Η αποπομπή με συνοπτικές διαδικασίες της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στη βάση μιας έωλης κατηγορίας παράβασης καθήκοντος και με ομόφωνη καταδικαστική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δείχνει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, αν και δηλώνει αριστερή, φλερτάρει επικίνδυνα με αυταρχικές αντιλήψεις.
Εμφανής στόχος του Μαξίμου είναι ο πλήρης έλεγχος της κρατικής μηχανής αλλά και ο εκφοβισμός όλων όσοι δεν χορεύουν ακόμη στον ρυθμό της κυβέρνησης, που εστιάζει όλα της τα πυρά στον «εσωτερικό εχθρό»: τα ΜΜΕ και τα διαπλεκόμενα με την επικοινωνία οικονομικά συμφέροντα των δημοσίων έργων και των μεγάλων κρατικών προμηθειών.
Ελπίδα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι –στη γραμμή Καραμανλή του 2004 –να στραφεί κατά των «νταβατζήδων» της οικονομικής ζωής για να προσφέρει θέαμα στη δημόσια αρένα: με νόμους ελέγχου των ΜΜΕ, με χειροπέδες σε επιχειρηματίες σε μια καταφανή προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το φοροτσουνάμι των μέτρων και των περικοπών στις συντάξεις και στα εισοδήματα εκατομμυρίων Ελλήνων λόγω της εφαρμογής του τρίτου Μνημονίου που υπέγραψε, αντί να σκίσει, ο κ. Τσίπρας.
Η προσπάθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει κάποια επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, επί της ουσίας όμως έχει μεγάλες πιθανότητες να «ναυαγήσει» όπως ο «βασικός μέτοχος» του Καραμανλή.
Ηδη η Κομισιόν εκφράζει αντιρρήσεις για την παντοδυναμία της κυβέρνησης στον νέο νόμο για τα ΜΜΕ, ο οποίος δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την εκλογή προέδρου του ΕΣΡ –πράγμα ανέφικτο αφού απαιτεί τα 4/5 της Βουλής.
Η αποπομπή Σαββαΐδου περνάει το μήνυμα «σφίγγουμε τα λουριά», αλλά επί της ουσίας θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στην κυβέρνηση: ήδη η τρόικα ζητεί την αντικατάσταση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων με νέο ανεξάρτητο φορέα, ο επικεφαλής του οποίου θα επιλέγεται με διεθνή διαγωνισμό και δεν θα μπορεί να άγεται και να φέρεται από τον κάθε κ. Τσακαλώτο.
Επιπλέον, όσους εσωτερικούς εχθρούς κι αν κατασκευάσει το Μαξίμου, δεν μπορεί να αποφύγει την πολιτική φθορά που έχει κάθε κυβέρνηση όταν επιβάλλει σκληρά οικονομικά μέτρα σε μια εξουθενωμένη κοινωνία ύστερα από πέντε χρόνια αιματηρών θυσιών και ποταμούς ψεμάτων.
Οταν η κυβέρνηση αντιληφθεί ότι ο μόνος τρόπος να φύγει μπροστά και να βγει γρήγορα από τη σημερινή μιζέρια –για την οποία την κύρια ευθύνη έχει η ίδια –είναι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και η με πάση θυσία προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα, η χώρα θα ετοιμάζεται ήδη για τις επόμενες εκλογές, οι οποίες δεν θα αργήσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