Δεν ξέρω πού περιπλανιέται ο νους σας όταν εσείς μαγειρεύετε, αλλά ξέρω – ή μάλλον ανακάλυψα πρόσφατα – τις νοητικές διαδρομές της Μελίσσας Στοΐλη. Ταξίδια στο παρελθόν, ταξίδια σε τόπους μακρινούς, ταξίδια πάνω από αχνιστές μαρμίτες ανακτόρων και αγροτόσπιτων κάνει η αρχισυντάκτρια του περιοδικού μας κάθε φορά που μαγειρεύει. Βεβαίως, οι τακτικοί αναγνώστες μας θα […]
Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς σχεδιαζόταν και μαγειρευόταν το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, όλοι στο περιοδικό ζούσαμε σε εορταστική ατμόσφαιρα χωρίς να το έχουμε επιδιώξει. Είναι σχεδόν μαγικός ο τρόπος με τον οποίο η μυρωδιά ενός φρεσκοψημένου κουραμπιέ μπορεί να σε βγάλει από τις έγνοιες της στιγμής, να σε στείλει «ταξίδι» στα παιδικά σου […]
Πόσο επίκαιρος μπορεί να είναι ο Ιούλιος Βερν; Ε, λοιπόν, όσο υπάρχουν παιδιά και όσο η φαντασία τους οργιάζει, ο Ιούλιος Βερν θα παραμένει επίκαιρος.
Διαβάσατε την περασμένη εβδομάδα το «Περί διαίτης» του Ιπποκράτη από τη σειρά «Η σοφία των Αρχαίων Ελλήνων» της προσφοράς του «Βήματος»; Προσωπικά, παρότι προετοιμασμένη και – επιτρέψτε μου να πω – διαβασμένη, εκπλήσσομαι ακόμη από τη διαύγεια του πνεύματος που οδήγησε σε συμπεράσματα τα οποία υποστηρίζονται πλήρως από τη σύγχρονη επιστήμη. Στην πραγματικότητα εκπλήσσομαι από […]
Ας φανταστούμε το ιδανικό αντικαρκινικό φάρμακο: θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό στην αποστολή του να σκοτώνει τα κύτταρα των όγκων
Μια φορά κι έναν καιρό στη μακρινή Μινεσότα γεννιέται ένα κοριτσάκι. Είναι μικροσκοπικό, ροζουλί και χαριτωμένο, όπως όλα τα μωρά.
Ολα ξεκίνησαν τυχαία. Πολύ προτού το ΒΗΜΑGourmet γίνει μέρος της επαγγελματικής καθημερινότητάς μου. Αναζητώντας στο Διαδίκτυο συνταγές για να αξιοποιήσω διάφορα «εξωτικά» υλικά που κουβαλούσα από ταξίδια ή για να εμπνευστώ και να ανανεώσω το φαγητό της οικογένειας. Διαπίστωσα ότι όλο και συχνότερα έπεφτα πάνω σε τόσο εμπνευσμένα blogs, που ξεχνούσα τον αρχικό σκοπό της […]
Αχ, αυτή η γλύκα του Σεπτέμβρη! Με άρωμα μούστου και πετιμεζιού, με σχολικές τσάντες και παιδικές φωνές, με βράδια δροσερά και μια αίσθηση νέου ξεκινήματος στον αέρα. Λένε ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την αρχή του χρόνου για να κάνουν αλλαγές στη ζωή τους. Ε, λοιπόν, εδώ στο BHMAGourmet είναι ο Σεπτέμβρης που μας […]
Υπάρχουν από καταβολής κόσμου, αλλά αντιληφθήκαμε την παρουσία τους μόλις πριν μερικά δευτερόλεπτα
«Δεν μπορώ να προσποιηθώ ότι δεν φοβάμαι. Αλλά το κυρίαρχο συναίσθημά μου είναι η ευγνωμοσύνη. Εχω αγαπήσει και έχω αγαπηθεί. Μου δόθηκαν πολλά και έχω δώσει κάτι ως αντάλλαγμα. Εχω διαβάσει και ταξιδέψει και σκεφτεί και γράψει.
«Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: δεν θεραπεύσαμε τον καρκίνο! Ανακαλύψαμε έναν μηχανισμό ο οποίος θα μπορούσε στο μέλλον να οδηγήσει σε θεραπείες». Αυτά είναι τα πρώτα λόγια που απηύθυνε στο ΒΗΜΑScience ο καθηγητής Πάνος Αναστασιάδης, ο οποίος ηγείται του Τμήματος Βιολογίας του Καρκίνου στην Κλινική Mayo στη Φλόριδα των ΗΠΑ.
Οταν στο ΒΗΜΑGOURMET αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε την κουζίνα μας για να λειτουργήσει, μεταξύ άλλων, και ως ένας χώρος όπου θα συναντούσαμε τους αναγνώστες μας, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πόση επίδραση θα είχε αυτό στις ζωές όλων μας. Είναι εντελώς διαφορετικό να δημιουργείς ένα περιοδικό για τον μέσο αναγνώστη, έτσι όπως αυτό προκύπτει από τις μετρήσεις […]
Αν υπάρχει μια βεβαιότητα στη ζωή, αυτή είναι το αναπόφευκτο του θανάτου.
Ε λοιπόν σήμερα δεν ξέρω από πού να αρχίσω… Το βρήκα! Θα σας μεταφέρω κατ’ αρχάς τον ενθουσιασμό μου: όλοι στο περιοδικό κινούμαστε τις τελευταίες εβδομάδες στον αστερισμό των Food Blog Awards, του διαγωνισμού που διοργανώνουμε με στόχο να ανακαλύψουμε, να βραβεύσουμε και να σας συστήσουμε τους καλύτερους διαδικτυακούς συναδέλφους μας. Είναι δύσκολο να σας […]
«Ενα παράξενο χαρακτηριστικό της θεωρίας της εξέλιξης είναι ότι όλοι νομίζουν πως την κατανοούν».
«Το ξέρεις αυτό το παιδικό βιβλίο, τη "Μαύρη θρούμπα"; Το χάρισαν στον ανιψιό μου και το λάτρεψε.
Γυρίζοντας από τις (ολιγοήμερες, είναι η αλήθεια) διακοπές του Πάσχα η Αθήνα μάς υποδέχθηκε μοσχομυρίζοντας χάρη στις ανθισμένες νεραντζιές. Πραγματικά δεν έχω καλύτερη εποχή για περπάτημα στην αγαπημένη, αν και ταλαιπωρημένη από πολλά δεινά, πόλη μας. Με αυτό το ανοιξιάτικο άρωμα να γεμίζει τα ρουθούνια μας σχεδιάσαμε το τεύχος που κρατάτε σήμερα στα χέρια σας. […]
Ποιος είναι άραγε ο τρόπος να αναπαραστήσει κανείς είκοσι διαφορετικά αντικείμενα χρησιμοποιώντας τέσσερα διαφορετικά στοιχεία;
Πριν από περίπου 2.600 χρόνια ο Θαλής ο Μιλήσιος (624-546 π.Χ.) βρέθηκε στην Αίγυπτο να θαυμάζει τις πυραμίδες, οι οποίες μετρούσαν ήδη 1.500 χρόνια ύπαρξης, και να διερωτάται για το ύψος τους.