24 ώρες στον δρόμο της εταιρικής υπευθυνότητας

Νέα Οδός και Κεντρική Οδός: Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Ένας ολόκληρος κόσμος, για τον κόσμο μας

Στη Νέα Οδό και στην Κεντρική Οδό η Εταιρική Υπευθυνότητα αναδεικνύεται κάθε μέρα στην πράξη. Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοί τους είναι στον δρόμο καθημερινά, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες και νύχτες. Δίπλα σε κάθε οδηγό, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε εργαζόμενο που χρησιμοποιεί τους αυτοκινητοδρόμους που διαχειρίζονται και λειτουργούν.
Στόχος τους είναι να αποτελούν τον καλύτερο συνταξιδιώτη και γι’ αυτό έχουν στον πυρήνα της φιλοσοφίας τους και της καθημερινής τους λειτουργίας την οδική ασφάλεια και την παροχή υπηρεσιών εξυπηρέτησης υψηλής ποιότητας.

Οδική ασφάλεια

Η οδική ασφάλεια αποτελεί για τη χώρα μας ένα μείζονος σημασίας θέμα, με τεράστιες επιπτώσεις, τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικονομική ζωή του τόπου. Πρόκειται ωστόσο για μια σύνθετη εξίσωση, με πολλούς συντελεστές, όπως τον χρήστη (οδηγό, επιβάτη, ποδηλάτη, πεζό), το όχημα, την οδική υποδομή (οδόστρωμα, σήμανση, σηματοδότηση, φωτισμός) και τον έλεγχο (επιτήρηση, αστυνόμευση, πρόληψη, περίθαλψη, συντήρηση). Οι λύσεις είναι πολύπλοκες και απαιτούνται πολλές παράλληλες δράσεις από διάφορους φορείς.
Νέα Οδός και Κεντρική Οδός εργάζονται καθημερινά και με συνέπεια για την ασφάλεια και την ποιότητα του οδικού περιβάλλοντος, εκπαιδεύουν, ενημερώνουν τους οδηγούς στη σωστή οδική συμπεριφορά με βασικό σκοπό τη μείωση των ατυχημάτων λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη πρωτογενών και δευτερογενών συμβάντων. Δίνουν έμφαση στο υψηλό επίπεδο κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης των αυτοκινητοδρόμων που διαχειρίζονται, εξετάζουν διαρκώς της επιχειρησιακή τους ετοιμότητα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες. Η προσπάθεια είναι συνεχής και στόχος είναι κάθε ενέργεια να ενδυναμώνει την οδική ασφάλεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη στιγμή που οι εταιρείες ανέλαβαν τα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου ΑΘΕ από την Αθήνα έως και τις Ράχες Φθιώτιδας, οι δείκτες ατυχημάτων και δυστυχημάτων έχουν μειωθεί κατά 62,6%!

Ποιοτικές υπηρεσίες

Ολες οι παραπάνω ενέργειες πλαισιώνονται από μια ευρεία γκάμα υπηρεσιών. Καθημερινά, και με γνώμονα την παροχή ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης για την αντιμετώπιση συμβάντων εκτάκτου ανάγκης, προσφέρουν σε κάθε οδηγό:
Τον τετραψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης 1075, τον οποίο μπορεί να καλεί είτε από το κινητό του τηλέφωνο, είτε από τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων και των σηράγγων.
Τα 24ωρα Περίπολα Οδικής Ασφάλειας, τα οποία κινούνται διαρκώς σε όλο το μήκος των αυτοκινητοδρόμων. Σε συνεργασία με τα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας, τον τετραψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης και τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, τα περίπολα βρίσκονται πάντα δίπλα σε κάθε οδηγό.
Τα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας, πλήρως εξοπλισμένα με ειδικά συστήματα για την ασφαλέστερη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την ολοκληρωμένη και έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των συμβάντων, καθώς και τα ειδικά Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας Σηράγγων.
Τα SOS τηλέφωνα κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, μέσω των οποίων ο οδηγός μπορεί χωρίς καμία επιβάρυνση να επικοινωνεί με τα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας.
Δωρεάν οδική βοήθεια σε ακινητοποιημένα οχήματα για τη μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο και την αποφυγή καταστάσεων παρακώλυσης της κυκλοφορίας.

