Μετά τα όσα έγιναν στο σχολείο της Λαμίας με τα σχολικά γεύματα οι καταγγελίες συνεχίζουν να καταφτάνουν και για άλλες περιοχές της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ του LIVE News.

Μητέρα μαθητή στη Λευκάδα καταγγέλλει αποκλειστικά στο Live News πως στο σάντουιτς που έδωσαν στον γιο της υπήρχε κατσαρίδα«Ευτυχώς ήταν η μισή μέσα, η μισή απ’ έξω. Δηλαδή με το που το έφερε το παιδί από το σχολείο, κοντέψαμε να πεθάνουμε».

Η μητέρα εξοργισμένη δεν το άφησε έτσι. Τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία, την ανέβασε στην ομαδική του σχολείου και τηλεφώνησε στον διευθυντή.

Η απάντηση που έλαβε; «Ότι ήταν ένα ατυχές γεγονός. Ότι δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο και να μην του δώσουμε μεγαλύτερη διάσταση».

Υπάρχει ποιοτικός έλεγχος;

Το ερώτημα που γιγαντώνεται ώρα με την ώρα είναι γιατί δεν υπάρχει ποιοτικός έλεγχος όλων αυτών των γευμάτων πριν φτάσουν στα χέρια των μαθητών. Το Live News αποκαλύπτει σήμερα πως υπάρχει σχετική εγκύκλιος που προβλέπει τον ποιοτικό έλεγχο.

«Αναφορικά με τα προγράμματα διανομή τροφίμων στα σχολεία (π.χ. ετοίμων γευμάτων, φρούτων κ.α.), ο υπεύθυνος φορέας που υλοποιεί το εκάστοτε πρόγραμμα οφείλει να ενημερώσει την Υπηρεσία μας ώστε στη συνέχεια να ενημερωθούν οι αρμόδιες οικείες Υγειονομικές Υπηρεσίες προκειμένου να προβούν σε τακτικούς ή/και έκτακτους ελέγχους», αναφέρει η εγκύκλιος.

Ελέγχους που η ομοσπονδία των δασκάλων με έγγραφο της ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αναλάβει. «Η πολιτεία αποποιείται την υποχρέωση της για εξασφάλιση της ποιότητας των γευμάτων και αποπειράται να την μεταφέρει, εκ του πονηρού στους εκπαιδευτικούς, αναθέτοντας τους και την υποχρέωση του ελέγχου της ποιότητας γευμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Οι εκπαιδευτικοί αρνήθηκαν – όπως αποκαλύπτει σήμερα το Live News – να διεξάγουν αυτοί τον ποιοτικό έλεγχο ζητώντας από την πολιτεία να διορίσει αρμόδια επιτροπή.

«Οι εκπαιδευτικοί, επιστήμονες παιδαγωγοί, είναι επιφορτισμένοι με το κομβικής σημασίας έργο της αγωγής και εκπαίδευσης των μαθητών. Δεν είναι τραπεζοκόμοι, ούτε έχουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για τον έλεγχο της ποιότητας των γευμάτων. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μην αναλάβουν σε καμία περίπτωση το έργο του ποιοτικού ελέγχου των γευμάτων. Η μόνη εμπλοκή τους μπορεί να αφορά μόνο στην καταμέτρηση».

Συγκλονιστική μαρτυρία εκπαιδευτικού

Εκπαιδευτικός που τα προηγούμενα χρόνια είχε επιφορτιστεί με τον ρόλο παραλαβής των σχολικών γευμάτων περιγράφει στο Live News πως αυτά που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα του μη ποιοτικού ελέγχου.

«Αυτό που βλέπετε εσείς στις φωτογραφίες είναι η συνέπεια της άρνησης του μη ποιοτικού ελέγχου από τους εκπαιδευτικούς. Ο ποιοτικός (έλεγχος) στην ουσία μας απαγορεύτηκε, ότι οι δάσκαλοι δεν θα μπουν στον ποιοτικό έλεγχο. Δεν θα μπουν στον ποιοτικό έλεγχο αλλά ο γονιός που θα χάσει το παιδί του ή θα νοσηλευτεί σε νοσοκομείο ή θα πάθει ζημιά θα στραφεί εναντίον μου μετά», ανέφερε ο εκπαιδευτικός.

