Το Debate των υποψηφίων προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργανώνεται αυτήν την ώρα στην αίθουσα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU), εν όψει των Ευρωεκλογών.

Οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι που διασταυρώνουν τα ξίφη τους είναι ο Walter Baier (Αυστρία, Ευρωπαϊκή Αριστερά), ο Sandro Gozi (Ιταλία, Renew Europe Now), η Ursula von der Leyen (Γερμανία, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), η Terry Reintke (Γερμανία, Ευρωπαίοι Πράσινοι) και ο Nicolas Schmit (Λουξεμβούργο, Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών).

Οι πέντε υποψήφιοι θα συζητήσουν τα ακόλουθα θέματα:

  • Οικονομία και θέσεις εργασίας Άμυνα και ασφάλεια
  • Κλίμα και περιβάλλον
  • Δημοκρατία και ηγεσία
  • Μετανάστευση και συνοριακή πολιτική
  • Καινοτομία και τεχνολογία

Οι ερωτήσεις από το κοινό και οι συντονιστές

Οι ερωτήσεις θα τεθούν από το κοινό που θα βρίσκεται στην αίθουσα της ολομέλειας, από θεατές που θα παρευρίσκονται στις κατά τόπους εκδηλώσεις των Γραφείων του Κοινοβουλίου στα κράτη μέλη της ΕΕ, από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τους δύο συντονιστές. Οι υποψήφιοι θα κληθούν επίσης να απαντήσουν σε εξατομικευμένες ερωτήσεις «υπό το φως του προβολέα» από τους συντονιστές. Η νέα αυτή μορφή ερωταπαντήσεων, γνωστή ως «spotlight», θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στο debate του 2024.

Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι Martin Řezníček (Czech TV, Τσεχία) και Annelies Beck (VRT, Βέλγιο).

Δείτε ζωντανά το Debate εδώ: