Ίσως φανεί παράξενο αλλά ο Πρωθυπουργός δεν μίλησε σε κανέναν για ανασχηματισμό, ούτε φανέρωσε τις προθέσεις του, παρά μόνον σ΄έναν, στον… Άδωνη Γεωργιάδη ο οποίος τον ρώτησε εάν παραμένει ή όχι στο υπουργείο Υγείας και ο κ. Μητσοτάκης (κατά την περιγραφή του Άδωνη) ευγενικά του απάντησε με ένα «ναι» και τίποτα άλλο.

Ήταν η «είδηση» (εάν την πει κανείς έτσι), που έπαιξε σε όλα σχεδόν τα κοινωνικά δίκτυα, ότι δηλαδή ο Άδωνις παραμένει στο πόστο του, χωρίς όμως να υπάρξουν άλλα στοιχεία του τύπου πότε και εάν θα γίνει ο ανασχηματισμός (ή οι «διορθωτικές κινήσεις» όπως προτιμά να τις ονομάζει ο κ. Μητσοτάκης), ποιοι υπουργοί θεωρούνται αμετακίνητοι, ποιοι «κατεβαίνουν από το τρένο» (για να χρησιμοποιήσω μια παπανδρεϊκή έκφραση) και ποιοι μετακινούνται ώστε να μείνει ζωντανό και το περίφημο ‘rotation’, το οποίο καθιέρωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να μετακινεί υπουργούς από υπουργείο σε υπουργείο, ή να τους ξεκουράζει από υπουργείο στο σπίτι τους και πάλι σε υπουργείο. Αν και τελευταίως, μετά το 28,31 των ευρωεκλογών, όπως μου λένε, αποφεύγει τους αθλητικούς όρους.

Ένα όμως πουλάκι από αυτά που κατοικοεδρεύουν στα ενδότερα του Μαξίμου, μου είπε ότι οι υπουργοί (σε περίπτωση ανασχηματισμού) έχουν χωριστεί σε ομάδες. Για παράδειγμα υπάρχει η ομάδα των «αμετακίνητων», δηλαδή αυτών που μένουν στα υπουργεία τους και ενδεικτικά γίνεται αναφορά στα ονόματα: Γιώργος Γεραπετρίτης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Κωστής Χατζηδάκης, Αδωνις Γεωργιάδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λίνα Μενδώνη, Νίκος Δένδιας, Παύλος Μαρινάκης και Μάκης Βορίδης. Τώρα θα πείτε με τόσους «αμετακίνητους», τι σόι ανασχηματισμός θα γίνει, γιατί όπως έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής «ανασχηματισμός χωρίς να αλλάξεις τον υπουργό Οικονομικών, ανασχηματισμός δεν λογιέται».

Η άλλη ομάδα του ανασχηματισμού είναι οι υπουργοί που παραμένουν στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά απλώς αλλάζουν υπουργεία, όπως πιθανόν οι Γιώργος Φλωρίδης, Νίκη Κεραμέως και Θ. Σκυλακάκης και μια τρίτη ομάδα οι υπουργοί που θα μείνουν εκτός κυβερνητικού σχήματος (καλύτερα να μην αναφέρω ονόματα -ακούγονται ήδη τρία- για να μην δυσαρεστήσω κανέναν).

Πάντως ρώτησα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, εάν έχει κλειστεί κάποιο ραντεβού με τον Πρωθυπουργό και η απάντηση ήταν όχι. Η Πρόεδρος το απόγευμα της Τετάρτης θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής στην παρουσίαση του ψηφιοποιημένου ιστορικού, αθλητικού και πολιτιστικού αρχείου της οικογένειας Πετραλιά και της e-learning πλατφόρμας του. Για να είστε καλύτερα ενημερωμένοι, απλώς σας πληροφορώ ότι οι αρχικές σκέψεις του Πρωθυπουργού ήταν να κάνει ανασχηματισμό αρχές Σεπτεμβρίου πριν από την ΔΕΘ, τότε όμως που περίμενε ένα αποτέλεσμα γύρω στο 33% στις ευρωεκλογές και όχι τόσο χαμηλό, χάνοντας η ΝΔ περίπου ένα εκατ. ψηφοφόρους. Έτσι, το αποτέλεσμα των εκλογών άλλαξε και τις προτεραιότητές του.