Ενέργειες εκπαίδευσης

Σε μια εξίσωση ωστόσο πολλών παραγόντων, οι δράσεις της Νέας Οδού και της Κεντρικής Οδού δεν θα μπορούσαν να περιορίζονται εντός του πεδίου των αυτοκινητοδρόμων που λειτουργούν, καθώς η οδική ασφάλεια είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα παιδείας και απαιτείται δραστική αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας στο σύνολο των οδηγών. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, επιθυμούν και επιδιώκουν να συμβάλουν στην καλλιέργεια οδηγικής συνείδησης και συμπεριφοράς από νωρίς. Θέλουν να συνεισφέρουν ενεργά στην εγκαθίδρυση κουλτούρας για την οδική ασφάλεια ώστε να επιτύχουμε, ως κοινωνία, τη δραστική μείωση των τροχαίων και θανατηφόρων ατυχημάτων.
Για τον λόγο αυτόν είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με αναγνωρισμένου κύρους φορείς και ενώσεις, υλοποιούνται καμπάνιες για την ευαισθητοποίηση των χρηστών των αυτοκινητοδρόμων ευθύνης τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 2008 οι δύο εταιρείες έχουν διανείμει περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας από τους σταθμούς διοδίων των εταιρειών μας.
Ταυτόχρονα και με κύριο συνεργάτη το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (ΙΟΑΣ) «Πάνος Μυλωνάς» ξεκίνησαν το 2015 οι επενδύσεις στη νέα γενιά.
Για τα παιδιά δημοτικού και με όχημα το πρόγραμμα «Ασφαλώς Ποδηλατώ» «ρίχνουμε» μαζί με τον ΙΟΑΣ τους πρώτους σπόρους για τη δημιουργία και καλλιέργεια γενικότερης παιδείας Οδικής Ασφάλειας. Εως τώρα 3.730 μαθητές, από 132 δημοτικά σχολεία της Ανατολικής Αττικής, της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας και της Αιτωλοακαρνανίας έχουν εκπαιδευτεί στην ασφαλή χρήση του πρώτου μεταφορικού τους μέσου.

«Κάν’ το Σωστά»

Περνώντας στους μαθητές γυμνασίου και λυκείου και πάλι σε συνεργασία τόσο με τον ΙΟΑΣ όσο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και παραγωγικούς φορείς των περιοχών από τις οποίες διέρχονται οι αυτοκινητόδρομοι και το ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τον εύγλωττο τίτλο «Κάν’ το Σωστά». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική εκπαίδευση-ομιλία από εξειδικευμένο εισηγητή, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η πρακτική ενότητα, με χρήση προσομοιωτών και λοιπού εξοπλισμού, μοναδικού στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν με βιωματικό τρόπο σε θέματα πρόληψης τροχαίων συμβάντων. Στο πλέον πρόσφατο πρόγραμμα που υλοποιούν οι εταιρείες σε συνεργασία με τον ΙΟΑΣ βραβευτήκαμε από κοινού στο πλαίσιο των Hellenic Responsible Business Awards 2018.
Το πρωτοποριακό και καινοτόμο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο πρόγραμμα ΕΡΜΗΣ διενεργείται στα καταστήματα κράτησης νέων – ανηλίκων της χώρας μας και είναι ένα εξάωρο βιωματικό σεμινάριο για την κυκλοφοριακή αγωγή, το οποίο απευθύνεται σε ανηλίκους ή νέους κρατουμένους των φυλακών οι οποίοι μεταξύ άλλων αδικημάτων έχουν και καταγεγραμμένες παραβάσεις του ΚΟΚ στο ποινικό τους μητρώο. Οι νέοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ασφαλούς μετακίνησης με αυτοκίνητο και μοτοσικλέτα, ενώ συμμετέχουν και σε βιωματική επιμόρφωση με τη χρήση των προσομοιωτών.
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk