Οι κουραμπιέδες εισήλθαν στη χριστουγεννιάτικη παράδοση πριν από τα μελομακάρονα. Είναι μικρά, τραγανά υπόλευκα μπισκότα που συνήθως περιέχουν αμύγδαλο και μετά το ψήσιμό τους καλύπτονται με ζάχαρη άχνη. Τα χαρακτηριστικά αρώματά τους οφείλονται στο ζωικό βούτυρο, στη βανίλια και στο ανθόνερο. Το όνομα «κουραμπιές» προέρχεται από το τουρκικό kurabiye, που σημαίνει «ξηρό μπισκότο». Στη σημερινή […]
ΥΛΙΚΑ (για 55-65 μελομακάρονα) Για το σιρόπι μελιού 250 γρ. σιρόπι γλυκόζης 650 γρ. νερό 1 κιλό ζάχαρη 2-3 ξυλάκια κανέλας 1 φλούδα πορτοκαλιού 5-6 καρφάκια γαρίφαλου 350 γρ. μέλι Για τη ζύμη 6 γρ. αμμωνία 1 κιλό αλεύρι μαλακό 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 200 γρ. καρύδια, τριμμένα σε πούδρα 300 γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού […]
Το μελομακάρονο είναι περισσότερο δημοφιλές από τους κουραμπιέδες στις προτιμήσεις των Ελλήνων. Εμφανίστηκε στην παράδοσή μας λίγο μετά τους κουραμπιέδες, αλλά δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς. Στη μικρασιατική «εκδοχή», που σε κάποιες περιοχές επικρατεί μέχρι και σήμερα, τα μελομακάρονα ονομάζονται και φοινίκια. Το μελομακάρονο είναι ένα «κουλουράκι» με βάση το λάδι, τη ζάχαρη και το […]
ΥΛΙΚΑ (για 6-8 φλ.) 150 ml γάλα 2 κ.σ. στιγμιαίο καφέ, σε σκόνη 200 γρ. σοκολάτα γάλακτος, ψιλοκομμένη 350 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χτυπημένη σε σαντιγί και λίγη επιπλέον, για τη γαρνιτούρα 50 γρ. κακάο, σε σκόνη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα με τον καφέ και περιχύνουμε τη σοκολάτα που έχουμε βάλει […]
ΥΛΙΚΑ (για μία στρογγυλή φόρμα του κέικ, με τρύπα) 250 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδος, σε θ.δ., και λίγο επιπλέον, για τη φόρμα 400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη 2 λουβιά βανίλιας (τα σπόρια) ή 2 βανιλίνες 5 αβγά 250 ml γάλα ή χυμό 500 γρ. μαλακό αλεύρι, κοσκινισμένο, και λίγο επιπλέον, για τη φόρμα 1 κ.σ. μπέικιν […]
Τα κέικ γίνονται πολύ εύκολα και όταν περιέχουν αγνά υλικά είναι από τα πιο θρεπτικά σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Πρόκειται για γλυκές, σπογγώδεις παρασκευές που φτιάχνονται με μια κρεμώδη ζύμη η οποία ψήνεται στον φούρνο και διογκώνεται. Τα βασικά υλικά που συναντάμε συνήθως στα κέικ είναι τα εξής: Λιπαρά (βούτυρο, μαργαρίνη ή λάδι) […]
Κανέλα Υλικά (για ένα μπολ του ενός λίτρου) 500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες 270 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά 150 γρ. ζάχαρη 40 ml μέλι 4 κρόκους αβγών 10 γρ. φύλλα ζελατίνης 2 λουβιά φυσικής βανίλιας, τους σπόρους ή 2 βανιλίνες 10 γρ. κανέλα, σε σκόνη ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σοκολάτα Υλικά (για ένα μπολ του ενός λίτρου) […]
Το παγωτό είναι ένα κρεμώδες παγωμένο γλύκισμα με βάση το γάλα, τη ζάχαρη και κάποια γεύση. Αποτελεί στην ουσία ένα παγωμένο μείγμα από νερό, λιπαρά, ζάχαρη και αέρα. Παρότι είναι εξαιρετικά δροσιστικό και απολαυστικό για κάθε ώρα της ημέρας και κάθε ηλικία, η παρασκευή φυσικού παγωτού στο σπίτι είναι δύσκολη για τρεις κυρίως λόγους: α) […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 60 ml νερό 130 γρ. ζάχαρη χυμό από 1 πορτοκάλι και ξύσμα από ½ πορτοκάλι, ακέρωτο 500 γρ. φράουλες, καθαρισμένες και πολτοποιημένες στο μπλέντερ ΕΚΤΕΛΕΣΗ 1 Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη, φέρνουμε σε βρασμό και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε τον χυμό, […]
ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα) 100 ml νερό 200 γρ. ζάχαρη {{{ moto }}} 750 ml σαμπάνια, λευκή ή ροζέ, ή άλλον αφρώδη οίνο της αρεσκείας μας 2 κ.γ. χυμό λεμονιού EKTEΛΕΣΗ Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη, φέρνουμε σε βρασμό και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέτουμε τη […]
