Το τελευταίο πράγμα που ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης θα ήθελε για το «Αν…», την πρώτη ταινία που αυτή την εποχή σκηνοθετεί στον κινηματογράφο, είναι να παρεξηγηθεί για κάτι που δεν είναι. «Η ταινία ουδεμία σχέση έχει με το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» ως σίκουελ ή ριμέικ, όπως είδα λανθασμένα να γράφεται στον Τύπο» μας λέει ο γνωστός ηθοποιός και πλέον κινηματογραφικός σκηνοθέτης. Και πραγματικά, έτσι όπως ο ίδιος περιγράφει την υπόθεση – αλλά και τη διάθεση – της ταινίας, αν κάποια σχέση έχει το «Αν…» με την κλασική (και αξεπέραστη) ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα, αυτό περιορίζεται σε έναν σεμνό φόρο τιμής, ένα homage.
Ναι, είναι αλήθεια ότι εμφανίζεται το ζευγάρι Κοκοβίκου, που τους υποδύονταν η Μάρω Κοντού (Ελενίτσα) και ο Γιώργος Κωνσταντίνου (Αντωνάκης). Και ναι, ζουν ακόμη μαζί στην Πλάκα, όπου το «Αν…» θα είναι εξ ολοκλήρου γυρισμένο. Αυτό όμως που, σύμφωνα με τον Παπακαλιάτη, τους βλέπουμε να κάνουν είναι να αφηγούνται κοιτάζοντας προς τον φακό μια άλλη αθηναϊκή ερωτική ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο νέους ανθρώπους, τον Δημήτρη (Παπακαλιάτης) και τη Χριστίνα (Μαρίνα Καλογήρου).
«Στην αρχή τού «Αν…» η Ελενίτσα και ο Αντωνάκης καλησπερίζουν το κοινό κοιτάζοντας τον φακό και λέγοντας ότι βρίσκονται εδώ για να πουν μια ερωτική ιστορία, όχι τη δική τους – αλλά και πάλι… το παιχνίδι του έρωτα στον χρόνο είναι πάντα ίδιο και διαχρονικό» λέει χαμογελώντας ο Παπακαλιάτης. Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, ο σκηνοθέτης ζήτησε την άδεια από τον γιο του Γ. Τζαβέλλα κ. Θάνο Τζαβέλλα, δικαιούχο των δικαιωμάτων τού «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», προκειμένου να χρησιμοποιήσει τόσο τους ήρωες της ταινίας όσο και κάποιες σκηνές της που θέλει να εντάξει στη δική του. Η συμφωνία έκλεισε προσφάτως, όπως μας πληροφορούν και οι δύο.
Με τη «γουρλίδικη» σφραγίδα της Village Films στην παραγωγή («ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα», «Το τανγκό των Χριστουγέννων»), το «Αν…» βρίσκεται στη δέκατη τρίτη ημέρα των γυρισμάτων. Αυτό, σημειώνει ο Παπακαλιάτης, σημαίνει ότι το 1/3 τους έχει ήδη ολοκληρωθεί. Μικρά αλλά χαρακτηριστικά περάσματα από την ταινία θα κάνουν αρκετοί ηθοποιοί που επισκέπτονται το σετ για μια-δυο μέρες. Ο σκηνοθέτης αναφέρει τα ονόματα των Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, Θέμιδος Μπαζάκα και Μαρίας Σολωμού, θα υπάρχουν όμως και άλλοι.
Πάνω απ’ όλα επιθυμία του ηθοποιού και σκηνοθέτη είναι η προβολή της ταινίας του εκτός Ελλάδος, λόγος για τον οποίο «τρέχει και δεν φτάνει», όπως λέει: «Είναι απαραίτητο να δείξουμε προς τα έξω κάποια διαφορετική εικόνα της Αθήνας από αυτήν της κρίσης και το κομμάτι φεστιβάλ όχι απλώς με ενδιαφέρει, μη σας πω ότι το θεωρώ βασικό στόχο μου. Μακάρι να τα καταφέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι η μισή ταινία θα έχει τα δικά μου στοιχεία, τα πιο εμπορικά, και η άλλη μισή θα έχει στοιχεία κάπως πιο εσωτερικά, που ενδεχομένως να ταιριάζουν σε ένα φεστιβάλ. Η ταινία θα μοιάζει με παλιό ελληνικό κινηματογράφο αλλά στο σήμερα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