Πώς αναπτύχθηκαν στη μεταπολεμική Ελλάδα οι κουλτούρες της αμφισβήτησης; Ποιες αλληλεπιδράσεις υπήρξαν ανάμεσα στην έντονη πολιτική ριζοσπαστικοποίηση και στα δυτικά νεανικά πρότυπα; Πώς συγκροτήθηκαν νεανικές ταυτότητες με αναφορά στον οπαδισμό, στη ροκ μουσική, στο gaming, στο γκραφίτι; Μια νεολαία «ατίθαση», «οχληρή», «προβληματική», η οποία όφειλε να προστατευθεί από ηθικά παραστρατήματα και τον κομμουνιστικό λόγο τίθεται στο μικροσκόπιο της ημερίδας με τίτλο «Νεανικές κουλτούρες αμφισβήτησης στη μεταπολεμική Ελλάδα», που διοργανώνεται στις 11 Νοεμβρίου 2014 από την Εταιρεία Μελέτης της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ), το Κέντρο Ερευνας Νεότερη Ιστορίας (ΚΕΝΙ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Με αφορμή την πρότερη έκδοση των βιβλίων της Εφης Αβδελά «Νέοι εν κινδύνω: Επιτήρηση, αναμόρφωση και δικαιοσύνη ανηλίκων μετά τον πόλεμο» (εκδ. Πόλις) και του Κώστα Κατσάπη «Το «πρόβλημα νεολαία». Μοντέρνοι νέοι, παράδοση και αμφισβήτηση στη Μεταπολεμική Ελλάδα, 1967-1974» (εκδ. Απρόβλεπτες), οι δέκα ανακοινώσεις της συνάντησης στοχεύουν στη διεύρυνση του πεδίου της πρόσφατης στροφής της ιστοριογραφικής έρευνας από τις πολιτικές συλλογικότητες της περιόδου σε θεωρούμενες από τον τότε ηγεμονικό λόγο ως «απολιτικές» ή «παρεκκλίνουσες» ομαδώσεις και συμπεριφορές.
Οι τρεις συνεδρίες του προγράμματος εστιάζουν αντίστοιχα στις «υποκουλτούρες και αντικουλτούρες των νέων», στις «μεταμορφώσεις της πολιτικής αμφισβήτησης» και στη «νεανική «δυσφορία» στα σχολεία και τα γήπεδα», με ενδεικτικές προσεγγίσεις φαινομένων όπως οι δυναμικές της αμφισβήτησης στην κατανάλωση αμερικανικών αφηγήσεων επιστημονικής φαντασίας, ο ηθικός πανικός και ο αντικομμουνιστικός λόγος στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, οι κουλτούρες των σπορ και η νομιμοποίηση των καταλήψεων ως νέας μορφής μαθητικής κινητοποίησης στην εποχή της Μεταπολίτευσης. Εμφαση δίνεται στις στρατηγικές σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, στη χωροταξική «μικρογεωγραφία της αντίδρασης», στη διαπραγμάτευση μεταξύ των στοιχείων των ποικίλων ταυτοτήτων που χαρακτηρίζουν τους νέους ως κοινωνικά υποκείμενα. Την εκδήλωση προβλέπεται να κλείσει στρογγυλή τράπεζα με θέμα τις κριτικές αναγνώσεις των δύο βιβλίων για τη νεολαία που αποτέλεσαν το έναυσμα της διεξαγωγής του συνεδρίου.
«Νεανικές κουλτούρες αμφισβήτησης στη μεταπολεμική Ελλάδα», Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αίθουσα ΔΕΣΚΟΙ (Χαρ. Τρικούπη 1 και Λαγουμιτζή, Αθήνα). Πληροφορίες και πρόγραμμα: http://polhist.panteion.gr/keni/index.php/el/

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