ΥΛΙΚΑ (για 5-6 άτομα) ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ 8 γρ. ζελατίνη, σε φύλλα 1 κιλό πολτοποιημένες φράουλες, μάνγκο ή ανανά (ή και μείγμα αυτών αν το επιθυμούμε) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΜΑΡΕΓΚΑ 70 γρ. ασπράδια (θα χρειαστούμε περίπου 2-3 μέτρια αβγά) 120 γρ. ζάχαρη ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΜΠΑΓΙΟΝ 100 γρ. κρόκους αβγών (θα χρειαστούμε περίπου 5 μέτρια αβγά) […]
ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα) ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ 480 γρ. λευκή σοκολάτα ή 440 γρ. σοκολάτα γάλακτος ή 320 γρ. σοκολάτα υγείας 70% κακάο 200 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΕΓΚΑ 180 γρ. ασπράδια αβγών (θα χρειαστούμε περίπου 6 μεσαία αβγά) 200 γρ. ζάχαρη ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ 250 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, χτυπημένη […]
ΥΛΙΚΑ (για περίπου 8 φορμάκια) ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΑΚΟΤΑ 5 φύλλα ζελατίνης των 5 γρ. το καθένα 200 γρ. μαύρη σοκολάτα, 70% περιεκτικότητα σε κακάο, ψιλοκομμένη 300 ml γάλα {{{ moto }}} 100 γρ. μέλι 700 γρ. κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, από το ψυγείο σιρόπι σοκολάτα, για το σερβίρισμα (έτοιμο στα σουπερμάρκετ) ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ ΚΑΡΥΔΙΟΥ […]
ΥΛΙΚΑ (για 5 κολονάτα ποτήρια) 250 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά, από το ψυγείο 70 ml γάλα 150 γρ. λευκή σοκολάτα {{{ moto }}} 1 κ.σ. ανθόνερο 150 γρ. γιαούρτι αγελάδος, κρεμώδες (σακούλας), από το ψυγείο 20 σμέουρα (λέγονται και κόκκινα βατόμουρα ή raspberries) φρέσκα ή κατεψυγμένα 2-3 κουραμπιέδες, κομμένοι σε μικρά ακανόνιστα κομμάτια ΓΙΑ […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 τσέρκι διαμέτρου 24 εκ.) Για τα σύκα 5 αποξηραμένα σύκα 100 ml Μαυροδάφνη {{{ moto }}} 10 καρφάκια γαρίφαλου Για το μείγμα της βασιλόπιτας 150 γρ. βρασμένα κάστανα, την ψίχα 100 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας 340 γρ. μαλακό αλεύρι και λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα του σκεύους 7 αβγά 140 γρ. ζάχαρη […]
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΧΛΑΔΙΑ 900 ml νερό 750 γρ. ζάχαρη 100 γρ. μέλι 15 γρ. αστεροειδή γλυκάνισο 10 ξυλάκια κανέλας {{{ moto }}} ξύσμα από 2 λεμόνια, ακέρωτα 20 ίνες κρόκου Κοζάνης 6 μεγάλα αχλάδια με όμορφο σχήμα ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΚΑΝΑΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ 300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 65% περιεκτικότητα σε κακάο, σε κομματάκια […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 ταρτιέρα διαμέτρου 20 εκ.) ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΡΤΑΣ 80 γρ. άχνη ζάχαρη 125 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θ.δ. 1 μικρή πρέζα αλάτι 1 αβγό 250 γρ. αλεύρι, μαλακό, κοσκινισμένο 20 γρ. κακάο, σε σκόνη ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΜΗΛΟY 2 μήλα Granny Smith (ξινόμηλα), καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους 50 γρ. […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 ταψί 30Χ40 εκ.) Για το μπράουνι 100 γρ. γλυκό του κουταλιού περγαμόντο 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο επιπλέον για το πασπάλισμα του περγαμόντου 125 γρ. σοκολάτα γάλακτος {{{ moto }}} 140 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, 55% περιεκτικότητα σε κακάο 250 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και λίγο επιπλέον για το […]
ΥΛΙΚΑ (για 1 μεγάλο ποτήρι) 150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2% λιπαρά 100 ml χυμό πορτοκαλιού 20 ml χυμό λεμονιού ξύσμα από 1/3 πορτοκαλιού, ακέρωτου ξύσμα από 1/3 λεμονιού, ακέρωτου {{{ moto }}} 100 ml φρέσκο γάλα 80 γρ. μέλι 4 μπισκότα τύπου Digestive 1 πρέζα καρδάμωμο (κακουλέ) ½ κ.γ. κανέλα, σε σκόνη 2-3 παγάκια ΕΚΤΕΛΕΣΗ […]
ΥΛΙΚΑ (για 6-7 ποτήρια) Για τα τραγανά στικ μανταρινιού 2-3 μανταρίνια 300 ml νερό 400 γρ. ζάχαρη και λίγη επιπλέον για το πασπάλισμα των στικ Για τη μους 350 ml κρέμα γάλακτος, 35% λιπαρά 300 γρ. πικρή σοκολάτα, 55%-60% κακάο 100 ml φρέσκο γάλα 50 ml χυμό μανταρινιού 2 κ.γ. μέλι ξύσμα από 1 μανταρίνι […]