Πλείστες είναι οι συμμορίες που λυμαίνονται την Αττική και άλλες περιοχές στη χώρα και δραστηριοποιούνται στους χώρους των ναρκωτικών, της προστασίας, στους εκβιασμούς καταστηματαρχών, αλλά και σε συμβόλαια θανάτου. Σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση της ΕΛ.ΑΣ., η πιο ισχυρή από αυτές έχει ως πεδίο δράσης τα δυτικά προάστια. Είναι ενεργή από το 2000 και αριθμεί περισσότερα από 70 μέλη, εκ των οποίων τα 32 διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο. Ανάμεσα στις εγκληματικές δράσεις της οργάνωσης ήταν και η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου το 2009, ενώ συμμετέχει σε λαθρεμπόριο καυσίμων, και πουλάει προστασία. Η δράση της έχει συνδεθεί και με συμβόλαια θανάτου.

Μια δεύτερη εγκληματική ομάδα δρα στην Πετρούπολη, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στον Πειραιά και στην παραλιακή με περισσότερα από 90 μέλη. Και τα τρία ηγετικά μέλη της, που είχαν κατηγορηθεί το 2011 για συμμετοχή σε εκβιάσεις, δολοφονήθηκαν την περίοδο 2017-2018 στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών. Μία ακόμα συμμορία έχει ως ηγέτη έναν 56χρονο ποινικό με «κινεζικό» ψευδώνυμο. Η οργάνωση αριθμεί συνολικά 30 μέλη και δρα κυρίως στην πλατεία Μπουρναζίου, στο Κολωνάκι και σε ορισμένες άλλες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμα μία οργάνωση με περισσότερα από 23 μέλη δραστηριοποιείται την τελευταία 20ετία στις περιοχές Κυψέλης, Πατησίων, Αχαρνών, Νέας Φιλαδέλφειας, Αγίων Αναργύρων, Νέας Ιωνίας και Καλογρέζας. Ο φερόμενος ως αρχηγός ένας 58χρονος πυγμάχος, είχε δολοφονηθεί τον Μάιο του 2021 στη Μεταμόρφωση.

Μια άλλη εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται και αυτή στη Νέα Ιωνία φέρεται να έχει αρχηγό έναν επίσης 58χρονο, πρώην μέλος της προαναφερθείσας συμμορίας, ο οποίος έχει επίσης κατηγορηθεί για εκβιάσεις και για κατοχή όπλων και εκρηκτικών. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. η οργάνωση έχει 16 μέλη.

Ακόμα στην έκθεση καταγράφεται η δράση συμμορίας ποινικών που δραστηριοποιείται κυρίως στην περιοχή του Πειραιά. Η εν λόγω ομάδα του έχει 10 συνολικά μέλη με αναφερόμενο αρχηγό έναν 42χρονο που είχε τραυματιστεί σε εγκληματική επίθεση προ μερικών ετών, ενώ φαίνεται να ασχολείται και με το εμπόριο καυσίμων.

Στην ίδια πολυσέλιδη έκθεση περιγράφεται επίσης η δράση δύο ομάδων νονών της νύχτας, από τις οποίες η μία δραστηριοποιείται στη Βορειοανατολική Αττική και η άλλη στην περιοχή της Κυψέλης και της λεωφόρου Αλεξάνδρας, πρώην αθλητή πολεμικών τεχνών.