Για τους Ελληνες το πλέξιμο δεν είναι ούτε καινούργια μόδα ούτε καμιά ξενόφερτη τάση που ενθουσίασε για λίγο τους επιδεκτικούς στις νέες τάσεις και θα ξεχαστεί το πολύ σε ένα-δυο χρόνια. Η εικόνα της ηλικιωμένης κυρίας να κάθεται στην πολυθρόνα και να πλέκει σεμέν ή σκουφιά έχοντας γύρω της πολύχρωμα νήματα, βελόνες και το παραδοσιακό καλάθι, ακόμη και αν δεν ανήκει στη δική μας οικογενειακή παράδοση, είναι σίγουρα συνυφασμένη με το DNA μας.

Ζεστά πουλόβερ, κάλτσες και φυσικά κασκόλ ήταν αυτά που έπλεκαν κυρίως οι αγαπημένες μας γιαγιάδες, αλλά σε πολλές περιπτώσεις επιδίδονταν και στο βελονάκι που δημιουργούσε μικρά αριστουργήματα και γέμιζε τις ντουλάπες με χειροποίητα «είδη προικός».

Ιστορία έντονα ελληνική, λοιπόν, το πλέξιμο και τα οφέλη του πολλά – από την προφανή αγχολυτική του διάσταση μέχρι και τη βοήθεια στην καταπολέμηση των κρίσεων πανικού αλλά και της κατάθλιψης εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων ρυθμικών κινήσεων που απαιτούνται. Οταν μάλιστα η επικράτηση vintage ήρθε σε κάθε έκφανση της ζωής μας έφερε ξανά στο προσκήνιο και αυτή την τεχνική που πολλοί δεν προλάβαμε ή δεν επιδιώξαμε να μάθουμε από τις προηγούμενες γενιές. Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Στην Αθήνα διοργανώνονται συνεχώς σεμινάρια, μαθήματα, ακόμη και ταχύρυθμα προγράμματα για να μάθουν πλέξιμο άνθρωποι και των δύο φύλων, όλων των ηλικιών.

Ενα από τα πιο πετυχημένα προγράμματα που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα είναι αυτό του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Με αφετηρία τον περασμένο Οκτώβριο, λοιπόν, λειτουργούν, μεταξύ άλλων, στο Ιδρυμα μαθήματα πλεξίματος με βελονάκι που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικο κοινό.

Η Αλεξάνδρα Τράντα, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος, εξηγεί στο BHMAgazino ότι «σκοπός δεν είναι απλώς να μάθουν οι ενδιαφερόμενοι τη σωστή τεχνική αλλά και να διασκεδάσουν, να κοινωνικοποιηθούν, να σπάσουν το στερεότυπο της γιαγιάς που πλέκει πουλόβερ». Οσον αφορά συγκεκριμένα τους θαυμαστές των πλεκτών, δύο Τρίτες κάθε μήνα δίνουν απογευματινό ραντεβού στο κεντρικό κτίριο του ιδρύματος στην Πλάκα (Αγγ. Γέροντα 6) και με χαλαρή διάθεση αλλά και με τη σωστή καθοδήγηση από τη Βούλα Καλλιώδη μαθαίνουν βασικές τεχνικές πλεξίματος με βελονάκι και ακολούθως, με αφορμή κάθε νέα πλέξη που θα διδάσκονται, θα φτιάχνουν κάτι διαφορετικό – από χρηστικά αντικείμενα, όπως κασκόλ και σκουφιά, μέχρι κοσμήματα ή μικρά διακοσμητικά, όλα τους μικρά έργα τέχνης.

«Πρόκειται για τελείως σύγχρονα αντικείμενα, απολύτως λειτουργικά, που χρησιμοποιούνται κατευθείαν ή γίνονται τέλεια δώρα» συνεχίζει η κυρία Τράντα «πλέκοντας» το εγκώμιο του προγράμματος για αρχάριους και συμπληρώνει: «Το κοινό αγκάλιασε πολύ αυτή τη δράση. Εχουμε γυναίκες αλλά και άνδρες όλων των ηλικιών, γεγονός που μας εξέπληξε ευχάριστα». Ενδεικτικά, στην πρώτη μόλις συνάντηση οι «μαθητευόμενοι» έφτιαξαν θήκη κινητού, ενώ πριν από τις γιορτές με μεγάλη μαεστρία δημιούργησαν έως και στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ο κύκλος εργαστηρίων πλεξίματος του ΠΙΟΠ με βελονάκι συνεχίζεται έως τις 19 Φεβρουαρίου και μάλιστα η ζήτηση ήταν τέτοια που οι θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί.