Στη 1.30 το ξημέρωμα εκδόθηκε το ΦΕΚ της αντικατάστασης των μελών της ΑΔΑΕ, λίγες ώρες μετά της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Το γεγονός είναι πρωτοφανές, γιατί η υπογραφή του αρμόδιου κάθε φορά υπουργού για την έκδοση ΦΕΚ μπαίνει σε 10 – 15 ημέρες μετά τη λήψη της σχετικής απόφασης από τη Βουλή. Σήμερα θα πραγματοποιούνταν η εξ αναβολής λόγω κακοκαιρίας συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, με την προηγούμενη σύνθεσή της για την επιβολή προστίμου 100.000 στην ΕΥΠ.

Επιπλέον, η συνεδρίαση αναβλήθηκε γιατί η Ολομέλεια μπορεί να συνεδριάσει μόνο με τα νέα μέλη, αλλά χρειάζονται κάποιες ημέρες για να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες τοποθέτησης τους. Με τη νέα σύνθεση είναι βέβαιο ότι δεν θα τεθεί καν το θέμα της ΕΥΠ ξανά προς συζήτηση, εφόσον και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Χρήστος Ράμμος βρίσκεται υπό παραίτηση μετά από τις τελευταίες εξελίξεις.

Η fast track έκδοση του ΦΕΚ ήταν η τελευταία πράξη μιας αλυσίδας εσπευσμένων ενεργειών, οι οποίες ξεκίνησαν από την κοινοποίηση της ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ, την περασμένη Παρασκευή. Μόλις η κυβέρνηση αντιλήφθηκε τι επρόκειτο να συμβεί άπλωσε δίκτυ προστασίας για την ΕΥΠ. Ο Πρόεδρος της Βουλής κίνησε άρον άρον τη διαδικασία αντικατάστασης των μελών της ΑΔΑΕ, των οποίων η θητεία είχε λήξει. Η αντικατάσταση των μελών των Ανεξάρτητων Αρχών γίνεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με πλειοψηφία 3/5 μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος από τη ΝΔ το 2019 που μείωσε την πλειοψηφία των 4/5 η οποία ίσχυε από το 2001 και είχε τη λογική να μην μπορεί εύκολα η κάθε κυβέρνηση να επιβάλλει τους δικούς της ανθρώπους στις ανεξάρτητες αρχές.

Η ένσταση από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Πρόεδρων της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ένσταση ότι οι 14 βουλευτές της ΝΔ και οι 2 της Ελληνικής Λύσης, σύνολο 16, δεν αντιστοιχούν στην πλειοψηφία των 3/5. Δηλαδή, ότι στην 27μελή σύνθεση, τα 3/5 είναι 16,2 και άρα απαιτούνταν 17 ψήφοι. Η πλειοψηφία απέρριψε την ένταση με την αιτιολογία της στρογγυλοποίησης, ότι δηλαδή όταν το δεκαδικό είναι κάτω της μισής μονάδας, μετράει το νούμερο προς τα κάτω.

Με την άποψη αυτή συμφώνησε και το ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν, επίσης, να αναβληθεί η απόφαση για την αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση, αλλά και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε. Στη συνεδρίαση προκλήθηκε ένταση ανάμεσα στους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης, καθώς οι πρώτοι έκαναν λόγο για υπόγεια συναλλαγή ΝΔ και Βελόπουλου προκειμένου να διαγραφούν πρόστιμα ύψους 2 εκ. ευρώ που είχε επιβάλλει το ΕΣΡ στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης για τηλεοπτικές εκπομπές του. Παρά τις ενστάσεις και την ένταση, τελικά εγκρίθηκε η αντικατάσταση των μελών της ΑΔΑΕ.

Επιπλέον, στις 8 Σεπτεμβρίου, τροποποιήθηκε το άρθρο 13 παρ. 1 του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να προστεθεί στα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας Ιάσων Φωτήλας (ΝΔ). Η τροποποίηση αυτή του ΚτΒ δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής. Νωρίτερα είχαν προστεθεί στη σύνθεση της Διάσκεψης Προέδρων δύο ακόμα μέλη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Με τη μέθοδο αυτή τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής έφτασαν τα 27, αυξάνοντας κατά τρία τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Χθες δεν αντικαταστάθηκαν μόνο μέλη της ΑΔΑΕ, αλλά και του ΕΣΡ, ενώ εκκρεμεί η αντικατάσταση μελών σε άλλες δύο Ανεξάρτητες Αρχές, με σημαντικότερη την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία επίσης διενεργεί ελέγχους για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, κυρίως για το Predator, και είχε διαβάσει φάκελο με στοιχεία προς περαιτέρω έλεγχο στην ΑΔΑΕ.