Οι επιθέσεις, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2, οι οποίοι μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, θεωρήθηκαν καμπή στην εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είχαν τότε χαρακτηρίσει «δολιοφθορά» τις επιθέσεις. Η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση ζητώντας από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να διεξαγάγει ανεξάρτητη έρευνα. Καμία όμως πλευρά δεν είχε παρουσιάσει αποδείξεις.

Επτά μήνες αργότερα, και ενώ συνεχίζεται το μυστήριο για το τι ακριβώς συνέβη στους αγωγούς, δημοσίευμα των «New York Times», επικαλούμενο πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι για τις εκρήξεις ευθύνεται μια «φιλο-ουκρανική ομάδα». Δεν υπάρχουν, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποδείξεις περί εμπλοκής του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ούτε για το αν οι δράστες ενεργούσαν κατ’ εντολήν ουκρανών κυβερνητικών. Οι αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι σαμποτέρ μπορεί να είναι είτε Ουκρανοί, είτε Ρώσοι, είτε ομάδα που αποτελείται από Ρώσους και Ουκρανούς.

Δεν αποκάλυψαν όμως ούτε πώς αποκτήθηκαν οι πληροφορίες, ούτε πόσο ισχυρά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία. Περιορίστηκαν στο να αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ακλόνητα συμπεράσματα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η δολιοφθορά να έγινε από «ανεξάρτητους» χωρίς τη στήριξη του Κιέβου.

Γερμανική έρευνα

Σε μια περίοδο που το Ουκρανικό μοιάζει να κουράζει τη διεθνή κοινή γνώμη, το δημοσίευμα των «ΝΥΤ» προκάλεσε αίσθηση κυρίως διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για να διασπαστεί το αρραγές μέτωπο της Δύσης έναντι της Ρωσίας. Πέραν των «ΝΥΤ», και η γερμανική «Zeit» ανέφερε ότι την ανατίναξη των αγωγών έφερε εις πέρας εξαμελής ομάδα κομάντος που τοποθέτησε εκρηκτικά στους αγωγούς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της, οι κομάντος χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια νοίκιασαν γιοτ στο Ροστόκ με το οποίο μετέφεραν τα εκρηκτικά. Η ενοικίαση του γιοτ έγινε από εταιρεία η οποία ανήκει σε Ουκρανούς και εδρεύει στην Πολωνία. Προς το παρόν, οι γερμανοί εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση δεν έχουν στοιχεία ότι ο Ζελένσκι ή άλλοι ουκρανοί κυβερνητικοί έδωσαν εντολή να ανατιναχτούν οι αγωγοί.

Η ουκρανική πλευρά αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη. Το Κίεβο ανησυχεί σοβαρά διότι η ανακίνηση του θέματος έρχεται σε μια στιγμή που η Ουκρανία ζητεί επιπλέον πολιτική και στρατιωτική στήριξη από τους συμμάχους της.

Ενδεχόμενο προβοκάτσιας

Δεδομένης της πολυπλοκότητας της υπόθεσης και των συνεπειών και σε γεωπολιτικό επίπεδο, αφενός γιατί το σημείο της έκρηξης βρίσκεται σε διεθνή χωρικά ύδατα και κοντά στις οικονομικές ζώνες Δανίας και Σουηδίας και αφετέρου γιατί η έκρηξη θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια, η Γερμανία ήταν ιδιαιτέρως επιφυλακτική. «Οφείλουμε να κάνουμε σαφή διαχωρισμό ανάμεσα στο ενδεχόμενο να έδρασε μια ουκρανική ομάδα με διαταγές από την Ουκρανία και στην περίπτωση να έδρασε χωρίς γνώση της κυβέρνησης» επισήμανε ο γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους. Και πρόσθεσε ότι «εξίσου πιθανό» είναι και το ενδεχόμενο προβοκάτσιας ώστε να ενοχοποιηθεί το Κίεβο για την ανατίναξη των αγωγών, οι οποίοι μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία και θεωρείται ότι «άνοιξαν τον δρόμο» για τη ρωσική επίθεση στη χώρα.