Ο στόχος του Δήμου Αθηναίων δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσει θεραπευτικά τις ιογενείς ηπατίτιδες αλλά η δημιουργία των συνθηκών ώστε να μειωθεί η εμφάνισή τους. Είναι διπλός και σημαντικός ο στόχος, που τον επιτυγχάνουμε με τα εξής βήματα:

1. Με τη δημιουργία, εν μέσω πανδημίας, ενός εκ των μεγαλύτερων ξενώνων Μεταβατικής Φιλοξενίας Αστέγων Τοξικοεξαρτημένων στην Ευρώπη, που παρέχει όχι μόνο τα στοιχειώδη, δηλαδή φαγητό, νερό, ύπνο, ντους και σύνεργα ασφαλούς χρήσης, αλλά και πρόσβαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης στο πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου μας με τους επιστήμονες και τους ειδικούς του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ.

2. Με την υλοποίηση προγράμματος πρόληψης για τη μείωση των θανάτων από υπερβολική δόση και τη μείωση των επιβλαβών συνεπειών από τη χρήση ουσιών, σε συνεργασία με το «Bloomberg Philanthropies», στο πλαίσιο της δράσης «Partnership for Healthy Cities».

3. Με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης, που μετά τη θεσμοθέτησή τους ο Δήμος Αθηναίων σχεδιάζει να λειτουργήσει, τους επόμενους μήνες, μονάδες που θα παρέχουν στους χρήστες ουσιών ένα περιβάλλον όπου θα μπορούν, σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, να έρχονται σε επαφή με χρήσιμα για αυτούς προγράμματα και υπηρεσίες.

4. Με τη διαρκή, έμπρακτη στήριξη και την αιγίδα του δήμου μας, από το 2018, στο ολιστικό πρόγραμμα εξάλειψης ιογενών ηπατιτίδων «Αριστοτέλης», το οποίο υλοποιείται στην Αθήνα από τον Σύλλογο Ασθενών Ηπατος Ελλάδος «Προμηθέας», την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ερευνας AIDS και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων και το ΕΚΠΑ.

Ο κ. Κώστας Μπακογιάννης είναι δήμαρχος Αθηναίων.