Σχεδόν 15 μήνες έχουν περάσει από τον Αύγουστο του 2022, όταν η χώρα σείστηκε από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι μόνο μέλημά της είναι να χυθεί στην υπόθεση άπλετο φως, παρά τις «καρατομήσεις», παρά την εν εξελίξει διερεύνηση της υπόθεσης, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί στους πολίτες για τους λόγους για τους οποίους τέθηκε υπό διπλή παρακολούθηση ο αρχηγός του ΠαΣοΚ (ΕΥΠ, Predator) αλλά και το μισό τουλάχιστον Υπουργικό Συμβούλιο, όπως και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καμία απάντηση δεν έχει δοθεί για τους λόγους για τους οποίους η χώρα διασύρθηκε διεθνώς αλλά και για το ποιος έχει την ευθύνη για την πρωτοφανή έκπτωση των δημοκρατικών θεσμών. Απαντήσεις δεν δόθηκαν γιατί προφανώς κάποιοι δεν θέλουν να δοθούν. Αν αυτό σε βάθος χρόνου επιβεβαιωθεί, τότε η εκτροπή θα είναι διπλή.

Μία, η ίδια η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Και μια δεύτερη, ακόμη μεγαλύτερη, η απόπειρα συγκάλυψής της. Και αν για την πρώτη εκτροπή κάποιοι δήλωσαν «άγνοια», θα μπορούν να κάνουν το ίδιο και για τη συγκάλυψή της; Κάνοντας πάντως κάποιος μια μικρή αναδρομή, εύκολα μπορεί να σκεφτεί ότι μιλάμε για ένα πλέγμα πρωτοβουλιών με στόχο την ανάσχεση των ερευνών.

Κάποιος θα έπρεπε να ξεκινήσει από την «αντισυνταγματική» – όπως χαρακτηρίστηκε από συνταγματολόγους – επίκληση του απορρήτου από τους κ.κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντα ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Στις 29 Σεπτεμβρίου μέσα στη νύχτα η κυβέρνηση προχώρησε στον διορισμό νέων μελών στην ΑΔΑΕ εντελώς τυχαία λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση και την επιβολή προστίμου 100.000 στην ΕΥΠ για μη συνεργασία.

Τα μέλη της Αρχής έχουν επανειλημμένως στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση με αποκορύφωμα τη δίωξη που άσκησε για «διαρροές» ο κ. Ντογιάκος, τον οποίο μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης γνώρισε από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Διώξεις πάντως σε αυτούς που έκαναν τις υποκλοπές δεν έχουν ασκηθεί, ασκούνται όμως στα μέλη της επιτροπής που προσπάθησε να «φωτίσει» την υπόθεση.

Κομβική στιγμή είναι η προηγούμενη Δευτέρα όταν ο φάκελος των υποκλοπών αφαιρέθηκε από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών που έτρεχαν την έρευνα και παραδόθηκε σε αντεισαγγελέα Εφετών. Είναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι η αλλαγή έγινε τη στιγμή που οι πρωτοδίκες ήταν έτοιμοι να ζητήσουν εκ νέου από την ΑΔΑΕ να ελέγξει αν η ΕΥΠ είχε ζητήσει άρσεις απορρήτου για τα 92 τηλέφωνα που παγιδεύτηκαν από το Predator;

Η εβδομάδα έκλεισε με την αποκάλυψη ότι υπό παρακολούθηση με Predator είχε τεθεί και η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, η οποία υπέγραφε τα αιτήματα για τις άρσεις απορρήτου. Αραγε είχε ενημερωθεί; Είχε ενημερώσει με τη σειρά της όπως όφειλε; Ενα είναι βέβαιο: ότι στην Αθήνα πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να υποβαθμίσουν εξελίξεις που διεθνώς προκαλούν ανησυχία.