Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν μέχρις εσχάτων το Μπαχμούτ, στο Ντονέτσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, είναι οι Ουκρανοί. Παρά τις σημαντικές απώλειες, όπου 100 έως 200 oυκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται καθημερινά σε μια από τις φονικότερες μάχες του πολέμου, (από τις ουκρανικές αρχές έχει ανακοινωθεί ο θάνατος 4.000 στρατιωτών από την αρχή της πολιορκίας στο Μπαχμούτ, το περασμένο καλοκαίρι), αν οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρήσουν από την πόλη, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουν οι Ρώσοι στην κατάληψη των πόλεων Κοστιαντινίβκα και Κραματόρσκ. Στόχος του ουκρανικού στρατού είναι να προκαλέσει τις μέγιστες δυνατές απώλειες στους Ρώσους,

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου (ISW) τονίζει ότι ακόμη και αν το Μπαμχμούτ πέσει, οι ρωσικές δυνάμεις «δεν έχουν την ικανότητα να εκμεταλλευτούν στρατηγικά την πτώση του». Την Παρασκευή, το ISW ανακοίνωσε ότι οι ρώσοι μισθοφόροι της ομάδας Wagner που πολεμούν στο Μπαχμούτ «διακόπτουν προσώρας» τις επιχειρήσεις εν αναμονή ενισχύσεων.

Για την ουκρανική πλευρά, αποτελεί και ζήτημα αρχής να μην υποχωρήσει στο Μπαχμούτ μετά τον θάνατο τόσων στρατιωτών. Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι οι αριθμός των Ρώσων που έχουν σκοτωθεί στο Μπαχμούτ ανέρχεται σε τουλάχιστον 30.000 στρατιώτες. Οι απώλειες των Ουκρανών, τονίζουν, παρότι σημαντικά μικρότερες, μπορεί να υπονομεύσουν την επιτυχία της πολεμικής τους προσπάθειας. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ εκτίμησε ότι η πτώση του Μπαχμούτ μπορεί να μην αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο, δείχνει όμως ότι οφείλουμε να εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία.