Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας προκάλεσε η κατολίσθηση στον υπό κατασκευή παραλιακό δρόμο Αγιοκάμπου – Κεραμιδίου και ειδικότερα στο 12ο χιλιόμετρο Αγιοκάμπου – Κεραμιδίου, λίγο πριν τη θέση «Μεταλλείο».

Ο εισαγγελέας με επείγουσα προκαταρκτική έρευνα ζητά πανεπιστημιακοί του Πολυτεχνείου να διενεργήσουν αυτοψία προκειμένου να συντάξουν πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια της καταστροφής του δημοσίου έργου αναφέρει η eleftheria.

Το έδαφος κάτω από ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου υποχώρησε και μαζί του παρασύρθηκε στο κενό το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, δημιουργώντας εύλογη ανησυχία για την ποιότητα της κατασκευής. Η εξέλιξη προκαλεί μεγάλο προβληματισμό για την πορεία ενός έργου, το οποίο δημοπρατήθηκε στις αρχές του 2020 επί περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, υπολογίζονταν τότε ότι θα παραδοθεί σε 2,5 χρόνια, βρίσκεται σήμερα ήδη στο έκτο έτος και έχει προθεσμία περαίωσης, μετά από παράταση που είχε δοθεί πέρσι τέτοια εποχή, στις 30 Ιουλίου.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η περιοχή είναι δύσκολη, με αρκετές κατολισθήσεις στο παρελθόν, κατολισθήσεις που ακόμη και τώρα στα ολοκληρωμένα τμήματα του δρόμου είναι εμφανείς, με βράχια πεσμένα σε διάφορα σημεία του, με έντονες ρωγμές επί του οδοστρώματος και με την εικόνα των πλαγιών σε ορισμένα έργα αντιστήριξης να μη δίνουν καμία αίσθηση ασφάλειας.

Το έργο

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Χωροθετείται εντός των διοικητικών των Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας. Η οδός έχει συνολικό μήκος περίπου 12,10 χλμ., εκ των οποίων 5,5 χλμ. υπάγονται στην Π.Ε. Μαγνησίας και 6,6 χλμ. στην Π.Ε. Λάρισας. Η χάραξη έχει την αρχή της ανάμεσα στους οικισμούς Κεραμίδι και Καμάρι Μαγνησίας, προσεγγίζει τα όρια του Νομού Λάρισας και καταλήγει στην περιοχή του Δήμου Αγιάς «Διασταύρωση Σκλήθρου – όρια Νομού», δηλαδή στη διασταύρωση της οδού προς Σκλήθρο.

Το έργο τοποθετείται εντός των ορίων των περιοχών Natura της προστατευόμενης περιοχής Κάρλα – Μαυροβούνι – Κεφαλόβρυσο Βελεστίνου – Νεοχώρι, η οποία είναι και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας και υπάγεται ταυτόχρονα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας, καθώς είναι, επίσης, και Καταφύγιο Άγριας Ζωής και υπόκειται σε αυστηρούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς.

Αγοραστός: Πρόκειται για ένα έργο δύσκολο και πολυσύνθετο

Η δυσκολία του εγχειρήματος ήταν εξαρχής γνωστή, κάτι που είχε διαφανεί στις δηλώσεις, λίγο μετά τη δημοπράτηση, τον Ιανουάριο του ‘20, του Κώστα Αγοραστού, ο οποίος τόνιζε τα εξής:

«Ο δρόμος Ρακοπόταμος – Κεραμίδι, ένα όνειρο πολλών, μπαίνει στη φάση της υλοποίησης. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στην εκπόνηση της μελέτης, στην έκδοση των περιβαλλοντικών όρων. Πρόκειται για ένα έργο πολύ δύσκολο και πολυσύνθετο, που επί χρόνια προσπαθούσαν να προχωρήσουν. Εμείς τα καταφέραμε, πήραμε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και δίνουμε διέξοδο στο αδιέξοδο των κατοίκων και των παραθεριστών της περιοχής, δίνουμε πνοή και οξυγόνο ανάπτυξης. Συνδέουμε τους δύο νομούς, το Πήλιο με τον Κίσσαβο, τα παράλια της Μαγνησίας με τα παράλια της Λάρισας, συνδέουμε τις ανθρώπινες κοινότητες με ασφάλεια. Όποιος δει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου θα αντιληφθεί τη μεγάλη δυσκολία του. Απαιτούνται διαμορφώσεις, έργα στήριξης, τεχνικά και περιβαλλοντικά έργα. Δε θα το τολμούσε κανείς. Εμείς τολμήσαμε και ξεκινάμε την υλοποίηση σεβόμενοι το περιβάλλον και το φυσικό κάλλος της περιοχής».