Ο εν λόγω υποδιευθυντής μαζί με τον διευθυντή του σχολείου προχωρούσαν με δική τους πρωτοβουλία σε ποιοτικούς ελέγχους, καθώς έβλεπαν στις συσκευασίες αλλοιώσεις. «Εγώ είδα τουμπανιασμένα (σ.σ. τάπερ), τουμπανιασμένα – προσέξτε- όχι ζεστά, κρύα. Γιατί όμως; Ο νόμος προβλέπει θερμοκρασία μέχρι 4°C στα κρύα. Ξέρετε τι θερμοκρασίες βρίσκαμε εμείς όταν πήραμε; Εγώ έπαιρνα δειγματοληπτικά ακολουθώντας τον νόμο κι εγώ κι ο διευθυντής μεμονωμένα. 17°C. Το 4°C με το 17°C είναι 400% πάνω και γι’ αυτό ήταν τουμπανιασμένο. Ήταν φυσιολογικό, αναπτύσσονται αέρια. Πήραμε τηλέφωνο, ενημερώσαμε, δεν έγινε τίποτα».

Ο υποδιευθυντής απευθύνθηκε δύο φορές στην αρμόδια αρχή και δεν πήρε καμία απάντηση έτσι αποφάσισε να απεμπλακεί από τη διαδικασία παραλαβής των γευμάτων.

«Και μέσα στους θερμοθαλάμους πρέπει να είναι για 4 ώρες μόνο. Ξέρετε πόσες ώρες είναι μέσα στους θαλάμους; Τα παραστατικά που μας έφερναν εμάς- εγώ είχα παραστατικό 6- 7 το πρωί, βάλτε μέχρι τις 13.15μ.μ. πόσες ώρες είναι; Δυστυχώς από αυτά δεν εφαρμόζεται απολύτως τίποτα. Και λογικό είναι να αποθρασυνθούνε οι εταιρείες».

Τα σχολικά γεύματα αποτελούν μια σπουδαία κίνηση που βοηθά δεκάδες νοικοκυριά, ωστόσο οι κανόνες παρασκευής και διανομής πρέπει να γίνουν αυστηρότεροι ώστε να μην καταλήγουν πεταμένα σε πλατείες όπως βλέπουμε σε φωτογραφία που μας έστειλε τηλεθεατής.

«Τρέφονται με μουχλιασμένα ψωμιά»

Με τις καταγγελίες για τα παιδικά γεύματα να πέφτουν «βροχή», μητέρα μαθητή ανέφερε πως στους μαθητές είχαν διανεμηθεί μουχλιασμένα ψωμιά.

«Όπως ανοίγω λοιπόν το ψωμί αυτό, γιατί είναι σφραγισμένα, μοιράζονται σφραγισμένα σε σακουλάκια, ξαφνικά διαπιστώνουμε ότι ήταν σε αυτή την κατάσταση. Έπαθα σοκ εννοείται. Η πρώτη αντίδραση ήταν να το πετάξω στα σκουπίδια, αλλά πραγματικά επειδή νομίζω ότι μία είναι χίλιες λέξεις θεώρησα σωστό να το βγάλω μία φωτογραφία».

«Όταν ρώτησα στο σχολείο τι έγινε με το ψωμί με διαβεβαιώσαν ότι εκ μέρους τους δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, ότι ενδεχομένως η συσκευασία να πήρε κάπου υγρασία. Το αποτέλεσμα όμως είναι αυτό, ότι τα παιδιά τρέφονται με μουχλιασμένα ψωμιά. Είναι πραγματικά για γέλια και για κλάματα όλο αυτό που συμβαίνει».