Δεκαοχτώ ημέρες μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρξε μοντάζ στις συνομιλίες που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες ώρες μετά την τραγωδία των Τεμπών.

Ο διευθυντής σύνταξης του «Βήματος», Περικλής Δημητρολόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA το βράδυ της Παρασκευής ανέφερε ότι επιβεβαιώνεται έστω κι ως πιθανότητα ότι υπήρξε συρραφή στις ηχητικές συνομιλίες λίγες ώρες μετά την σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη.

«Να δούμε τι επιβεβαιώνεται και τι διαψεύδεται σχετικά με το δημοσίευμα του «Βήματος». Επιβεβαιώνεται, έστω και ως υπόθεση, ως πιθανότητα, ότι υπήρξε συρραφή στις ηχητικές συνομιλίες λίγες ώρες μετά τη σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη. Μάλιστα έχουμε την προτροπή προς τη δικαιοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση» ανέφερε αρχικά.

Στη συνέχεια είπε: «Διαψεύδεται ότι ήταν fake news, όπως ήταν η πρώτη αντίδραση της Κυβέρνησης στο δημοσίευμα φτιάχνοντας κάποιες κάρτες οι οποίες διακινήθηκαν μέσω των social media. Δεν έχουμε fake news από τη στιγμή που έχουμε έστω και την παραδοχή ως πιθανότητα του μοντάζ. Το δεύτερο που διαψεύδεται είναι κάποιο σχέδιο αποσταθεροποίησης από κάποια συμφέροντα και ένα αφήγημα που δεν περπάτησε καθόλου πάνω στην πραγματικότητα αλλά στην ουσία σε μια θεωρία συνομωσίας.

Το τρίτο που διαψεύδεται και θέλω να σταθώ πάνω σε αυτό είναι μια ανακοίνωση για μαύρη κηλίδα στην ιστορία του Βήματος. Θέλω να πω πως εάν είναι έτσι οι μαύρες κηλίδες τότε εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Γιατί δεν μπορεί να ισχύει και το μοντάζ και η διερεύνηση του εγκλήματος από τη δικαιοσύνη και τα fake news».

Οι εγγυήσεις μαμούθ και οι διευκρινίσεις

Υψηλές εγγυοδοσίες, 500.000 και 800.000 ευρώ, καθώς και ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, επιβλήθηκαν σε άλλους δύο κατηγορούμενους για τη Σύμβαση 717, που αφορά στην τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση του σιδηροδρομικού δικτύου και κατά τις Αρχές η μη υλοποίησή της συνδέεται με την τραγωδία των Τεμπών.

Οι δύο κατηγορούμενοι που απολογήθηκαν ενώπιον της Ευρωπαίας ανακρίτριας, Χριστίνας Σαλάππα, και της εντεταλμένης Ευρωπαίας εισαγγελέως, Πόπης Παπανδρέου, προέρχονταν από τον χώρο της ΕΡΓΟΣΕ.

Ο κύκλος των απολογιών για τη σοβαρή αυτήν υπόθεση, που «τρέχει» παράλληλα με την κύρια ανάκριση για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών με τους 57 νεκρούς, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου, με τις απολογίες και των υπόλοιπων 12 κατηγορουμένων.

Η δημοσιογράφος Άννα Κανδύλη, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί εγγυήσεις συνολικού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ. «Το ότι αφήνονται ελεύθεροι με την επιβολή εγγύησης δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταβάλουν το ποσό εκείνη την ώρα. Εκ του νόμου έχουν δικαίωμα προσφυγής στο δικαστικό συμβούλιο. Όλοι θα προσφύγουν εκεί ζητώντας είτε την εξαφάνιση του ποσού, την αντικατάστασή του δηλαδή με άλλους όρους, είτε την μείωση του ποσού. Επίσης, έχουν δικαίωμα να βάλουν κάποιο ακίνητο ως εγγύηση. Το δικαστικό συμβούλιο είναι αυτό που θα αποφασίσει στο τέλος», εξήγησε η δημοσιογράφος.