Αν θυμάστε, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προ ημερών ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην επίσημη τελετή, για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την απόβαση των Συμμαχικών δυνάμεων (Άγγλων, Αμερικανών, Καναδών και άλλων) στη Νορμανδία, τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου 1944 (η πασίγνωστη «D Day»).

Μάλιστα συμμετείχε στην υπόψη επιχείρηση και το Πολεμικό μας Ναυτικό, με δύο πλοία, την κορβέτα «ΤΟΜΠΑΖΗΣ» και «ΚΡΙΕΖΗΣ», τα οποία συνέβαλαν σημαντικά. Λοιπόν, μαθαίνω τώρα ότι στις φετινές εκδηλώσεις στη Γαλλία, θα παραστεί και ολιγομελές ελληνικό στρατιωτικό τμήμα (με σημαιοφόρο). Η σημαία μας επομένως θα παρελάσει μπροστά από τους ηγέτες των χωρών, που έχουν προσκληθεί.

Και επιπλέον αποτελεί και μία ευκαιρία να αναθερμανθούν οι σχέσεις Μητσοτάκη – Μακρόν.

***

Επιμένουν οι Τούρκοι να μην καταθέτουν σχέδια πτήσεως

Οι Τούρκοι επιμένουν να μην καταθέτουν σχέδια πτήσεως όταν εισέρχονται στο FIR Αθηνών, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες αεροπλοΐας. Έτσι, χθες σε μια άσκηση στο Ανατολικό Αιγαίο που είχαν για έρευνα και διάσωση, υπήρξαν 14 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, τόσο από τα αεροσκάφη CN-235 (ηλεκτρονικού πολέμου) όσο και από ελικόπτερα.

Τα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα αναγνωρίσθηκαν, όπως προβλέπονται από τους σχετικούς κανονισμούς. Να σημειώσω εδώ ότι τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας έχουν καιρό να πραγματοποιήσουν αναχαιτίσεις, αφού αναχαιτίσεις γίνονται μόνον σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

***

Ένα στραπάτσο του ΣΥΡΙΖΑ που καίει

Το μεγαλειώδες στραπάτσο που υπέστη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους μηχανικούς του ΤΕΕ δεν έχει καμία σχέση ούτε με την αισιοδοξία που εκπέμπει ο Stefanos εν όψει ευρωεκλογών –είπε μέχρι και ότι «είναι εφικτό ακόμα και να κόψουμε το νήμα πρώτοι»- ούτε και με τις υψωμένες γροθιές του από τη σουίτα (!) του νυχτερινού κέντρου του Αργυρού.

Έχει σχέση με την πραγματική κοινωνική γείωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο μάλιστα στον συγκεκριμένο δυναμικό επαγγελματικό κλάδο είχε μια ιδιαίτερη παρουσία (θυμίζω ότι Τσίπρας, Φλαμπουράρης, Σπίρτζης κ.ά. είναι μέλη του ΤΕΕ). Η συνδικαλιστική παράταξη «Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ» στην οποία συμμετείχαν και μηχανικοί που πρόσκεινται στην Νέα Αριστερά –άρα το επιχείρημα περί απωλειών λόγω διάσπασης «μπάζει»- συγκέντρωσε μονοψήφιο ποσοστό κατοχυρώνοντας την …πέμπτη θέση με 5,92% (το 2019 είχε πάρει 9,2%).

Έτσι, την «πρωτιά» στο ΤΕΕ κατέγραψε και πάλι και μάλιστα με ενισχυμένα ποσοστά η Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών που πρόσκειται στην ΝΔ με επικεφαλής τον Γιώργο Στασινό, που απέσπασε 41%, ενώ δεύτερη ήρθε η Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών με 19,57% αυξάνοντας επίσης τις δυνάμεις της, η οποία προέρχεται από το ΠαΣοΚ με επικεφαλής τον Νίκο Μήλη (ο οποίος, όπως φημολογείται, δεν αποκλείεται να είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος αν εκλεγεί ευρωβουλευτής ο Ανδρέας Σπυρόπουλος).