Το έργο ξεκίνησε με την προοπτική να αποτελέσει την αρχή για την παραλιακή σύνδεση των Νομών Λάρισας και Μαγνησίας και τη διαμόρφωση ολοκληρωμένου ορεινού δικτύου από Νότο προς Βορρά: Αργαλαστή, Ζαγορά, Αγιά, Πυργετός. Για να καταστεί υλοποιήσιμο εκπονήθηκε μελέτη ποσού 1.280.570,22 ευρώ, με διαγωνισμό ανοιχτής διαδικασίας το 2007. Η σύμβαση ανάθεσης εκπόνησης της μελέτης υπογράφηκε την 6η Νοεμβρίου 2008. Το φυσικό αντικείμενο της μελέτης ολοκληρώθηκε στις 24 Μαρτίου 2016.

Οι περιβαλλοντικοί όροι στο συγκεκριμένο έργο ήταν καθοριστικοί για τη χάραξη και τα χαρακτηριστικά της οδού και άλλαξαν την πορεία εκπόνησης της μελέτης. Η έκδοση των περιβαλλοντικών όρων καθυστέρησε σημαντικά την ολοκλήρωση της μελέτης. Επίσης, στο πλαίσιο πραγματοποίησης των γεωτεχνικών ερευνών της μελέτης, έλαβαν χώρα δύο συμβάσεις γεωτεχνικών ερευνών, ποσών 301.705 και 96.626,81 ευρώ αντίστοιχα.

Λιακούλη: Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές

«Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για αυτό που συμβαίνει;» αναρωτιέται σε ανακοίνωσή της η Ευαγγελία Λιακούλη, Βουλευτής Λάρισας ΠαΣοΚ-Κινήματος Αλλαγής για την κατάρρευση του δρόμου.

Η κ. Λιακούλη αναφέρει:

«Παρακολουθούμε εμβρόντητοι μια εξέλιξη μη αναμενόμενη, σε ένα πολυδιαφημισμένο και ακριβό έργο, τον υπό κατασκευή παραλιακό άξονα «Ρακοπόταμος – Κεραμίδι», που ανακοινώθηκε ότι σχεδόν ολοκληρώθηκε και επρόκειτο μάλιστα να παραδοθεί στα τέλη Ιουλίου του 2025.

Αντί αυτού, ο δρόμος κατέρρευσε !

Το έδαφος κάτω από ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου υποχώρησε και μαζί του παρασύρθηκε στο κενό το ένα ρεύμα κυκλοφορίας. Οι εικόνες που ήδη δημοσιεύθηκαν, είναι συγκλονιστικές και δημιουργούν εύλογη ανησυχία για την ποιότητα της κατασκευής και μεγάλο προβληματισμό για την πορεία ενός πολύ μεγάλου έργου το οποίο δημοπρατήθηκε στις αρχές του 2020 και σήμερα ήδη βρίσκεται στο έκτο έτος, ενώ έχει προθεσμία περαίωσης, μετά από παράταση που είχε δοθεί πέρυσι τέτοια εποχή, την 30η Ιουλίου 2025.

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει συνολικό μήκος περίπου 12,10 χλμ., εκ των οποίων 5,5 χλμ. υπάγονται στην Π.Ε. Μαγνησίας και 6,6 χλμ. στην Π.Ε. Λάρισας.

Αυτό που επισημαίνεται από πολλές πλευρές είναι ότι πρόκειται για μια περιοχή με πολλές κατολισθήσεις, όπου ήδη καθημερινά πέφτουν βράχια σε διάφορα σημεία του και εμφανίζονται ρωγμές στο οδόστρωμα.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν αβίαστα σε ένα εύλογο και σαφές ερώτημα :

Δεν υπάρχει καμία ευθύνη για αυτό που συμβαίνει; Έχουν γίνει σωστά οι μελέτες, έχουν εκτελεσθεί σωστά τα τμηματικά έργα, με όλες τις προβλεπόμενες από τη μελέτη προδιαγραφές;

Τηρήθηκαν όλες οι υποχρεώσεις; Έγιναν όλα τα έργα αντιστήριξης και όλα τα τεχνικά βοηθητικά έργα;

Ελέγχθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όλα όσα έπρεπε να ελεγχθούν, σε κάθε στάδιο του έργου;

Αναζητώνται οι απαντήσεις, οι οποίες πρέπει να δοθούν μετά από ενδελεχή έρευνα όλων των αρμοδίων αρχών. Ο δρόμος αυτός, όπως και κάθε δημόσιο έργο, πραγματοποιείται από πόρους που συλλέγονται από τους φορολογούμενους πολίτες και μάλιστα σε πολύ δύσκολους καιρούς. Αυτονόητη η υποχρέωση όλων, να αναζητήσουμε τις απαντήσεις που οφείλονται να δοθούν. Άμεσα!».