Περιορισμένες είναι οι δυνατότητες ελιγμών από τράπεζες και διαχειριστές στα δάνεια που βρίσκονται ήδη στο κόκκινο. Κι αυτό όχι διότι δεν θέλουν να τα ρυθμίσουν, αλλά επειδή εκτιμάται ότι δεν θα βρουν στις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες ανταπόκριση από την πλευρά των δανειοληπτών.
«Με δεμένα τα χέρια μας, όσο τα δικαστήρια παραμένουν κλειστά ως προς τη δυνατότητα για νομικές ενέργειες, θεωρώ απίθανο να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε με οφειλέτες που δεν εξυπηρετούσαν πριν την τρέχουσα κρίση τα δάνειά τους» υποστηρίζει τραπεζική πηγή.
Πρόκειται για ένα θέμα που προβληματίζει όχι μόνο τις τράπεζες, αλλά και τα funds που έχουν τοποθετηθεί στην εγχώρια αγορά χρέους, τα οποία ανησυχούν για τις εισπράξεις και τις αποδόσεις τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι εταιρείες διαχείρισης με τις οποίες συνεργάζονται έχουν ενημερώσει τους επενδυτές για τη στρατηγική βραχυπρόθεσμων διευκολύνσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.
«Αντιλαμβάνονται την κατάσταση, καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο σε αυτή τη συγκυρία, αλλά υπάρχει γκρίνια» τονίζει τραπεζικό στέλεχος. Και προσθέτει πως αναμφίβολα το νέο περιβάλλον θα επηρεάσει αρνητικά τα τιμήματα που θα επιχειρήσουν να αποκομίσουν οι τράπεζες στις επόμενες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις κόκκινων δανείων.
Το ζητούμενο είναι πλέον όχι αν θα υπάρξει αρνητική επίδραση στα σχέδια εκτέλεσης των επιχειρησιακών σχεδιασμών μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά ποιο θα είναι το κόστος στους τραπεζικούς ισολογισμούς.