Το έκανε και αυτό. Ο Λευτέρης Πετρούνιας το βράδυ της Παρασκευής κατέκτησε ακόμα χρυσό μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ενόργανης γυμναστικής. Μόνο που αυτό ήταν το έβδομο του και τον έβαλε στην κορυφή της ιστορίας των κρίκων.

Ο 33χρονος «άρχοντας των κρίκων», είναι πλέον ο πιο επιτυχημένος σπεσιαλίστας όλων των εποχών στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, αφήνοντας πίσω του τον Κρίστιαν Μπέρκι. Ο θρυλικός Ούγγρος είχε κερδίσει έξι τίτλους στον πλάγιο ίππο μεταξύ 2005 και 2012.

Πριν από τον φετινό, έβδομο ευρωπαϊκό τίτλο του Πετρούνια, είχαν προηγηθεί το χάλκινο μετάλλιο στο ντεμπούτο του στον θεσμό, το 2011 στο Βερολίνο, κατόπιν έξι συνεχόμενες νίκες το 2015 στο Μονπελιέ, το 2016 στη Βέρνη, το 2017 στο Κλουζ, το 2018 στη Γλασκόβη, το 2021 στη Βασιλεία και το 2022 στο Μόναχο, καθώς και ένα ακόμη χάλκινο πέρσι στην Ατττάλεια.

Παράλληλα, έφτασε σε άθροισμα τα δώδεκα χρυσά μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις, συνυπολογίζοντας τους θριάμβους του σε τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2015, 2017, 2018), στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2015 και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Ρίο 2016».

Ο τρόπος είναι πιο σημαντικός

Ο Λευτέρης Πετρούνιας δεν έφτασε εύκολα ως εδώ. Για την ακρίβεια τα τελευταία έξι χρόνια η διαδρομή του ήταν γεμάτη εμπόδια. Στο αποκορύφωμα της κυριαρχίας του κλήθηκε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου.

Μια επέμβαση η οποία αποδείχτηκε πιο σοβαρή από ό,τι έδειχναν οι εξετάσεις. Όλοι οι σύνδεσμοι στον ώμο του είχαν ουσιαστικά κοπεί και ο Λευτέρης Πετρούνιας είχε κατακτήσει ουσιαστικά το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο δίχως ώμο. Μόνο οι μυς κρατούσαν τον ώμο του.

Κι όμως από αυτό το σοβαρό χειρουργείο κατάφερε να βγει πιο δυνατός. Του πήρε χρόνο, αλλά βρήκε τον εαυτό του. Στόχευε να κατακτήσει μετάλλιο στο Τόκιο και το πέτυχε. Το χρώμα δεν είχε καμία σημασία.

Νέο χειρουργείο και οι μεγάλες προκλήσεις

Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο πέρασε εκ νέου την πόρτα του χειρουργείου για το απαραίτητο «ρεκτιφιέ», αυτή τη φορά στον άλλον ώμο. Η επιστροφή αυτή τη φορά ήταν πιο εύκολη, αφού το πρόβλημα δεν ήταν τόσο μεγάλο.

Μέσα σε αυτά τα τρία χρόνια που μεσολάβησαν από το δεύτερο χειρουργείο του μέχρι και σήμερα πρόσθεσε ακόμα τέσσερα μετάλλια στη συλλογή του. Δύο χρυσά σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ένα ασημένιο σε Παγκόσμιο και ένα χάλκινο σε ευρωπαϊκό.

Την ίδια ώρα έχει εξασφαλίσει την παρουσία του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι στο Παρίσι και φυσικά στόχος του θα είναι ξανά η άνοδος στο βάθρο.

Η μεγαλύτερή του επιθυμία

Ένας αθλητής με την αδιανόητη τροπαιοθήκη του έχει ένα μεγάλο κίνητρο το οποίο δεν είναι αγωνιστικό. Είναι οι δυο υπέροχες κορούλες που έχουν φέρει στον κόσμο μαζί με την σπουδαία πρωταθλήτρια της γυμναστικής, Βασιλική Μιλλούση.

Η Σοφία και Ελένη είναι οι πιο φανατικές θαυμάστριες του Λευτέρη Πετρούνια και πλέον είναι σε θέση να τον χειροκροτούν από τις εξέδρες. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη επιθυμία του. Ήθελε οι κόρες του να μπορούν να τον θαυμάσουν. Να δουν τον πατέρα τους να αγωνίζεται στο κορυφαίο επίπεδο.

Αυτό ήταν κάτι που του έδωσε τη δύναμη να συνεχίσει ακόμα και όταν οι πόνοι στους ταλαιπωρημένους ώμους του ήταν αφόρητοι. Για πόσο θα συνεχίσει να αγωνίζεται; Για όσο αντέχει και θα μπορεί να βρίσκεται στο επίπεδο που μας έχει συνηθίσει.

Το επόμενο ραντεβού είναι στο Παρίσι και βλέπουμε…

Τα μετάλλια του Πετρούνια

Χρυσά

  • 2015, Παγκόσμιο πρωτάθλημα – Γλασκόβη (Βρετανία)
  • 2015, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – Μονπελιέ (Γαλλία)
  • 2015, Ευρωπαϊκοί Αγώνες – Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)
  • 2016, Ολυμπιακός Αγώνες – Ρίο (Βραζιλία)
  • 2016, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – Βέρνη (Ελβετία)
  • 2017, Παγκόσμιο πρωτάθλημα – Μόντρεαλ (Καναδάς)
  • 2017, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – Κλουζ (Ρουμανία)
  • 2018, Παγκόσμιο πρωτάθλημα – Ντόχα (Κατάρ)
  • 2018, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – Γλασκώβη (Σκωτία)
  • 2021, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – Βασιλεία (Ελβετία)
  • 2022, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα –  Μόναχο (Γερμανία)
  • 2024, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – Ρίμινι (Ιταλία)

Ασημένιο (1)

  • 2023, Παγκόσμιο πρωτάθλημα – Αμβέρσα (Βέλγιο)

Χάλκινα (3)

  • 2011, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – Βερολίνο (Γερμανία)
  • 2021, Ολυμπιακοί Αγώνες – Τόκιο (Ιαπωνία)
  • 2023, Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα – Αττάλεια (Τουρκία)