Απίστευτο και όμως αληθινό. Δύο ημέρες έπειτα από την αφαίρεση της δικογραφίας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών που ερευνούσαν την υπόθεση και τη διαβίβαση της έρευνας στον Άρειο Πάγο, καλούνται ως οιονεί κατηγορούμενοι τα μέλη της ΑΔΑΕ που διενεργούσαν τους ελέγχους!

Συγκεκριμένα, κλήθηκαν να καταθέσουν στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου μέλη της ΑΔΑΕ που είχαν βασικό ρόλο στους ελέγχους που έγιναν στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να διαπιστωθεί αν είχαν γίνει επισυνδέσεις με εντολή της ΕΥΠ. Ετσι διαπιστώθηκε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, και άλλων προσώπων στη συνέχεια, και από την ΕΥΠ, πέρα από την παγίδευσή τους με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Τα μέλη της ΑΔΑΕ που καλούνται στις 9 Νοεμβρίου ως ύποπτοι για τη διαρροή των στοιχείων της έρευνας είναι η νομικός Κατερίνα Παπανικολάου, η θητεία της οποίας είχε λήξει και αντικαταστάθηκε προσφάτως από μια αμφισβητούμενης νομιμότητας διαδικασία στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιά Στέφανος Γκρίτζαλης. Και οι δύο στήριξαν τις αποφάσεις του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Χρήστου Ράμμου για τους ελέγχους που τον έφεραν σε δημόσια αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Μαζί τους καλούνται και δύο ακόμα μέλη του κλιμακίου ελέγχων.

Εγκαλών είναι ο Ηλίας Θεοδωράτος, νομικός σύμβουλος της ΑΔΑΕ, ο οποίος θεωρείται ότι προσπαθούσε να περάσει την κυβερνητική γραμμή στην Ολομέλεια της Ανεξάρτητης Αρχής και να παρεμποδίσει ή ακόμα και να σταματήσει τους ελέγχους. Η παραγγελία για τη δικαστική έρευνα κατά των μελών της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ δόθηκε από τον τέως Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο και ήταν μια από τις τελευταίες ενέργειές του προτού αφυπηρετήσει. Ο Ντογιάκος είχε εκδόσει γνωμοδότηση ότι η ΑΔΑΕ δεν είχε αρμοδιότητα να κάνει έλεγχο στην Cosmote και στο Φόρουμ των Δελφών δήλωσε ότι έμαθε για τον έλεγχο τη στιγμή που διεξαγόταν, διαφορετικά όπως είπε «θα είχα ετοιμάσει την παρεμπόδιση».

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, δεν δεσμευόταν από την παραγγελία Ντογιάκου, θα μπορούσε αν ήθελε να την ανακαλέσει. Ωστόσο άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν και τώρα θα πρέπει να διαχειριστεί το παράδοξο, από τη μια να δημιουργούνται εντυπώσεις ότι οι παραβάτες του απορρήτου των επικοινωνιών μπορεί να πέσουν στα μαλακά, εφόσον η διασταύρωση των στοιχείων που έστειλε στην ΑΔΑΕ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα παραπέμφθηκε σε ένα ελεγχόμενο όργανο. Και από την άλλη να διώκονται αυτοί που έκαναν το νόμιμο καθήκον τους να ρίξουν φως στη σκοτεινή υπόθεση των παρακολουθήσεων. Όμως το βασικό ερώτημα δεν αφορά τη δικαιοσύνη αλλά την κυβέρνηση, που έχει σαρώσει κάθε θεσμικό αντίβαρο για να μην προχωρήσουν οι έλεγχοι σε ένα σκάνδαλο που έλεγε ότι επιθυμούσε να διαλευκάνει.