Αυτό που συμβαίνει την τελευταία πενταετία στην αγορά του κρασιού πολλοί οινοποιοί το χαρακτηρίζουν και ως την «επέλαση των ροζέ», ειδικά σε ό,τι αφορά εκείνα που είναι σε στυλ Προβηγκίας, δηλαδή τα πιο ανοιχτόχρωμα και ευκολόπιοτα. Είναι ξεκάθαρο, αν δει κανείς τις πωλήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι τα μοναδικά κρασιά που κινούνται ανοδικά και δεν παραμένουν στάσιμα ή φθίνουν, είναι τα ροζέ και στη συνέχεια τα αφρώδη. Κάτι που ίσως οφείλεται στο ότι είναι ευχάριστα, εύκολα, χωρίς μεγάλη πολυπλοκότητα και μπορούν να απευθυνθούν σε όλους και ειδικά στο γυναικείο φύλο που πρώτο τα «αγκάλιασε» γοητευμένο από το όμορφο χρώμα τους.

Χάρη λοιπόν σε αυτή τη δημοφιλία γίνονται πολύ προσεγμένες δουλειές από διεθνείς αλλά και εγχώριους παραγωγούς που βγάζουν σπουδαία ροζέ, κάτι που μέχρι πολύ πρόσφατα έλειπε από την αγορά. Ειδικά στην Ελλάδα, διάσημες ξένες ποικιλίες όπως είναι το Syrah, το Merlot και το Grenache, μπλέκονται με το Ξινόμαυρο, το Αγιωργίτικο, το Μαυροτράγανο, ακόμη και το Μούχταρο για να δημιουργηθούν μοναδικά blends, ενώ και τα μονοποικιλιακά «παίζουν» πολύ δυνατά. Ολοι οι συνδυασμοί, οι τεχνικές, δίνουν όμορφα ροζέ που ξεχωρίζουν – σε διάφορες αποχρώσεις, από τα πιο ανοιχτόχρωμα, σχεδόν λευκά, μέχρι και εκείνα που θα μπορούσε κανείς να τα μπερδέψει με κόκκινα.

A·Muse, Κτήμα Μουσών

Μπορεί το 2016 να ήταν η χρονιά που για πρώτη φορά εμφανίστηκε στις κάβες μας αυτό το ιδιαίτερο blend – το οποίο είναι και vegan -, το 2023 όμως τού έφερε τη σημαντική διάκριση, το χρυσό μετάλλιο στα America Wine Awards. Πρόκειται για ένα κομψό, ξηρό ροζέ, το οποίο αποτελείται κατά 90% από Sauvignon Blanc και 10% από Μούχταρο, τη σπάνια, ερυθρή, γηγενή ποικιλία που καλλιεργείται αποκλειστικά στην Ασκρη της Βοιωτίας και την οποία αναβίωσε ο Θανάσης Ζαχαρίας, ιδιοκτήτης του Muses Estate στην Κοιλάδα των Μουσών του Ελικώνα. Πρόκειται για ένα κρασί ελαφρύ, φρουτώδες, απαλό, αλλά και με οξύτητα που ταιριάζει στα φρέσκα θαλασσινά, το σούσι, τις σαλάτες και τις χορτόπιτες.

Peplo και Ακρες Ροζέ, Κτήμα Σκούρα  

Δύο ξηρά ροζέ Πελοπόννησος ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης) από το Κτήμα Σκούρα, το οποίο βρίσκεται στο Μαλανδρένι Αργολίδας. Το πιο γνωστό και πολύπλοκο από τα δύο, το Peplo, είναι ένα μείγμα από ίση ποσότητα Αγιωργίτικου, Syrah και Μαυροφίλερου, που για το καθένα γίνεται και διαφορετική οινοποίηση – το Syrah ωριμάζει στις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή, το Αγιωργίτικο σε βαρέλια ακακίας και το Μαυροφίλερο σε κεραμικούς αμφορείς μαζί με τη φλούδα του για τέσσερις μήνες. Από το τελευταίο, το Μαυροφίλερο, βγαίνει και το όνομα του κρασιού, αφού οι φλούδες του, προκειμένου να εμβαπτίζονται στους αμφορείς και να ελέγχονται, βρίσκονται μέσα σε ύφασμα (τουλπάνι-πέπλο), με τη βοήθεια του οποίου πιέζεται η μάζα στο τέλος με το χέρι προκειμένου να βγει το νεαρό κρασί.

