Χοιρινό με κυδώνια στο φούρνο
Ένα κλασικό σπιτικό γιορτινό πιάτο.
Ένα κλασικό σπιτικό γιορτινό πιάτο.
Info
Χρόνος Προετοιμασίας:
15λΧρόνος Μαγειρέματος:
120λΒαθμός Δυσκολίας:
Υλικά
Για 4-6 μερίδες
- 1.000-1.200 γρ. χοιρινό (σπάλα ή μπούτι)
- 4 μεγάλες πατάτες κομμένες κυδωνάτες
- 2 μεγάλα κυδώνια κομμένα κυδωνάτα
- 3 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο σπασμένες
- 3/4 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. βούτυρο
- 1 ποτηράκι κρασί
- Λίγο δεντρολίβανο
- Λίγη ρίγανη
- Λίγο θυμάρι
- 1 κ.γ. πετιμέζι ή μέλι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες και το βάζουμε στη γάστρα ή σε ταψί. Το πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και δεντρολίβανο.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα κυδώνια, το σκόρδο, το μέλι ή το πετιμέζι, το κρασί, το λάδι το βούτυρο και λίγο νερό.
Ανακατεύουμε καλά να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, καλύπτουμε το φαγητό με αντικολλητικό χαρτί και το σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε το χοιρινό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 1-1½ ώρα. Κατόπιν ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγη ώρα ακόμα, μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας και να ροδίσει όμορφα το φαγητό.