Τρίτη παράταξη στο ΤΕΕ ήρθε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών με 9,01%, η οποία πήρε σχεδόν δυο μονάδες παραπάνω και στηρίζεται από το ΚΚΕ και τέταρτη η ΑΡΑΓΕΣ με 5,94% και κινείται στον αστερισμό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που επίσης αύξησε τις δυνάμεις της, οι δε Προοδευτικοί Μηχανικοί πήραν μόλις 2,31% και είναι οι παλιοί… Σπιρτζικοί, δηλαδή του πρώην υπουργού Χρήστου Σπίρτζη. Τα μαύρα μαντάτα δεν ήχησαν ευχάριστα στην Κουμουνδούρου επιβεβαιώνοντας την απόσταση που χωρίζει την πραγματικότητα από τις προσδοκίες που καλλιεργούνται.

Όσον αφορά τους σταυρούς: από την παράταξη των νικητών πρώτος με 3.437 σταυρούς (συν 557 από τις προηγούμενες εκλογές) ήρθε ο πρόεδρος Γιώργος Στασινός και δεύτερος με 1.642 ψήφους (συν 346 σταυρούς) ο πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος, τρίτη η Σταυρούλα Καψιμάλη με 1.363 σταυρούς (συν 431) που είναι και η σύζυγος του κ. Στασινού, στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Βασίλης Σιαδήμας, πρόεδρος της ΜΟΔ ΑΕ με 1.233 σταυρούς, πέμπτος ο Κωνσταντίνος Κούρταλης με 1007 σταυρούς και στην έκτη θέση ο Ιωάννης Ξιφαράς, γ.γ. Μεταφορών με 996 σταυρούς (συν 30). Από την «πράσινη» παράταξη Δημοκρατική Συμπαράταξη Μηχανικών, ο κ. Μήλης πήρε 1.204 σταυρού.

***

Αφήστε το τηλέφωνό σας, η UEFA θα στείλει… διαπίστευση

Ένα χαρτί αγνώστου αποστολέως, χωρίς ημερομηνία, λαμβάνουν τα τελευταία 24ωρα οι διαμένοντες στις οδούς γύρω από το στάδιο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

«Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε οι ρυθμίσεις θα είναι πολύ αυστηρές σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου πέριξ του γηπέδου… Προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι πρόβλημα με τις μετακινήσεις τους θα εκδοθούν και θα τους παρασχεθούν επίσημες διαπιστεύσεις…» ενημερώνει ο συντάκτης παραθέτοντας στο τέλος δύο τηλέφωνα του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας. «Αφήστε το τηλέφωνο σας και η UEFA θα σας στείλει τη διαπίστευση» απαντά μονότονα η υπάλληλος στην άλλη άκρη του ακουστικού. Βέβαια κρατά και μια επιφύλαξη: «Αλήθεια ή ψέματα δεν ξέρω, αυτό μας είπαν, αυτό σας λέω».

Στο άκουσμα ότι η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία θα κρίνει ποιος μπορεί να βγει από το σπίτι του την ερχόμενη Τετάρτη 29 Μαΐου, αντιλαμβάνεται κανείς τον παραλογισμό . Κι όσο δεν διευθετούνται νομικά τέτοιοι περιορισμοί τόσο οι γελοιότητες θα μετατρέπονται σε δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις.

***

Σπαρτιάτες σε διαρκή ομηρία

Η απόφαση για την μετάθεση της τύχης των εδρών τους, μετά την οριστική έκβαση της ποινικής κατηγορίας που τους βαραίνει, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Οι διαφωνίες των Συνταγματολόγων για το τί θα γίνονταν οι έδρες των Σπαρτιατών σε περίπτωση έκπτωσης τους, σίγουρα, θα ήταν ένας πονοκέφαλος για την κυβέρνηση.

Το πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι οι Σπαρτιάτες είναι πολιτικά ανύπαρκτοι αλλά και ακίνδυνοι. Η απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου που τους αφαίρεσε τη δυνατότητα συμμετοχής στις Ευρωεκλογές, στην ουσία σήμανε και το πολιτικό τέλος τους. Το μόνο που μένει, μέχρι την απόφαση για την κατηγορία της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, είναι να δούμε το που θα πάνε οι ψήφοι τους αλλά, ενδεχομένως, και το πόσα κυβερνητικά νομοσχέδια θα ψηφίσουν οι Σπαρτιάτες ή μέρος αυτών, στις ψηφοφορίες της Βουλής.

