Ούτε σήμερα Δευτέρα (26/5) προβλέπεται να ολοκληρωθεί η πλήρης σύνταξη και ν’ ακολουθήσει η δημοσιοποίηση του κειμένου μέσα από το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλογίζει ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Τα εμπόδια που υψώθηκαν από τη διαφωνία με τη Νέα Αριστερά για τον ακριβή τρόπο εμπλοκής του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν καθυστερήσει τις εξελίξεις κι από την Κουμουνδούρου εξακολουθούν να συνιστούν «λίγο υπομονή ακόμη», καθώς οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές.
Η συνεργασία για κοινό αίτημα προανακριτικής έβαινε προς επικύρωση και υπογραφές, καθώς τα σημεία συμφωνίας ήταν πολλά, όπως παραδέχονται στελέχη εκατέρωθεν. Παρόλα αυτά η κρίσιμη εκκρεμότητα φρενάρει προσώρας την οριστική σύμπλευση. Άρα απαιτείται επιπλέον χρόνος για διευκρινίσεις και ανταλλαγή απόψεων.
Τα «πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού» και η «ανακολουθία»
Όσο πάντως από την Πατησίων επιμένουν να μιλούν για «βυζαντινισμούς» και «πυροτεχνήματα εντυπωσιασμού», λέξεις που χρησιμοποίησε στον εβδομαδιαίο απολογισμό του ο Αλέξης Χαρίτσης θεωρώντας ότι τοιουτοτρόπως ανοίγεται στον πρωθυπουργό «παράθυρο διαφυγής από τις απαράγραπτες ευθύνες του» επειδή η πρόταση θα απορριφθεί από τη «γαλάζια πλειοψηφία» με την πρόφαση της «προδήλως αβάσιμης», τόσο η απόσταση θα είναι μετρήσιμη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «κυκλώσει» από τις προηγούμενες ημέρες το όνομα του Κυρ. Μητσοτάκη, δεν θέλει να τον εξαιρέσει και επιχειρεί να πείσει ότι είναι επουσιώδες να ενταχθεί στα υπό έλεγχο πολιτικά πρόσωπα, στηρίζοντας με στοιχεία και από τις συσχετιζόμενες δικογραφίες το επιχείρημα αυτό. Όπως το έγγραφο των Σιδηροδρομικών από το 2021 που είχε αποδέκτη και το πρωθυπουργικό γραφείο. Ή η αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος από τη στιγμή που ο τότε υφυπουργός Χρ. Τριαντόπουλος υπαγόταν απευθείας στο Μαξίμου.
«Εμείς έχουμε χρέος και πάμε με αυτό ως οδηγό να μην λείψει τίποτα από την εισαγωγή που θα κάνουμε» ανέφερε η αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου Νατάσα Γκαρά, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Παππά να προσθέτει πως «κάποιους βολεύει να είναι στο στόχαστρο μόνο ο Καραμανλής. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, έχει την κεντρική ευθύνη για τα Τέμπη». Πάνω σε αυτό το δομικό ζήτημα ακριβώς συνεχίζονται οι διεργασίες των επιτελείων των δύο κομμάτων, μήπως κι εν τέλει κατατεθεί μια συμπαγής και τεκμηριωμένη πρόταση με περισσότερες από 30 υπογραφές.
Τι καταλογίζουν από την Κουμουνδούρου στη Νέα Αριστερά σε όλη αυτή τη διαδικασία, απαντώντας σε διαρροές και τοποθετήσεις από την Πατησίων; Μια ανακολουθία λόγων και πράξεων. «Μιλούν για λογοδοσία του Κ. Μητσοτάκη στη δικαιοσύνη, αλλά δεν τη υποστηρίζουν τώρα» σχολίαζαν σχετικά κομματικές πηγές.
«Όσοι δεν μπορούν και δεν θέλουν…»
Πάντως η Ν. Γκαρά εξέφρασε στην ίδια συνέντευξη την άποψη ότι εν τέλει «θα πάμε μαζί», καθώς «δεν έχουν εκφραστεί μεγάλες διαφωνίες».
