Επιβεβλημένη, ιδίως σε εποχές ύφεσης, θεωρεί ο διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της Roche Hellas κ. Κίμων Μαλαταράς την ανάγκη για έλεγχο και εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης. Ωστόσο, σημειώνει, τα μέτρα που υιοθετούνται είναι καθαρά λογιστικά και δεν διασφαλίζουν την αποδοτικότητα στην αγορά του φαρμάκου και στην αγορά υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, οι περικοπές αυτές πλήττουν κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αποκλείοντας ασθενείς από τις θεραπείες που χρειάζονται. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει αναξιοποίητο το πεδίο των κλινικών ερευνών.
Ποια είναι η άποψή σας για την επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση;
«Η ανάγκη για έλεγχο και εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης είναι απολύτως κατανοητή και σε εποχές ύφεσης ίσως επιβεβλημένη. Τα μέτρα όμως που υιοθετούνται προς αυτή την κατεύθυνση είναι καθαρά λογιστικά και ενώ αποφέρουν ενδεχομένως άμεσα αποτελέσματα σε επίπεδο περιορισμού του κόστους, δεν διασφαλίζουν την αποδοτικότητα στην αγορά του φαρμάκου και στην αγορά υπηρεσιών υγείας. Ειδικότερα, η εισαγωγή του πλαφόν στο κόστος συνταγογράφησης, όπως ισχύει με την τελευταία σχετική απόφαση, αποτελεί βελτιωμένη εκδοχή του προηγούμενου τρόπου εφαρμογής του, παρά ταύτα εξακολουθεί να δημιουργεί στρεβλώσεις, προκαλώντας προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο και στις υπηρεσίες υγείας, αλλά και περιορίζοντας το κλινικό έργο των γιατρών».
Διεκδικείτε ως ΣΦΕΕ την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,3 δισ. ευρώ. Στην περίπτωση που η κατάσταση μείνει ως έχει, ποιες οι συνέπειες για τους πολίτες;
«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε τη δραματική συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης από πλευράς πολιτείας προκειμένου να επιτευχθεί η περιστολή των δαπανών. Ταυτόχρονα, σε σχέση με τα υπόλοιπα κέντρα κόστους της υγείας, το φάρμακο έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις, ενώ υπάρχουν και κέντρα κόστους που το πρώτο τρίμηνο του 2014 παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013. Οι περικοπές αυτές ωστόσο πλήττουν κυρίως τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αποκλείοντας ασθενείς από τις θεραπείες που χρειάζονται. Με τη γνώση ότι η υγειονομική δαπάνη συνδέεται άμεσα με το επίπεδο υγείας του πληθυσμού, αντιλαμβάνεστε ότι όσο χαμηλότερη είναι η δαπάνη τόσο περισσότερο θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία του γενικού πληθυσμού. Η θέση μας είναι ότι η πολιτεία, ιδίως μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση του διαρκούς αυξανόμενου πλεονάσματος, πρέπει να εστιάσει σε αναπτυξιακές δράσεις, προωθώντας την καινοτομία και κατανέμοντας αποτελεσματικότερα τους διαθέσιμους πόρους, προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες της δημόσιας υγείας. Η Roche Hellas επιχειρώντας με γνώμονα τις ανάγκες των ασθενών μπορεί να συνεισφέρει στο έργο της πολιτείας προς αυτή την κατεύθυνση».
Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των κλινικών μελετών και πόσα χάνει, σε ετήσια βάση, από τη μη απορρόφηση κονδυλίων από τις εταιρείες;
«Η Ελλάδα υπολείπεται κατά πολύ του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα των κλινικών μελετών, ενώ παρατηρείται και μείωση του αριθμού διεξαχθεισών μελετών, από 138 το 2012 σε 122 το 2013. Δυστυχώς, το πεδίο της κλινικής έρευνας παραμένει αναξιοποίητο στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας πληροί μια σειρά προϋποθέσεων (υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό) που της επιτρέπουν να το αναπτύξει. Το κέρδος για μια χώρα που προσελκύει επενδύσεις για τις κλινικές έρευνες είναι ιδιαίτερα υψηλό, καθώς σύμφωνα με μελέτη της ΕΣΔΥ κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική δοκιμή εκτιμάται ότι εισάγονται στην Ελλάδα περίπου 250.000 ευρώ. Θέση μας είναι ότι ο συγκεκριμένος τομέας παρουσιάζει ιδιαίτερη δυναμική και η πολιτεία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να δημιουργηθούν ευνοϊκότεροι όροι για την προσέλκυση επενδύσεων».
«Τρέχετε» ένα πρόγραμμα για τη φαρμακευτική κάλυψη ανασφάλιστων πολιτών; Μιλήστε μας γι’ αυτό.
«Στα 35 χρόνια λειτουργίας της η Roche Hellas έχει εμπράκτως αποδείξει ότι βρίσκεται κοντά στην κοινωνία καθώς η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί βασικό πυλώνα της δράσης της. Γνωρίζοντας ότι στην παρούσα φάση πολλοί από τους συνανθρώπους μας δεν διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη λόγω μακροχρόνιας ανεργίας, προχωρήσαμε στην υλοποίηση του Προγράμματος Υποστήριξης Ανασφάλιστων Ασθενών, προσφέροντας 11.500 φαρμακευτικά σκευάσματα, συνολικής αξίας 2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, υλοποιούμε το πρόγραμμα «Εφόδια Ζωής, Βήματα Ζωής», μια πρωτοβουλία που πραγματοποιούμε σε συνεργασία με την Praksis, μέσω της οποίας αναλαμβάνουμε για δύο έτη την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών 400 και πλέον παιδιών που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