Γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, αλλά η ανεργία και η εξαθλίωση πολλών Ελλήνων ανακαλούν στη μνήμη μας τους περίφημους στίχους του Κωστή Παλαμά «Σβησμένες όλες οι φωτιές, οι πλάστρες μέσ’ τη χώρα… Τα χέρια είναι παράλυτα και τα σφυριά παρμένα»!
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίχθηκε περίεργα από ένα τμήμα του συντηρητικού κόσμου ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνιστά έναν εθνάρχη που αλλάζει τη μοίρα της χώρας μας!
Και το ερώτημα είναι το εξής: Ποιος άραγε μπορεί να ονομαστεί εθνάρχης;
Ετσι θα μπορούσε να πει κανείς αναμφισβήτητα ότι εθνάρχης ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο πρεσβύτερος, γιατί έφερε σε πέρας μια τεράστια ιστορική αποστολή όπως ήταν η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα μετά τη χούντα των συνταγματαρχών.
Εθνάρχης επίσης θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου, γιατί ενίσχυσε ουσιαστικά τον κοινοβουλευτισμό με την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία.
Ο κ. Τσίπρας όμως μέχρι στιγμής έχει κάνει τα ακριβώς αντίθετα πράγματα από αυτά που θα μπορούσαν να θεωρηθούν η εκπλήρωση μιας ιστορικής αποστολής! Αναφέρω ενδεικτικά:

1.
Χρησιμοποίησε εντελώς τυχοδιωκτικές προσωπικότητες, όπως ο κ. Βαρουφάκης, που με την πολιτική και τον ναρκισσισμό τους οδήγησαν στο καταστροφικό κλείσιμο των τραπεζών.

2.
Επίσης σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού έχουν εγκατασταθεί νεποτιστικές και πελατειακές κλίκες, φατρίες και ποικίλες νομενκλατούρες (ακόμη και πολιτιστικού τύπου, όπως ο περίφημος Λαζόπουλος, ο οποίος φιγουράρει ως ένα είδος «τιμώμενου σοβιετικού καλλιτέχνη»).

3.
Πάνω από όλα όμως ο Αλέξης Τσίπρας ως ηγέτης «δεν έχει σχέδια και προγράμματα για το μέλλον» και αυτό φαίνεται παντού, όπως στο Προσφυγικό ή στην Παιδεία (όπου μας προτείνει μια απαράδεκτη επιστροφή των πανεπιστημίων στην εποχή των παγετώνων με τον διεφθαρμένο φοιτητικό συνδικαλισμό).
Επομένως μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιτελέσει περισσότερο μια αρνητική εθνική αποστολή και καλό θα είναι είτε ο κ. Ρουσόπουλος είτε ο κ. Παπαγγελόπουλος να σταματήσουν να τον αναγορεύουν άκριτα σε εθνάρχη!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