Υπάρχει τέλος και κάτι άλλο: Ο ανασχηματισμός, όπως οι πάντες γνωρίζουν, δεν συζητείται αλλά πραγματοποιείται και ότι, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει (έστω και με καύσωνα) υπό την παρούσα σύνθεση. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, πρώτον ότι δεν είναι έτοιμο ακόμα το σχήμα και δεύτερον ότι ο ανασχηματισμός δεν πρόκειται να γίνει ούτε αύριο ούτε μεθαύριο, αλλά δεν πρόκειται να αργήσει και ότι την Παρασκευή η σύνθεση του Υπουργικού παραμένει ως έχει μέχρι νεωτέρας και ας αυτό παρατείνει την αγωνία και των υπουργών, αλλά και των βουλευτών που περιμένουν μήπως τους θυμηθούν, αυτή τη φορά, για υπουργικό θώκο. Τώρα τι θέλει να πει ο ποιητής, «όλα και τίποτα…».

***

Οι έξι νέες υπερήφανες ανθυποσμηναγοί

Την Τετάρτη 26 Ιουνίου θα ορκιστούν στη Σχολή Ικάρων οι έξι νέες ανθυποσμηναγοί. Μία ιπτάμενη, μία μηχανικός αεροσκαφών, 2 μηχανικοί ηλεκτρονικών και 2 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Έτσι οι Ελληνίδες ιπτάμενες αυξάνονται γίνονται πέντε με εξαιρετικές επιδόσεις στα F-16 και στα Mirage-2000-5. Έχουν κερδίσει με τον επαγγελματισμό τους τον σεβασμό όλων των συναδέλφων τους, Ελλήνων και συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ.

***

Γιατί δεν λειτούργησαν όλα άψογα στην επιστολική ψήφο;

Σας έχω και άλλα «παρατράγουδα» από την επιστολική ψήφο. Σας πληροφορώ, λοιπόν, πως η πρώτη εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Ήδη από τις προηγούμενες μέρες είχαν υπάρξει καταγγελίες, ειδικά από εκλογείς του εξωτερικού, για φακέλους που χάνονταν είτε κατά την παράδοση είτε κατά την επιστροφή και για άλλα ευτράπελα, με ξένες μεταφορικές εταιρείες να παραδίδουν τους φακέλους σε γείτονες και σε… μπακάλικα.

Τα προβλήματα συνεχίστηκαν και κατά τη διάρκεια της παραλαβής και διαλογής των φακέλων στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου. Όπως μαθαίνω, χιλιάδες φάκελοι παραλήφθηκαν σε κατάσταση που δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις του νόμου ή έλειπε από αυτούς κάποιο νομιμοποιητικό έγγραφο. Το αποτέλεσμα ήταν να μην μπορούν να καταμετρηθούν, αλλά και να μην ενημερωθούν έγκαιρα οι εκλογείς ώστε να ψηφίσουν με φυσική παρουσία.

Και η καταμέτρηση, όμως, ήταν «θερμή» καθώς όπως μαθαίνω εκλογικοί αντιπρόσωποι διαμαρτύρονταν για τη στάση της εισαγγελέως – πρόεδρου εφορευτικής επιτροπής, στην οποία καταλογίζουν… “à la carte” κριτήρια για το πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο και πότε όχι.