Μοναδική η μέθοδος, μοναδικό και το κρασί, το οποίο χαρακτηρίζεται από ένα απαλό, αλλά λαμπερό κοραλλί χρώμα με ανταύγειες κόκκινου χρυσού και από αρώματα κόκκινων φρούτων, εσπεριδοειδών, λευκών ανθέων, μελιού, λίγης βιολέτας και μιας ιδέας ορυκτότητας. Το στόμα είναι γεμάτο νεύρο και οξύτητα, λιπαρό, δροσερό, πολυεπίπεδο και η επίγευση έχει διάρκεια και πολυπλοκότητα.

Οσο για το Ακρες Ροζέ, αυτό αποτελείται από δύο ελληνικές ποικιλίες, το Αγιωργίτικο (κατά 70%) και το Μοσχοφίλερο (κατά 30%). Το χρώμα του είναι ανοιχτό κερασί με ροδαλές ανταύγειες, ενώ έχουμε αρώματα ώριμων κερασιών και σμέουρων, νότες ροδοπέταλου, γλυκού γρασιδιού και τσιχλόφουσκας. Η οξύτητα είναι μεσαία προς υψηλή και η επίγευση έχει μεσαία διάρκεια με συνεχή εξέλιξη.

Οδίτης, Κτήμα Στροφιλιά

Αλλο ένα vegan κρασί, αυτή τη φορά από το οροπέδιο της λίμνης Στυμφαλίας στην Πελοπόννησο (ΠΓΕ). Το χρώμα του είναι ανοιχτό τριανταφυλλί και έχει σχεδόν μπλε ανταύγειες. Αυτό το Αγιωργίτικο με αρώματα κόκκινων φρούτων, φραγκοστάφυλων, πετροκέρασων με νότες τριαντάφυλλου, γαρίφαλου αλλά και ορυκτών διακρίνεται για την ιδιαίτερη φινέτσα, τη δροσερή οξύτητα και τη μακράς διάρκειας φρουτώδη επίγευσή του, που οφείλεται και στη ζύμωση ενός μέρους του σε βαρέλια ακακίας. Αυτό αυξάνει την αρωματική πολυπλοκότητα και τη δομή του. Ταιριάζει πολύ με σολομό, ροφό και γαρίδες στη σχάρα, παστουρμαδόπιτα, καθώς και με τα περισσότερα ελαφριά πιάτα της μεσογειακής κουζίνας, το σούσι, αλλά και τις φρουτοσαλάτες.

Αγκαθωτό, Κτήμα Κυρ-Γιάννη

Το 2012 φυτεύτηκε το Ξινόμαυρο στο μικρό αμπελοτεμάχιο σχεδόν 4 στρεμμάτων στην περιοχή της Γάστρας, στη Νάουσα, και το 2021 πήραμε αυτό το υπέροχο μονοποικιλιακό ροζέ, το πρώτο του Κτήματος Κυρ-Γιάννη. Πρόκειται για ένα κρασί με έντονο χαρακτήρα, απαλό σομόν χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες. Διαθέτει βοτανικά αρώματα λεβάντας, ενώ γευστικά χαρακτηρίζεται από απαλές νότες ώριμης ελιάς και βανίλιας. Εχει τονισμένη οξύτητα που του δίνει νεύρο, διακριτική αίσθηση τανινών και μακρά επίγευση. Ο επιλεκτικός τρύγος που εφαρμόζεται χειρωνακτικά επιτρέπει την επιλογή των πιο υγιών τσαμπιών για το Αγκαθωτό, το οποίο ταιριάζει με τα περισσότερα πιάτα της μεσογειακής κουζίνας.