Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οργάνωσαν χθες Σάββατο 18 Μαΐου ο δήμος Πειραιά και ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

Η ποντιακή λύρα δεν σίγησε ποτέ. Η ψυχή του ποντιακού ελληνισμού παραμένει ζωντανή και ζητά δικαίωση με διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου.

Με μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης τίμησε το βράδυ του Σαββάτου, ο δήμος Πειραιά τη συμπλήρωση 105 ετών από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο «Πυρρίχιο Πέταγμα», το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου έργο του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη που ανεγέρθηκε στην πλατεία Αλεξάνδρας το 2017, με δωρεά του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Ευάγγελου Μαρινάκη.

Δρομείς του Πόντου άναψαν τη φλόγα στην εκδήλωση μνήμης και τιμής και το «Πυρρίχιο Πέταγμα» φωταγωγήθηκε συμβολικά σε κόκκινο χρώμα. Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.

Χοροί, τραγούδια του Πόντου και αφηγηματικά δρώμενα υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ηλία Υφαντίδη συγκίνησαν το κοινό γύρω από το μνημείο που αφηγείται καθημερινά πλέον τον ξεριζωμό αλλά και το πέταγμα των Ελλήνων του Πόντου από τη μια πατρίδα στην άλλη.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

Γιάννης Μώραλης: Χρέος μας να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη

Το «Πυρρίχιο Πέταγμα», το Μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά φωταγωγήθηκε για να θυμίζει σε όλους τον ξεριζωμό των Ποντίων από τις πατρογονικές τους εστίες, υπογράμμισε σε ανάρτηση ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

«Σε μια συγκινητική τελετή ο δήμος Πειραιά και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος τιμήσαμε χθες τους 353.000 Έλληνες, θύματα της Γενοκτονίας», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως πρόσθεσε ότι «δυστυχώς ακόμα και σήμερα 105 χρόνια μετά, η Γενοκτονία των Ποντίων δεν έχει αναγνωριστεί από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας» και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι χρέος μας να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μας μνήμη, ώστε ποτέ στο μέλλον να μην υπάρξουν παρόμοια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Δείτε την ανάρτηση του Γιάννη Μώραλη: