Η σχέση της Omega με την εξερεύνηση του διαστήματος θεωρείται αυτονόητη. Μπορεί ο χρονογράφος Speedmaster να γεννήθηκε το 1957 για να χρονομετρά αγώνες ταχύτητας, από το 1965 όμως που τον φορούσαν τα μέλη των διαστημικών αποστολών Apollo της NASA στη Σελήνη, η μοίρα του άλλαξε οριστικά. Έγινε το Moonwatch, το επίσημο ρολόι των αστροναυτών, και συνδέθηκε άρρηκτα με τον δορυφόρο της Γης. Οι απανταχού φανατικοί των «Speedies» έχουν σίγουρα στη συλλογή τους την πιστή αναπαραγωγή εκείνου του ιστορικού χρονογράφου. Η Omega όμως έχει στη φαρέτρα της πλήθος ακόμη μοντέλων που φέρουν το όνομα Speedmaster και κουβαλούν λίγη διαστημική σκόνη στα γονίδιά τους. Απόδειξη οι δύο νέες κυκλοφορίες του 2024: σαν ένα παιχνίδι γιν και γιανγκ, είναι δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όψεις του ίδιου «νομίσματος».

Η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Το είχαμε πρωτοδεί το 2018. Το Speedmaster Dark Side of the Moon Apollo 8 είχε κάνει θραύση τότε, καθώς περιείχε μία ρεαλιστική ανάγλυφη απεικόνιση της επιφάνειας του φεγγαριού επάνω στον μηχανισμό και στην πλάκα του καντράν!

Ίσως η τολμηρότερη διατύπωση του Moonwatch. Τώρα επιστρέφει και πάλι σε μαύρο κεραμικό, με μικρές αισθητικές επεμβάσεις. Η πιο χαρακτηριστική είναι ο δείκτης-μικρογραφία του πυραύλου Apollo 8 στο υποκαντράν των δευτερολέπτων (στο 9). Αλλά και η διαμέτρου 44,5 χιλ. κάσα του και πάχους 13 χιλ. είναι αισθητά λεπτότερη κατά 0,8 χιλ., χάρη στον νέο μηχανισμό.

Οι δύο όψεις του κουρδιστού Caliber 3869 με ανάγλυφη διακόσμηση σαν την επιφάνεια της Σελήνης.

O Caliber 3869 είναι ένας τελευταίας γενιάς κουρδιστός μηχανισμός, που πλέον διαθέτει πιστοποίηση χρονομέτρου από την METAS. Πρόκειται για ειδική έκδοση του Caliber 3861, με ιδιαίτερη ανάγλυφη διακόσμηση του Apollo 8. Για την ιστορία, το Apollo 8 ήταν η δεύτερη επανδρωμένη διαστημική αποστολή του διαστημικού προγράμματος Apollo. Εκτοξεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1968 και ήταν η πρώτη αποστολή που μετέφερε τους αστροναύτες της (Frank Borman, James Lovell και William Anders) σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, επιτρέποντάς τους για πρώτη φορά να δουν με τα ίδια τους τα μάτια, όχι μόνο την αθέατη πλευρά της Σελήνης, αλλά και την ίδια την Γη να ανατέλλει πάνω από την επιφάνειά της.

Στο «Dark Side of the Moon» ο δείκτης των δευτερολέπτων στο 9 είναι μία μικρογραφία του Apollo 8.

Τιμή: €16.200

Εν λευκώ

Ελάχιστες μάρκες μπορούν να προκαλέσουν θόρυβο με τη νέα εκδοχή ενός υπάρχοντος μοντέλου τους που απλώς αποκτά λευκό καντράν. Η Omega μπορεί. Τον περασμένο Νοέμβριο ο Daniel Craig εθεάθη στην έκθεση Planet Omega στη Νέα Υόρκη με ένα Moonwatch που δεν υπήρχε στην τρέχουσα συλλογή της Omega. Εκείνος ο χρονογράφος με το ολόλευκο καντράν έκανε τελικά επισήμως το ντεμπούτο του στις 5 Μαρτίου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους φίλους των Speedmasters.

To νέο Omega Speedmaster Moonwatch είναι σχεδόν ίδιο με το ατσάλινο μοντέλο που κυκλοφόρησε το 2021 και σηματοδότησε τη μετάβαση του κλασικού κουρδιστού Moonwatch σε μηχανισμούς Co-Axial.

Εμπνευσμένη από τα Speedmasters τέταρτης γενιάς που ακόμη φοριούνταν στο διάστημα, η ατσάλινη κάσα του έχει διάμετρο 42 χιλ. και περικλείει ένα καντράν από λευκή λάκα με απλικέ ενδείξεις, τη λέξη Speedmaster σε κόκκινο, δείκτες «Moonwatch» και τη διάσημη κουκίδα πάνω από το 90 (dot over 90) στην ταχυμετρική κλίμακα πάνω στη στεφάνη από ανοδιωμένο αλουμίνιο. Στο εσωτερικό χτυπά o κουρδιστός Omega Co-Axial Master Chronometer Calibre 3861.

Το στιλπνό καντράν από λευκή λάκα του νέου Moonwatch έχει σε κόκκινο το όνομα Speedmaster.

Η επιλογή του λευκού χρώματος πέρα από την προφανή καθαρότητα και λαμπρότητα που προσδίδει στο παραδοσιακά «σκοτεινό» Moonwatch οφείλεται και σε δύο ακόμη λόγους. Κατ’ αρχάς παραπέμπει στις ασπρόμαυρες στολές των αστροναυτών, ιδίως εκείνες που χρησιμοποιούνται στους διαστημικούς περιπάτους (μάλιστα οι κόκκινες λεπτομέρειες θυμίζουν τις στολές που φορούσαν οι διοικητές της αποστολής Apollo 13 το 1970). Κατά δεύτερον, είναι ένας φόρος τιμής στο πρωτότυπο ρολόι Alaska 1 που είχε σχεδιάσει η Omega το 1969, ως μέρος του μυστικού εγχειρήματος της NASA να σχεδιάσει το τέλειο διαστημικό ρολόι. Είχε μία ογκώδη κόκκινη προστατευτική κάσα και για το καντράν του είχε επιλεγεί το λευκό χρώμα, επειδή προσφέρει έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό συντελεστή θερμικής ανάκλασης.

Το νέο λευκό Speedmaster Moonwatch φοράει ατσάλινο μπρασελέ πέντε συνδέσμων αλλά υπάρχει και σε δύο ακόμη εκδόσεις: με μαύρο διάτρητο δερμάτινο λουράκι με λευκές ραφές και με λουράκι από μαύρο καουτσούκ με ανάγλυφο μοτίβο της επιφάνειας του στην εσωτερική πλευρά του.

Τιμή: €8.800 (με λουράκι) και €9.200 (με μπρασελέ)