Πέρσι τέτοιες μέρες η Όλγα Γεροβασίλη, κεντρικό πρόσωπο των ημερών στην πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, είχε πει, πριν από τις εσωκομματικές εκλογές: «Καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις». Μετά από λίγες μέρες ο Στέφανος Κασσελάκης εκλεγόταν πρόεδρος και φέτος, πριν συμπληρώσει χρόνο στην ηγεσία, έγινε το πρωτοφανές για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά: καθαιρέθηκε από πρόεδρος με πρόταση μομφής.
Μια απόφαση αναμενόμενη μετά τον τρόπο που κινήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και της ιδιαίτερα εμπρηστικής του ομιλίας το μεσημέρι του Σαββάτου που όξυνε περισσότερο τα πνεύματα.
Μετά τα όσα δραματικά έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας της Κεντρικής Επιτροπής, δεν υπάρχει η ίδια εκτίμηση για τις διασπάσεις. Εξάλλου είναι διαφορετικές οι συνθήκες και τα δεδομένα. Δεν αντέχει ο ΣΥΡΙΖΑ μια ακόμα διάσπαση. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος την ξορκίζουν, αλλά πλέον υπάρχουν άλλα δεδομένα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνει σε έκτακτο συνέδριο –ο οδικός χάρτης θα αποφασιστεί στην Πολιτική Γραμματεία και θα επικυρωθεί από την Κεντρική Επιτροπή σε δυο εβδομάδες- για να ακολουθήσει η εκλογή αρχηγού.
Ποιοι θα είναι υποψήφιοι
Και το ερώτημα είναι ποιοι και ποιες θα θέσουν υποψηφιότητα: Ο Παύλος Πολάκης ήδη δήλωσε διαθεσιμότητα, θέτοντας και το ζήτημα των γρήγορων διαδικασιών αλλά και το προγραμματικό. Στην ανάγκη να υπάρξει προγραμματική συζήτηση εμμένει και ο Σωκράτης Φάμελλος, το όνομα του οποίου επίσης ακούγεται για υποψήφιος.
Θα είναι η Ολγα Γεροβασίλη το πρόσωπο που θα στηρίξουν οι 87 που πολλαπλασιάστηκαν στην Κ.Ε.; Και ναι και όχι, καθώς ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί. Για πολλούς όμως θα ήταν μια καλή λύση ως μεταβατική πρόεδρος για ένα χρονικό διάστημα, ικανό για να ανασυνταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να ξαναβρεί τα πατήματά του.
Ο Νικόλας Φαραντούρης δήλωσε έτοιμος να είναι υποψήφιος και έχει προφίλ που αρέσει σε πολλούς, αν και με ελάχιστη κομματική πορεία και συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, πρόσωπο όμως που συνδυάζει και τεχνοκρατικά και πολιτικά στοιχεία.
Συζήτηση υπάρχει και για τον πρόεδρο της Κ.Ο. Νίκο Παππά που πρέπει να αποφασίσει, αν και δεν θα έλεγε όχι για να αυξήσει την επιρροή του, εάν θα είναι υποψήφιος αρχηγός. Δεν έχει να χάσει κάτι, αλλά αντίθετα να κερδίσει.
Το ερώτημα είναι τι θα πράξει ο έκπτωτος Στέφανος Κασσελάκης που δήλωσε λυτρωμένος από το αποτέλεσμα της πρότασης μομφής. Στο κλείσιμο της ομιλίας του είπε θα δώσει τις απαντήσεις εκεί που λογοδοτεί, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι θα πράξει ο Κασσελάκης
Για τον Στέφανο Κασσελάκη, που ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα πράξει, υπάρχουν τρεις δρόμοι: ή επιστρέφει στις ΗΠΑ ή διεκδικεί εκ νέου την ηγεσία ελπίζοντας στα μέλη του κόμματος (σ.σ. κόντρα όπως είπε στην κομματική γραφειοκρατία και νομενκλατούρα) ή θα σχηματίσει σε δεύτερο χρόνο νέο πολιτικό φορέα.
Το τι θα πράξει ο Στέφανος Κασσελάκης αυτή την περίοδο είναι αδιάφορο για την πλειοψηφία της Κ.Ε. μετά τα όσα έγιναν το περασμένο Σάββατο. Η αγωνία είναι να μην εισέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια μακρά διαδικασία εσωστρέφειας που θα παράγει πάλι τοξικότητα, διχασμό και παραπολιτική.
Πριν κάνει οτιδήποτε και κυρίως για το εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος θα μετρήσει δυνάμεις, θα δει ποιοι βουλευτές έχουν παραμείνει δίπλα του και τι μπορεί να πετύχει. Πάντως υποστηρικτές του είναι έξαλλοι με τον Νίκο Παππά θεωρώντας πως τους πούλησε, ενώ οργή υπάρχει και για τον Αλέξη Τσίπρα που θεωρούν, χωρίς να μπορεί αυτό να τεκμηριωθεί, ότι ήταν πίσω από την κίνηση καθαίρεσης του Στέφανου Κασσελάκη.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, εάν εξαιρέσει κανείς την σύντομη τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη που μίλησε για «κουκούλες στην Κ.Ε., αγνοώντας την βαρύτητα και τη σημασία του όρου που είναι φορτισμένος και ποτισμένος με αίμα, το κλίμα στην συνεδρίαση ήταν πιο ήρεμο.
Εξάλλου κοινός τόπος είναι να εξέλθει το κόμμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από την εσωστρέφεια και να επιστρέψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην ομαλότητα.
Το σφιχτό χρονοδιάγραμμα
Στόχος είναι έως τα μέσα Νοεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει πρόεδρο και μάλιστα πριν από την συζήτηση επί του προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο. Το χρονοδιάγραμμα θα είναι σφικτό, αλλά δεν μπορούν να γίνουν και οι διαδικασίες πολύ γρήγορα όπως θέλουν αρκετοί. Και αυτό διότι υπάρχουν και οι εκλογές στο ΠαΣοΚ όπου θα χρειαστούν δυο γύροι και άρα θα στηθούν κάλπες 6 και 13 Οκτωβρίου.
Η πορεία από εδώ και πέρα θα είναι δύσκολη, αλλά όλοι απεύχονται και νέα διάσπαση, η οποία στην παρούσα φάση δεν θα βοηθήσει, αν και ίσως η αποχώρηση κάποιων προσώπων είναι λυτρωτική και βοηθήσει σε επιστροφές μελών και στελεχών που είχαν αποχωρήσει τους προηγούμενους μήνες.