***

Πού πηγαίνει η ακροδεξιά ψήφος;

Η μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις Ευρωεκλογές, άφησε ορφανό ένα σημαντικό κομμάτι της ακροδεξιάς ψήφου. Όλες οι δημοσκοπικές έρευνες δείχνουν ότι αυτοί οι ψήφοι δεν πάνε κάπου σαν σύνολο, αλλά διαμοιράζονται, στην ήδη διασπασμένη δεξιά και ακροδεξιά πολυκατοικία.

Ο Βελλόπουλος παίρνει ένα κομμάτι αυτών των ψήφων αλλά όχι το μεγάλο σύνολο τους. Η Νίκη δεν τους εμπνέει ιδιαίτερα ενώ αντίθετα η κ. Λατινοπούλου, παρά τις δηλώσεις της ότι δεν θέλει ψήφους του Κασιδιάρη, ελκύει ένα κομμάτι τους. Στο παζλ της ακροδεξιάς ψηφογεωγραφίας μπαίνουν, χωρίς να έχουν και αυτά το πλειοψηφικό ρεύμα, κομματίδια όπως το κόμμα του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και το ακραίο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο που έχει υποψήφιο τον Κωνσταντίνο Πλεύρη.

***

Η κεντροδεξιά… Λεπέν και Μελόνι

Μιας και αναφερθήκαμε στην κ. Λατινοπούλου, είδαμε σε συνέντευξη της να θέλει να ταυτίσει τον εαυτό της με τις κυρίες Μαρίν Λεπέν και Τζόρτζια Μελόνι. Μόνο που τις χαρακτήρισε, τις κυρίες αυτές, ως κεντροδεξιές η Λατινοπούλου, προφανώς θέλοντας να βάλει και τον εαυτό της σε αυτή την πολιτική κατηγορία.

Κεντροδεξιές πάντως δεν είναι σίγουρα ούτε η Λεπέν, ούτε η Μελόνι. Όσο για την Λατινοπούλου, ίσως καλύτερα για την πολιτική της τοποθέτηση, να μπορεί να μας την πει, στενός συνεργάτης της, ο οποίος ήταν εκλεγμένος διαμερισματικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την Χρυσή Αυγή τα έτη 2014- 2019.

***

F-16 πετούν τιμητικά πάνω από μνημείο Ηλιάκη

Στο ήσυχο λιμανάκι της Καρπάθου, εκεί όπου βρίσκεται το μνημείο του ήρωα σμηναγού Κώστα Ηλιάκη θα πετάξουν σήμερα τιμής ένεκεν F-16 από την 343 Μοίρα (της Μοίρας του σμηναγού) σε μια συγκινησιακή εορτή που διοργανώνουν από κοινού ο Δήμος Χανίων και ο Δήμος Καρπάθου.

Τα τελευταία λόγια του Κώστα Ηλιάκη πριν τη σύγκρουση με το τουρκικό F-16 ήταν: «Κρόνος, ο 550 πηγαίνει για τον «χοντρό» (550)» Είμαι πίσω του». Το πρώτο τουρκικό F-16 έπεσε με δύναμη πάνω στο μαχητικό του από αδέξιο και τελικά εγκληματικό χειρισμό του Τούρκου πιλότου, που δεν μπόρεσε να ελέγξει το αεροσκάφος του, σύμφωνα με το επίσημο πόρισμα του ΓΕΑ.

Τη σύγκρουση είδε ακόμα ένα δεύτερο ζεύγος ελληνικών F-16 που είχε απογειωθεί από το Καστέλι της Κρήτης της 340 Μοίρας, με τους χειριστές να περιγράφουν συγκλονισμένοι την έκρηξη, έχοντας συνειδητοποιήσει την κατάληξή της για τον συνάδελφό τους. Ο Τούρκος πιλότος πρόλαβε να εκτιναχθεί με το αλεξίπτωτο και σώθηκε. Αντίθετα, ο Κωνσταντίνος Ηλιάκης έφυγε από τη ζωή.