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς σκέφτεται να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα η κυβέρνηση, και μάλιστα το υπουργείο Εσωτερικών (που ακόμα σιωπά) και που έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία της για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές, αλλά και πώς θα τοποθετηθούν τα άλλα κόμματα. Δεδομένου, μάλιστα ότι ήδη σχολιάζεται έντονα η μεγάλη απόκλιση (υπέρ της ΝΔ) στα αποτελέσματα της επιστολικής σε σχέση με τα υπόλοιπα.

***

Εκτός από F-16 η Τουρκία ζητεί και κινητήρες

Θα πρέπει να ξέρετε ότι μετά τα F-16, το επόμενο αγκάθι στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ ονομάζεται «κινητήρες» για το ΚΑΑΝ (αυτό το μαχητικό δήθεν πέμπτης γενιάς που κατασκεύασε η Τουρκία επειδή δεν πήρε τα F-35). Η τουρκική αεροναυπηγική βιομηχανία δεν ζητά μόνο έτοιμα αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να εξασφαλίσει και κινητήρες που απαιτούνται για τα μαχητικά αεροσκάφη, KAAN και HURJET, που η ίδια κατασκευάζει.

Ο κατάλληλος κινητήρας για το εθνικό μαχητικό ΚΑΑΝ είναι ο F1110 της αμερικανικής General Electric, ο ίδιος που χρησιμοποιείται και στα F-16. Η άδεια, ωστόσο, για την αγορά τέτοιων κινητήρων βρίσκεται και πάλι στα χέρια του αμερικανικού κογκρέσου. Θα το εγκρίνει ή όχι, ή όλα θα εξαρτηθούν από τις αμερικανικές εκλογές.

***

Για ποιο πράγμα είναι υπερήφανη η Λατινοπούλου;

Ένα ερώτημα που εύκολα μπορεί να απαντηθεί είναι ποιος γνώριζε την Αφροδίτη Λατινοπούλου πριν από το βίντεο που έκανε με τις… ξυρισμένες μασχάλες; Ελάχιστοι θα πείτε, που απλώς γνώριζαν μία πολιτεύτρια (για να χρησιμοποιήσω αριστερίστικους όρους) στη Θεσσαλονίκη αλλά με τη ΝΔ, που έπαιζε και τένις και που ποτέ δεν μπόρεσε να έρθει στην δημοσιότητα, παρά μόνον με το βίντεο για τις ξυρισμένες μασχάλες.

Την ρώτησα, λοιπόν, εάν μετάνιωσε για αυτό το βίντεο, τώρα που υποτίθεται σοβάρεψαν τα πράγματα και πάει Βρυξέλλες στην Ευρωβουλή. Η απάντησή της ήταν ότι όχι μόνον δεν μετάνιωσε αλλά, όπως είπε, ήταν ένα αντι-troll video «για το οποίο είμαι πολύ υπερήφανη».

Στην Ευρωβουλή, σκέφτεται να ενταχθεί στην ομάδα Μελόνι (δεν το έχει ακόμα αποφασίσει, αλλά προς τα εκεί πάει), τη στιγμή μάλιστα που κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου χρησιμοποίησε πολλές επικοινωνιακές τακτικές της Μελόνι. Αλλά μην νομίζετε πως θα καθίσει για πάντα στις Βρυξέλλες. Θα βρίσκεται και στην Ελλάδα, θα οργανώνει κόμμα και συμμαχίες και με την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών θα είναι από τις πρώτες παρούσα.

***

Κασσελάκης κατά της ακροδεξιάς

Ένα ίδρυμα (και όχι Ινστιτούτο – όπως ο Τσίπρας) με την ονομασία Center for European Progress ετοιμάζεται να δημιουργήσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Στόχος του είναι η ενεργοποίηση όλων των προοδευτικών δυνάμεων κατά της ακροδεξιάς. Το ίδρυμα που συστήνει ο Στέφανος Κασσελάκης θα εδρεύει στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη.

Σε αυτό θα κληθούν να συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων απ’ όλη την Ευρώπη και απ όλους τους πολιτικούς χώρους που βρίσκονται απέναντι από την Ακροδεξιά.