο που είμαστε ένας νεοσύστατος και πολύ μικρός οργανισμός, θέλουμε να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας στους καλλιτέχνες, ώστε να ανατρέψουμε ήδη υπάρχουσες τακτικές και συνήθειες που έχουμε αποδεχθεί ως καλλιτεχνική κοινότητα».

