Στα βιβλία της παγκόσμιας τραπεζικής ιστορίας πέρασε μια βρετανική τράπεζα με ζωή τριών και πλέον αιώνων. Η Royal Bank of Scotland (RBS), η οποία διασώθηκε το 2008 από την τότε κυβέρνηση του Λονδίνου με χρήματα των βρετανών φορολογουμένων (περί τα 46 δισ. στερλίνες ή 50 δισ. ευρώ) και παραμένει κατά 62% υπό κρατικό έλεγχο καθώς ουδέποτε ξεπέρασε το σοκ που υπέστη κατά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, μετονομάστηκε σε Natwest Group.

Η Natwest είναι μια επίσης ιστορική τράπεζα, η οποία εξαγοράστηκε το έτος 2000 από την RBS. Δημιουργήθηκε μεν μόλις το 1968, αλλά από τη συγχώνευση των National Provincial Bank και Westminster Bank, που ιδρύθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα.

 «Μητέρα» της μετονομασίας είναι η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της τράπεζας, Αλισον Ρόουζ (φωτογραφία), η οποία γεννήθηκε μία μόλις χρονιά μετά τη δημιουργία της Natwest (το 1969) και είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής μεγάλου βρετανικού τραπεζικού ομίλου.

Η απόφαση της βρετανίδας τραπεζίτισσας να μετονομάσει τον μεγαλύτερο πιστωτικό όμιλο των βρετανικών επιχειρήσεων (και μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας) έχει να κάνει ακριβώς με την επιθυμία της να αλλάξει η RBS – και πλέον Natwest – σελίδα. Να αφήσει πίσω της το ζημιογόνο παρελθόν. Κάτι που δεν είναι διόλου εύκολο, όπως η ίδια παραδέχθηκε σε συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Τετάρτη.

«Είναι σαφές ότι έχουμε δύσκολες εποχές μπροστά μας. Δεν θα επιβιώσουν όλες οι επιχειρήσεις και κάποιες θα συνεχίσουν να συσσωρεύουν ζημιές. Ισως έχουμε και εμείς μεγάλη αύξηση των απωλειών μας καθώς εφέτος βάλαμε στην άκρη εννεαπλάσια κεφάλαια συγκριτικά με πέρυσι (αυξημένα κατά 833%, για την ακρίβεια) ως προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια. Είναι μια υποχρέωση αυτή από τα νέα λογιστικά στάνταρντ» είπε χαρακτηριστικά η Ρόουζ.

Οπως σημειώνει πάντως ο Σάιμον Τζακ του BBC, δεδομένου ότι τα δάνεια αυτά είναι εγγυημένα, το πρόβλημα το έχει ουσιαστικά η κυβέρνηση. Ωστόσο η Natwest κληρονομεί και αρκετά μη εγγυημένα δάνεια. «Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι είμαστε 100% συνεπείς στις υποχρεώσεις μας» τόνισε η Ρόουζ. Και σε κάθε περίπτωση «δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, ούτε θα επιστρέψουμε στο 2009» κατέληξε. Την τελευταία 10ετία η RBS είχε συσσωρευμένες ζημιές 60 δισ. στερλινών (66 δισ. ευρώ). Παρά τα 46 δισ. στερλίνες των βρετανών φορολογουμένων που εισέπραξε…