Με το σύνθημα «Καλύτερη ζωή τώρα» να δεσπόζει στις εμφανίσεις του πορεύεται στην προεκλογική του εκστρατεία ο Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό όμως που θα εξέφραζε με μεγαλύτερη ακρίβεια τους στόχους του θα ήταν το σύνθημα «Σηκωθείτε από τον καναπέ». Και αυτό επειδή η αυξημένη συμμετοχή είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σε μια αναμέτρηση που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον ίδιο για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος από αυτούς είναι η εδραίωση της ηγεσίας του και η διευκόλυνση των επόμενων κινήσεων.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», στην Κουμουνδούρου αναλύουν τις δημοσκοπήσεις και κυρίως τα ποιοτικά στοιχεία στρεφόμενοι ουσιαστικά σε δυο ζώνες ψηφοφόρων, με την έμφαση να δίνεται αφενός στους αναποφάσιστους και αφετέρου στους ψηφοφόρους που απείχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2023.

Το διακύβευμα

«Το διακύβευμα είναι ποιος θα κινητοποιήσει ποιους» λέει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, που, αν και δεν έχει θεσμική θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, αποκωδικοποιεί στο πλαίσιο επαγγελματικής συνεργασίας τα ποιοτικά στοχεία των μετρήσεων.

Ο πρώην υπουργός της ΝΔ εκτιμά ότι εάν αυτό το κοινό που απείχε το 2023 ψήφιζε σήμερα, ένα μεγάλο του κομμάτι, απροσδιόριστο ποσοτικά, θα επέλεγε να ταυτιστεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά θα επέλεγε την προσωπική ταύτιση, όπως λένε και άλλα κεντρικά στελέχη, και όχι τόσο τη συμπόρευση με το κόμμα ως φορέα πολιτικής και ιδεολογίας.

Το χθες και το βανάκι

Το χθες εξάλλου είναι βαρίδι για ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων, όπως προκύπτει από την ανάλυση των μετρήσεων. Στη βάση αυτού του βάρους του παρελθόντος φέρεται ο Στέφανος Κασσελάκης να επέλεξε τη μεγάλη φωτογραφία με τη φυσιογνωμία του που κοσμεί το βανάκι με το οποίο περιοδεύει.

«Είναι μεγάλο στοίχημα να σηκωθούν από τον καναπέ όσοι είχαν επιλέξει την αποχή. Οι αναποφάσιστοι είναι άλλη κατηγορία, καθώς ακούν και διαβάζουν αλλά περιμένουν και συγκεκριμένα πράγματα να ειπωθούν» λένε κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Βάρος είναι μεγάλο κομμάτι του παρελθόντος και επικρατεί ακόμα θυμός σε πολλούς που πίστεψαν τον Αλέξη Τσίπρα για να τα αλλάξει όλα και στο κόμμα και δεν προχώρησε στις αναγκαίες τομές» λέει στο «Βήμα» άλλος παράγοντας που κινείται υποστηρικτικά της παρούσας ηγεσίας. Ο ίδιος ο Σπηλιωτόπουλος εστιάζει στην παρουσία του Στ. Κασσελάκη: «Η υποψηφιότητα Κασσελάκη λειτούργησε όπως η βαλβίδα στη χύτρα» σημειώνει.

Ο στόχος του «20+»

Στο επιτελείο Κασσελάκη θεωρούν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και συνθήκες να αυξηθούν τα ποσοστά του κόμματος, που τώρα μετρούνται μεταξύ του 14% και του 18%, και ο μετεκλογικός ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στη ζώνη του 20%. «Υπάρχουν πιθανότητες για να γίνει αυτό, το σενάριο δεν είναι φανταστικό» αναφέρει ο Α. Σπηλιωτόπουλος και μάλλον σε αυτή την εκτίμηση οφείλεται η δημόσια αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον στόχο του 20% και πλέον. «Το αποτέλεσμα μπορεί ακόμη και να θυμίσει τον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών» λένε οι πιο αισιόδοξοι, ξορκίζοντας το φάντασμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πού θα δοθεί η μάχη

Προκειμένου να φτάσει στον στόχο της, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει έμφαση και σε κάποιες κρίσιμες περιοχές που θεωρεί ότι αποτελούν προνομιακό πεδίο. Αυτές είναι η Περιφέρεια Αττικής, η Κρήτη, η Πελοπόννησος και ευρύτερα η Νοτιοδυτική Ελλάδα. Σε μια αμιγώς πιο πολιτική ανάλυση, ωστόσο, αυτό που εντοπίζει κεντρικός πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας γνώση και του παρασκηνίου, είναι ότι ένα σοβαρό θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Στ. Κασσελάκης και «το βρίσκει συνεχώς μπροστά του», όπως λέει, είναι τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τον στηρίζουν δυναμικά και δεν βγαίνουν μπροστά με μεγαλύτερη ένταση.

Ενδεικτικό, όσο και παραστατικό, είναι το σχόλιο στελέχους με μακρά εμπειρία επί των εκλογικών διαδικασιών, που δηλώνει στο «Βήμα» ότι «ή θα τον καταπιούν τον Στέφανο ή θα τραβήξει ο ίδιος το κόμμα μπροστά και θα τους ξεπεράσει».

Θρυαλλίδα εξελίξεων

Μένει να φανεί. Ενα άλλο στοιχείο πάντως που εντοπίζεται εσχάτως και δημιουργεί σύγχυση, απάθεια ή και αρνητισμό και στο εκλογικό σώμα περί της τοποθέτησής του έναντι του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απουσία ενιαίου πολιτικού λόγου. Επίσης, άλλα στελέχη σημειώνουν ότι δεν βοηθάνε και οι παλινωδίες διαφόρων στελεχών με τις δηλώσεις τους, αλλά και άλλοι που με τη στάση τους επί της ουσίας υπονομεύουν τη στρατηγική του Στ. Κασσελάκη.

Δεν υπάρχει αμφιβολία συνεπώς πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει για τον ΣΥΡΙΖΑ και θρυαλλίδα ξεκαθαρίσματος των εσωκομματικών λογαριασμών και εξελίξεων στο εσωκομματικό τοπίο.

Τι κρύβουν οι κινήσεις Τσίπρα

Και ενώ άσπονδοι φίλοι του Στέφανου Κασσελάκη μιλούν για «one man show» και «κόμμα του ενός ανδρός αρχή», πολλές συζητήσεις στο παρασκήνιο προκαλεί η κινητικότητα του Αλέξη Τσίπρα. Η κίνησή του στις αρχές της εβδομάδας να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ σημαίνει πολλά για τα μελλούμενα. Σε μια περίοδο επικράτησης μετα-πολιτικών χαρακτηριστικών, όπως λέει και ο ίδιος, ο πρώην αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «παρών» την ώρα που πληθαίνουν οι φωνές για τη συγκρότηση ευρύτερου προοδευτικού μετώπου.

Στις 17 και 18 Ιουνίου, το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα κάνει πρεμιέρα συνδιοργανώνοντας με το Ιδρυμα Ζόραν Ζάεφ στην Αθήνα «Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη». Και δεν είναι τυχαία η συγκεκριμένη εκδήλωση όπου θα απονεμηθεί βραβείο στον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για την πολύχρονη προσφορά του στην ειρήνη, όπως λένε συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα. Σε αυτό το κλίμα άξιες αναφοράς είναι και οι αιχμές του Θανάση Καρτερού, άλλοτε στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού και τακτικού συνομιλητή του, που με άρθρο στην «Αυγή» άσκησε κριτική στην Κουμουνδούρου για τη μη αναφορά των ονομάτων του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά στις ανακοινώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.