Κι ο Σωκρ. Φάμελλος επικαιροποίησε το γενικότερο άνοιγμά του το μεσημέρι του Σαββάτου. Επαναλαμβάνοντας από τη μία πως «αν κάποιος αρνείται, αρνείται μια πρόταση συνεργασίας στους πολίτες», αλλά και προτρέποντας από την άλλη πως «όσοι δεν μπορούν και δεν θέλουν, μπορεί να μείνουν και λίγο προς τα πίσω». Διότι «η κοινωνία έχει ανάγκες» σε μια σειρά από συγκεκριμένους τομείς. Μεταξύ των οποίων και η οικονομία, η οποία μπορεί «να είναι αντικείμενο μιας προοδευτικής συζήτησης και συνεργασιών», όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Second European Business Summit του Economist.
Η Γάζα δεν χωρούσε αναβολή
Οι κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για τη Γάζα και το δράμα του παλαιστινιακού λαού έδειξαν, πάντως, ότι οι συμμαχίες δεν είναι ποτέ απαγορευτικές. Αντιθέτως ευνοείται ο συντονισμός όμορων χώρων κάθε φορά που τόσο συγκλονιστικές συγκυρίες, εντός ή εκτός συνόρων, το απαιτούν.
Τι ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση σ’ αυτήν την περίπτωση; Παύση επιχειρήσεων και εκεχειρία, αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, καταδίκη των πράξεων του Ισραήλ και παύση των στρατιωτικών συνεργασιών με την κυβέρνηση Νετανιάχου, εφαρμογή της απόφασης για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και πρόσκληση στον Μαχμούντ Αμπάς να παραβρεθεί στη Βουλή.
Πράγματι, μικρές προστριβές φαίνεται πως υπήρξαν κι εκεί, καθώς από τη Νέα Αριστερά διέρρευσαν, παράλληλα με τις αιχμηρά βέλη κατά του «θλιβερού ΠαΣοΚ» γιατί δεν υπέγραψε, για «αμφιταλαντεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ» που αντανακλούν «έλλειψη μαχητικότητας και σαφήνειας». Από την πλευρά της η Κουμουνδούρου αντέτεινε πως ο Σωκράτης Φάμελλος ήταν αυτός που αιτήθηκε ραντεβού από τον ΠτΔ, Κωνσταντίνο Τασούλα, οδηγώντας το θέμα στην ύψιστη αρχή, και ζήτησε την πρόσκληση στον Αμπάς, ενώ επισκέφθηκε -με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ- τα παιδιά από τη Γάζα που βρίσκονται στη δομή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης τους τελευταίους τρεις μήνες, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στις οικογένειες.
Κόντρα πάντως στα παραπάνω η σύμπνοια εδώ υπερίσχυσε και το αποτέλεσμα αυτής ήταν η κοινή δήλωση τεσσάρων ΚΟ το πρωί της Κυριακής. Και κυρίως άνευ αργοποριών, γεγονός που σχολιάστηκε θετικά, καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός. Αν αντιστοίχως ξεπεραστούν ενδοιασμοί, καχυποψία και «στεγανά», ίσως συνυπογραφεί και η κοινή πρόταση για την προανακριτική των Τεμπών. Ειδάλλως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηριχθεί στη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών για το αίτημά του.
Περιοδεία στο Ηράκλειο
Εν τω μεταξύ, σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος θα βρίσκεται στο Ηράκλειο για μια σειρά από δράσεις που αφορούν τον προσυνεδριακό διάλογο. Είναι ακόμη μία μητρόπολη των Περιφερειών που επισκέπτεται μετά την Πάτρα και την Κοζάνη.
Στην ατζέντα του η επίσκεψη στο νοσοκομείο «Βενιζέλειο», η σύσκεψη για τους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι, οι συναντήσεις με την ενεργειακή κοινότητα του νησιού, φορείς τουρισμού και εστίασης, μια συνέντευξη Τύπου και η απογευματινή ανοικτή ομιλία σε ξενοδοχείο. Μαζί του θα είναι οι βουλευτές Χάρης Μαμουλάκης και Παύλος Πολάκης.